Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Spatiul Schengen, o piatra de gatul Guvernului Ponta

Marti, 05 Martie 2013, ora 07:35
3867 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Spatiul Schengen, o piatra de gatul Guvernului Ponta

Nimic surprinzator in faptul ca domnul Crin Antonescu a mai atacat o data Germania, de data asta prin vocea ministrului de Interne, Radu Stroe.

Nu va fi surprinzator nici faptul ca, peste o saptamana, domnul Antonescu va face o declaratie cum ca domnia sa si PNL sunt proeuropeni. Surprinzatoare si cu adevarat nepotrivita a fost reactia ministrului de Externe, domnul Titus Corlatean. Acesta a anuntat hodoronc-tronc faptul ca "aderarea la spatiul Schengen nu mai este o prioritate pentru Guvernul Romaniei".

Probabil ca seful diplomatiei nu a citit povestea cu vulpea si strugurii, dar cam asa a sunat. Romania a ratat din nou aderarea si brusc, daca nu mai ajungem la ei, strugurii sunt acri. Dar de ce mai trebuie sa-l iei la bataie si pe paznicul viei? Asta e o alta poveste.

Multi isi amintesc de episodul in care Traian Basescu s-a suparat pe olandezi pentru ca s-au opus aderarii noastre la Schengen in 2012.

A facut declaratii belicoase, nu a primit scrisorile de acreditare ale ambasadorului olandez la Bucuresti vreme de cateva saptamani, dar niciun moment nu a renuntat la obiectivul ca Romania sa faca parte din spatiul de libera circulatie. Ba, mai mult, reactia lui a intarit si mai mult acest obiectiv si, atunci, in 2012, am primit pana la urma un calendar de aderare in doua trepte care azi nu mai este valabil.

E adevarat ca Traian Basescu e vinovat de toate relele din ultimul deceniu, dar, in aceasta perioada, a reusit sa construiasca o relatie speciala cu SUA si o relatie neasteptat de calda cu Germania. De fapt, Victor Ponta si Crin Antonescu sunt atat de suparati pe Germania pentru ca sunt "invidiosi" pe relatia dintre Angela Merkel si Traian Basescu.

In nebunia lor, sunt in stare sa arunce Romania la marginea Europei numai si numai din egoism politic. In loc sa duca mai departe ce-au realizat cei dinainte, in cea mai buna traditie romaneasca, se distruge tot si apoi o luam de la inceput, doar sa se poata bate cei de la putere cu pumnul in piept.

Nu era nicio problema sa comentezi declaratiile ministrului de Interne al Germaniei, nu era nicio problema sa spui ca e o nedreptate faptul ca suntem amanati din nou, dar de aici si pana a scoate Schengen de pe lista de prioritati a Romaniei e distanta dintre discurs politic si delir.

Trebuie bine inteles, reactia Germaniei are mare legatura cu criza politica declansata de Crin Antonescu si Victor Ponta vara trecuta. Pentru ca patrunderea in spatiul de libera circulatie este un mare privilegiu nu neaparat politic, dar, in buna masura, economic, votul se ia in unanimitate.

Desi autoritatile de la Bucuresti au clamat in mai multe randuri ca Schengen-ul nu poate fi legat de raportul MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare), reprezentantii Germaniei il leaga si spun clar ca pana in momentul in care Romania nu-si rezolva problemele legate de coruptie si nu se inregistreaza progrese vizibile in ce priveste reforma in Justitie, nu va fi acceptata.

Pentru cei care credeau ca lovitura de forta data de USL saptamana trecuta in CSM nu va ramane fara urmari, refuzul Germaniei e una dintre ele.

Mai trebuie spus ceva, spre dezamagirea lui Victor Ponta, faptul ca Germania e cea care a reactionat in acest caz inseamna si faptul ca a preluat rolul de a monitoriza "democratia originala din Romania" de la statele nordice, respectiv Olanda, Finlanda, Danemarca. Acesta nu e un semnal bun pentru actualul guvern. S-a trecut de la un reglaj fin al negocierilor cu state de acelasi calibru, la discutii dure cu "motorul economic" al Uniunii Europene. Deci e o negociere fara spatiu de manevra.

Pentru multi oameni din Romania, aceasta dezbatere despre Schengen pare ceva destul de misterios, indepartat si fara efecte asupra vietii de zi cu zi, dar la fel de sterile au fost si discutiile pentru aderarea la NATO sau pentru aderarea la Uniunea Europeana. Mai tine minte cineva astazi ca au fost mari oameni de afaceri care s-au opus aderarii la UE pentru ca au sesizat faptul ca influenta lor asupra autoritatilor va fi mai mica sub ochiul atent al celor de la Bruxelles, ceea ce era rau pentru "afaceri"?

Daca vreti, astazi, daca Romania era in Schengen, valorea companiei CFR Marfa ar fi fost mai mare si, in plus, ar fi fost mult mai multi investitori interesati sa o cumpere. Acesta e doar un simplu exemplu.

La urma urmei, e cam riscant sa spui ca Schengen-ul nu mai e o prioritate atata vreme cat pierdem bani si pierdem slujbe prin faptul ca nu suntem acceptati in zona de libera circulatie. E ca si cum ai spune ca bunastarea celor care te-au ales nu mai e o prioritate. Si, atunci, care ar fi prioritatile? A, uitasem, anihilarea dusmanului Traian Basescu, sursa tuturor relelor.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania aderare Schengen, #Germania Romania aderare Schengen, #Titus Corlatean Romania Schengen , #Schengen