Finlanda s-ar fi decis sa se opuna aderarii Romaniei la Schengen

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 18:48
1984 citiri
Finlanda s-ar fi decis sa se opuna aderarii Romaniei la Schengen

Ratiunile de politica interna par a determina Finlanda sa se opuna, la randul sau, extinderii spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria, au declarat surse europene.

La aceste ratiuni interne, se adauga si demersurile insistente ale Olandei pe langa partea finlandeza de a nu ramane izolata in Consiliul JAI in pozitia adoptata in legatura cu aderarea Romaniei la Schengen, sustin sursele mentionate.

Noul guvern finlandez investit in iunie 2011 are o abordare mai eurosceptica si mai stricta in ceea ce priveste participarea Finlandei in UE.

Desi a anuntat prin programul de guvernare ca sustine asigurarea libertatii de miscare pe baza acordului Schengen, cresterea curentului eurosceptic si anti-imigrationist reflectat inclusiv prin intrarea in Parlament a Partidului Adevaratilor Finlandezi (partid eurosceptic si populist) face guvernul finlandez sa aiba mai degraba o abordare prudenta fata de consolidarea cooperarii in UE.

Recent, Finlanda a fost unul dintre statele din zona euro care a insistat ca alocarea asistentei financiare pentru Grecia, aflata intr-o situatie economica dificila, sa fie conditionata de includerea in "pachetul elen" a unor garantii colaterale pentru acoperirea riscurilor derivate din garantiile statelor membre la EFSF (European Financial Stability Facility).

Guvernul olandez a decis saptamana trecuta sa blocheze pentru moment aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen. Ministrul olandez al imigratiei, Gerd Leers, a afirmat ca cele doua tari nu vor putea pazi frontierele externe ale UE.

Clasa politica olandeza este in marea ei majoritate foarte nemultumita de performantele Bucurestiului si ale Sofiei privind lupta impotriva coruptiei.

Ministrii de interne ai UE urmeaza sa discute la 22 septembrie extinderea spatiului Schengen. Pentru o decizie pozitiva, este nevoie insa de unanimitate, iar in absenta acesteia, decizia extinderii va fi amanata.

Romania si Bulgaria sperau ca la reuniunea din 22 septembrie sa fie luata o decizie privind o aderare in doua etape: prima etapa, in acest an, cu intrarea in Schengen a frontierelor aeriene si maritime; a doua, anul viitor, cu frontierele terestre.

In ultimele luni, cele doua tari reusisera, cu ajutorul presedintiei poloneze a UE , sa schimbe pozitia altor tari ca Franta si Germania, care legau aderarea la Schengen de problema coruptiei.

Romania si Bulgaria si-au incheiat pregatirea tehnica pentru a adera la Spatiul Schengen, fapt confirmat de rapoartele facute pe teren in 2010 si 2011 de expertii comunitari.

Surse de la Bruxelles au declarat ca in actualele conditii exista posibilitatea ca subiectul aderarii Romaniei la Schengen sa fie scos de pe agenda Consiliului JAI din 22 septembrie si amanat pentru urmatoarea reuniune. Romania ar obtine astfel timp pentru a continua negocierile si a gasi o solutie avantajoasa la aceasta problema.

În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, că, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti, ceea ce demonstrează...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#Schengen, #Romania Schengen, #finlanda impotriva romania schengen, #Finlanda Schengen , #Schengen