Inceputul izolarii lui Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 14:00
148323 citiri
Inceputul izolarii lui Crin Antonescu (Opinii)

Discursul din Parlament al lui Traian Basescu ar putea marca inceputul unui parteneriat interesant intre presedinte si PSD, centrat pe un proiect european esential pentru Romania, din care PNL si Crin Antonescu s-au autoexclus.

Aceasta pare a fi imaginea de ansamblu a unei foarte interesante zi politice.

Traian Basescu nu s-a dus ofensiv in Parlamant. A fost unul dintre cele mai pasnice discrusuri ale sale. Li s-a adresat parlamentarilor cu respect, nu i-a certat, aproape ca i-a rugat, parinteste, sa accepte o intelegere Guvern-Parlament-presedinte pe doua obiective esentiale - aderarea la spatiul Schengen si intrarea in zona euro.

N-a venit cu palosul ridicat, ci cu oferta de colaborare.

"Va propun sa facem din intrarea in Schengen un obiectiv de interes national pe care sa il asumam impreuna - Guvern, Parlament, presedinte. Planul de actiune: desemnarea conducerii Parchetului general si DNA in cel mai scurt timp; indepartarea ministrilor cu dosare penale in instanta.

Nu acuz pe nimeni, sa fie foarte clar, dar pentru unele state e greu de inteles de ce nu reusim sa punem in afara Executivului un cetatean care are probleme cu Justitia si sa-l aducem inapoi imediat ce o instanta se pronunta in favoarea lui; un statut al parlamentarilor care sa-i aseze pe picior de egalitate in fata legii cu orice alt cetatean; implementarea conforma angajamentelor codului penal si de procedura penala; un angajament al Parlamentului - de a avea un cod de conduita al parlamentarilor.

Am convingerea ca aceste elemente vor fi de natura a asigura eliminarea reticentelor si vor netezi sansele de intrare in Schengen inainte de sfarsitul anului. Va asigur de dorinta mea fara rezerve de a avea un parteneriat care sa ne duca la succes", a spus Traian Basescu de la tribuna Parlamentului.

In sala se afla, pe langa Opozitie, floarea PSD, in frunte cu Victor Ponta, care a ramas pana la ultima silaba a presedintelui desi, dupa cum spunea Crin Antonescu, nu avea obligatia sa asiste si chiar el insusi spunea ca nu va sta decat simbolic, la inceput.

In final, premierul a avut un discurs foarte pasnic la adresa lui Traian Basescu, a admis prioritatile si n-a avut nicio critica. Sigur, n-a anuntat demiterea lui Relu Fenechiu, dar asta ar fi presupus sa anunte decesul USL. Nu stiu insa cat de departe este acel moment. In schimb a confirmat, aproape cu voiosie, faptul ca Mona Pivniceru se pregateste sa plece la CCR.

Este greu, intr-adevar, sa negi ca aderarea la Schengen si intrarea in zona euro nu sunt prioritati nationale care merita o colaborare dincolo de visceralitati si antipatii. Este o situatie care aminteste de consensul realizat inainte de aderare. Acum e nevoie de el pentru a salva aderarea si parcursul nostru european. Cine se poate autoexclude din asa ceva?

PNL. Crin Antonescu a fost lasat intr-un mare off-side, ca viitor prezidentiabil care ignora, sfideaza chiar aceste prioritati nationale. Ba chiar mai mult, din discursul presedintelui a aparut si mai clar ca marile probleme ale relatiei noastre cu UE sunt in ograda liberalilor: ministrul Transporturilor, statutul parlamentarilor votat in forma neconstitutionala la presiunea liberalilor si nazbatiile Monei Pivniceru la Justitie.

Seara, la Digi 24, Traian Basescu a fost si mai explicit: "E poate mai putin important daca liberalii au fost sau nu in sala, suntem la doi pasi de zona euro si destul de aproape de a fi un stat de drept. Problema cu ministrii penali e parte din statul de drept. Eu sunt de acord cu premierul ca, din punct e vedere legal, daca nu l-a condamnat nimeni, nu poti sa-l revoci.

Din punct de vedere al standardelor europene, nu este ok gestul sau. Asta este marea problema a intelegerii termenilor europeni, a vocabularului: exista niste standarde cerute politicienilor. Nici mie nu mi-a zis nimeni direct ceva de ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. In schimb, vedem ca avem fondurile blocate pe Transporturi, este singurul program care nu se deblocheaza. Vedem ca avem referire nu la ministrul Fenechiu, ci la principiu - fara ministrii cu dosare penala".

Am asistat asadar la ceea ce ar putea fi inceputul izolarii lui Crin Antoenscu si a PNL pe scena politica romaneasca, in postura unui nou PRM.

Nu cred ca PSD si Victor Ponta se innebunesc dupa criteriile europene ale statului de drept. Cred ca i-ar suci gatul politic lui Traian Basescu cu mare placere si ar reface cu drag cuplul regretat Botos-Amariei din vremea cand procurorii nu indrazneau nici sa treaca pe acelasi trotuar cu pesedistii. Dar, am mai spus-o, e o chestiune vitala de bani.

Daca nu respectam standardele, sunt taiate fondurile. Nici macar nu mai e o suspiciune. A devenit o certitudine. Iar primii care ar deconta imposibilitatea de finantare a Romanei ar fi cei care au dat premierul, adica social-democratii.

Victor Ponta nu isi permite sa rupa puntile cu UE si sa scoata limba, asa cum isi permite Crin Antoenscu, care nu are in cap decat fotoliul de la Cotroceni. Are de platit salarii, pensii si tot felul de alte facturi, are de sustinut bugetul. Si, vrea, nu vrea, Traian Basescu este singurul pe care se poate baza in politica europeana. Crin Antonescu, in schimb, a devenit o povara tot mai greu de dus.

Seara, liderii USL s-au intalnit intr-o sedinta. La iesire erau cu totii pamantii. Crisparea de pe fetele lor spunea mai multe despre atmosfera de la sedinta decat orice cuvinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Traian Basescu PSD Victor Ponta, #ruptura USL, #Romania Schengen Traian Basescu , #Schengen