Generalul Ioan Talpes explica de ce nu a fost primita Romania in Schengen

Sambata, 27 Decembrie 2014, ora 12:31
12364 citiri
Generalul Ioan Talpes explica de ce nu a fost primita Romania in Schengen
Foto: Adevarul

Generalul Ioan Talpes, fost director al Serviciului de Informatii Externe, considera ca Romania nu a fost pana acum primita in spatiul Schenghen din cauza problemelor de autonomie.

"Am fost intre cei care a actionat inclusiv la Targu Mures. Exact pentru a vedea despre ce e vorba, ca sa filmez ce era acolo. Am facut trei echipe de la armata cand Televiziunea romana nu avea bani. Aveam informatii despre variantele canadiene. Voiau ca prima masura in Transilvania varianta de bilingvism", a declarat Ioan Talpes pentru Adevarul, facand referire la evenimentele din 19 si 21 martie 1990, cand la Targu Mures a avut loc un conflict interetnic intre romani si maghiari, in urma caruia au murit cinci oameni, iar sute de persoane au fost ranite.

Generalul a explicat ca la Targu Mures au fost grupuri de presiune constituite pe teritoriul Canadei, SUA, care au avut acces la cele mai inalte forumuri ale tarilor respective.

"La Targu Mures s-a cautat sa se provoace o actiune de disputa care sa genereze o interventie internationala. S-a actionat destul de inteligent pentru a nu se ajunge la o astfel de proportie", a continuat acesta, amintind si de cazul primarului municipiului Sfantul Gheorghe, Antal Arpad, care a spus recent ca daca premierul Victor Pontanu il va "instrui" pe prefectul de Covasna "sa lase in pace maghiarii", atunci in secuime s-ar putea intampla ce s-a intamplat in martie 1990 la Targu Mures.

"Actiunile de la Targu Mures fac parte din ceea ce se numeste problematica teritorialitatii statului roman. Cei care au organizat evenimentele aveau o mare sustinere din afara. Nu va amintiti ca niste oameni din elita de la acea vreme se afla in afara, invitati la comemorarea revolutiei de la 1848-1849? Au tinut niste discursuri fulminante. Unii s-au adresat romanilor sa nu-i omoare pe maghiarii de la Tg Mures pentru ca sunt frati cu noi. Nici nu stiau ce se intampla acolo", a adaugat Talpes.

Presedintele Consiliului European ne da o veste buna despre Schengen. Cand am putea adera

Generalul a discutat si despre "linia de ruptura incluzand Romania cu Transilvania si Banatul. In Banat, 90% erau romani. Regiunile trebuiau, intr-o prima faza, sa dobandeasca un statut de autonomie dezvoltata si sa constituie o punte de legatura intre Budapesta si Bucuresti intre doua proiecte de dezvoltare care erau diferite, dar care se puteau acomoda intr-o Europa unita".

Intrebat daca si acum dupa 25 de ani un astfel de proiect de ruptura ar mai fi realizabil, Ioan Talpes a spus ca "da", adugat ca acesta ar fi motivul pentru care Romania nu se afla in Schengen.

"Aceasta amanare este vazuta ca singura cale de recurs vizavi de problemele de autonomie din Romania. Abia atunci suntem in frontiera europeana. Acum suntem membri. Nu va spune nimic ca tot cei care se opun sunt aceeasi triada: la Bugapeste, la Haga si la Helsinki. Stiti care este rolul Olandei? Olanda a fost din 1990 desemnata drept coordonator al integrarii economice, financiare a Romaniei in Occident", a punctat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Ioan Talpes Romania Schengen, #Romania spatiu Schengen, #Romania aderare Schengen , #Schengen