Inalt oficial din Bundestag: Romania e gata tehnic pentru Schengen, coruptia ramane o problema

Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 19:12
3051 citiri
Inalt oficial din Bundestag: Romania e gata tehnic pentru Schengen, coruptia ramane o problema
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a declarat vineri, la Bucuresti, ca Romania indeplineste criteriile tehnice de aderare la spatiul Schengen, coruptia fiind insa o problema in conditiile in care "pot exista graniceri care accepta foloase". El a mai afirmat ca subiectul confiscarii extinse a averii se va gasi in urmatorul raport MCV, avand in vedere ca DNA a cerut o reforma in acest sens, iar Parlamentul franeaza procesul.

"In principiu, pozitia Romaniei pe aceasta tema nu e una gresita. S-a spus ca atat timp cat criteriile tehnice sunt indeplinite, ar trebui sa i se permita aderarea si de ceva vreme Romania indeplineste aceste criterii tehnice de aderare la Schengen. Insa (...) ce folos are o frontiera bine securizata din punct de vedere tehnic, ireprosabila, daca pot exista graniceri care, in schimbul unor foloase, unor sume de bani, lasa sa treaca autocare cu refugiati?", a spus oficialul german, intr-o conferinta de presa la Bucuresti.

De asemenea, Krichbaum a spus ca la Comisia Europeana trebuie sa se puna intrebarea referitoare la eficienta luptei impotriva coruptiei, inainte sa se inceapa procesul de aderare la spatiul Schengen. "La Comisia Europeana trebuie sa ne punem intrebarea daca lupta impotriva coruptiei este intr-adevar atat de avansata incat sa se poata da unda verde acestui proces de aderare", a spus Krichbaum.

Delegatia germana la Bucuresti a refuzat sa se vada cu Ponta: E urmarit penal si trimis in judecata

Totodata, Gunther Krichbaum a vorbit despre o repartizare echitabila a sarcinilor statelor membre ale UE in criza migrantilor, subliniind ca nu se pot face concesii pe tema aderarii la spatiul Schengen in functie de cotele de refugiati acceptate de o tara.

La 6 octombrie, o decizie cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen a fost din nou amanata, subiectul fiind scos de pe agenda reuniunii JAI. Franta, Germania, Olanda si Finlanda au fost statele care s-au opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, francezii fiind cei mai vehementi, iar partea romana a fost in cele din urma de acord, potrivit unor surse oficiale.

Potrivit surselor citate, Franta a fost cea mai vehementa voce impotriva introducerii pe agenda Consiliului JAI a aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Aceleasi surse sustin ca partea romana nu a insistat pentru discutarea problemei si a fost de acord cu amanarea discutiilor, in conditiile in care un eventual vot negativ ar fi insemnat reluarea intregii proceduri de aderare.

"DNA-ul isi doreste, de pilda, o reforma (referitor la confiscarile extinse, n.red.). Constatam ca daca cineva franeaza acest demers, o face Parlamentul. In Germania, in cazul confiscarilor extinse, lucrurile stau foarte limpede, aceasta masura este inscrisa deja in sentinta finala, procedandu-se imediat la executarea sa. Cred ca este nevoie si in Romania de o procedura urgentata. Acest subiect se va gasi si in urmatorul raport MCV", a spus Gunther Krichbaum, in cadrul aceleiasi conferinte.

Oficialul german a mai spus ca in momentul de fata se recupereaza doar 10% din prejudiciu si ca lucrurile merg "intr-o maniera greoaie".

"Am inteles ca sunt implicate in acest context Ministerul Finantelor si autoritatea subordonata, ANAF. La ora actuala lucrurile decurg intr-o maniera destul de inceata, greoaie, la final atingandu-se cota de doar 10% din valoarea totala a acestor bunuri si valori care provin din fapte penale. (...) Cred ca Romania se afla, in ceea ce priveste acest subiect, relativ departe de a fi ajuns la rezultatele dorite", a spus Krichbaum.

De asemenea, Krichbaum a mai spus ca nu va fi eliminat MCV-ul si ca, in urma discutiilor purtate cu reprezntanti ai ONG-urilor si ai DNA, s-a ajuns la concluzia ca acest mecanism de verificare este un succes, avand in vedere ca persoane care pareau intangibile au ajuns in fata justitiei, el precizand ca este nevoie in continuare de o presiune in lupta anticoruptie.

"Nu exista o intentie a Comisiei Europene de a elimina MCV-ul. Din discutiile avute cu reprezentanti ai ONG-urilor, dar si cele avute la DNA, a rezultat ca MCV-ul reprezinta un instrument foarte util, este nevoie sa se exercite in continuare presiune. Succesele obtinute pana acum justifica aceasta opinie. S-a vazut in ultima perioada ca persoane considerate pana nu demult intangibile au ajuns sa raspunda in fata justitiei si acest lucru reprezinta un succes de care cetatenii Romaniei trebuie sa se bucure. (...)

Lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue, nu este vorba de infractiuni haiducesti, sunt infractiuni foarte serioase si de aceea monitorizarea prin intermediul instrumentului oferit de Comisie va continua in Romania si, desigur, si in Bulgaria", a declarat politicianul german.

Pe 17 octombrie, Senatul a respins proiectul de lege pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, nefiind intrunit numarul necesar de voturi pentru adoptare in conditiile in care este vorba despre o lege organica. In plenul Senatului s-au inregistrat 66 de voturi "pentru", 6 abtineri si 36 de voturi "impotriva", liberalii votand impotriva, pe motiv ca nu s-a tinut cont de modificarile pe care PNL le-au propus in sedinta de plen anterioara.

Proiectul, elaborat de guvern, ar urma sa fie discutat in Camera Deputatilor, for decizional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Germania Romania pregatita Schengen, #Kirchbaum Romania Schengen , #Schengen
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Este mai multa coruptie in Romania
Poza JulianDoe
JulianDoe
rank 5