Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Igas: Colegii din Olanda si Finlanda pareau stanjeniti de mandatul lor

Autor: Ana Ilie
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 17:39
2847 citiri
Igas: Colegii din Olanda si Finlanda pareau stanjeniti de mandatul lor

In urma intreruperii, joi, a discutiei din Consiliul Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, ministrul roman de Interne, Traian Igas, s-a declarat increzator ca Olanda si Finlanda isi vor schimba opinia contrara integrarii tarii noastre.

"Pornim cu incredere ca toata aceasta situatie poate fi detensionata in perioada imediat urmatoare", a spus Igas, care a exprimat intreaga disponibilitate a Romaniei pentru discutii de natura sa deblocheze actualul impas.

Igas a povestit ca 19 tari s-au declarat in favoarea demersului Romaniei: "Mare parte dintre ei au recunoscut progresele pe care le-a facut Romania, majoritatea au spus ca nu e normal ca regula jocului sa se schimbe pe parcursul jocului... Nu au acceptat acest lucru toate cele 19 tari care au luat cuvantul in favoarea Romaniei".

Romania insa ar fi fost dispusa si la solutia de compromis, de aderare in doua etape, propusa de Franta si Germania, insa in cele din urma nici aceasta atitudine nu a dus la succesul demersului. "Noi am acceptat acel compromis propus de Franta si Germania, un compromis pe care noi am considerat ca poate sa schimbe situatia putin, si cred ca puteam sa deblocam toate lucrurile si tensiunea care planeaza in momentul de fata asupra noastra".

Igas le-a multumit celor 19 tari si presedintiei poloneze a UE, insa a subliniat ca nu poate intelege atitudinea celor doua tari care au avut rezerve fata de aderarea Romaniei la Schengen. "Sunt doua rezerve, din partea a doua tari, Olanda si Finlanda, am vazut fetele colegilor mei dupa interventia celor 19, putin stanjeniti, probabil de situatia ca au venit la Bruxelles cu un mandat clar din partea Guvernului lor de a nu se pronunta in favoarea aderarii azi".

"Mai mult, am avut discutii cu cei doi reprezentanti si nu inteleg declaratia colegilor olandezi cu referire la statul de drept din Romania, in conditiile in care cele mai multe firme, capital, investit in Romania vine din zona olandeza. Daca oamenii de afaceri din Olanda au incredere sa investeasca in Romania, nu cred ca putem accepta o astfel de declaratie", a continuat Igas.

Ministrul de Interne a incheiat exprimand intreaga disponibilitate a Romaniei pentru dialog, "atat cu Finlanda cat si cu Olanda, pentru ca acest blocaj poate sa se detensioneze doar in urma unor discutii, unui dialog. Pornim cu incredere ca toata aceasta situatie poate fi detensionata in perioada imediat urmatoare".

"Mai mult, cred ca principiile de baza care stau astazi ca pilon in dezvoltarea si cooperarea Uniunii Europene nu trebuie trecuti (sic!) in planul doi de interese minore, politice, dintr-o tara sau alta. Principiile pe care UE a fost construita, pe care Schengen a fost construit, trebuiesc respectate si duse pe mai departe asa cum se cuvine", a mai spus ministrul de Interne.

In final, Igas a declarat ca asteapta "cu interes sa vedem ceea ce vor decide colegii olandez si finlandez, sa vedem care e pozitia Guvernului lor si sa speram ca aceasta pozitie va fi modificata".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#Schengen, #Romania Schengen, #igas schengen, #igas refuz schengen , #Schengen