Intra Romania In Schengen? Polonia face un ultim efort pentru a ne ajuta

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 10:28
5332 citiri
Intra Romania In Schengen? Polonia face un ultim efort pentru a ne ajuta

Diplomatii din Polonia, tara ce detine presedintia rotativa a Uniunii Europene, fac un ultim efort sa convinga Finlanda si Olanda sa nu se opuna aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, la Consiliul Justitie si Afaceri Interne care va lua decizia joi.

Polonezii propun o solutie de compromis - aderarea partiala la Schengen a Romaniei si Bulgariei, pentru inceput cu spatiul aerian, informeaza European Voice.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, presedintia poloneza poate din punct de vedere procedural sa ceara organizarea unui "tur de masa" - procedeu prin care fiecare stat membru isi exprima opinia pe tema aderarii celor doua tari la Spatiul Schengen.

Presedintia poloneza va face joi, acest lucru, au sustinut sursele citate.

Incercarile oficialilor de la Varsovia par sortite esecului din start, din moment ce atat guvernele cat si parlamentele din Olanda si Finlanda au decis sa se opuna aderarii, chiar si partiale, a Romaniei si Bulgariei. Cum fiecare stat are drept de veto, asta inseamna ca nu vom adera la Spatiul Schengen la Consiliul JAI de joi.

Oficialii romani au acuzat partidele extremiste, antieuropene si antiimigratie, care sustine guvernele din Olanda si Finlanda, pentru blocarea aderarii Romaniei si Bulgariei.

Vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu, si seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor, Marian Tutilescu, in declaratii pentru Ziare.com, nu au exclus varianta ca Romania sa cheme in justitie Olanda si Finlanda la Curtea Europeana de Justitie, intrucat respingerea aderarii noastre la Schengen incalca legislatia europeana.

Diaconescu: Putem merge in justitie cu Olanda daca ne blocheaza la Schengen

Ce sanse mai are Romania sa adere la Spatiul Schengen in 2011

Romania a mai fost blocata de la aderarea la Spatiul Schengen in martie, cand Franta si Germania si-au aratat opozitia, spunand ca tara noastra nu indeplineste toate conditiile ce tin de justitie si afaceri interne, din Mecanismul de Cooperare si Verificare. Oficialii romani spun ca acest lucru e ilegal, intrucat aderarea la Schengen tine doar de criteriile tehnice, pe care le-am indeplinit, nu si de MCV.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#presedintia poloneza Romania Schengen, #Polonia Romania aderare Schengen , #Schengen