Juncker vede Romania in Schengen, Austria insa nu ne vrea

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 13:17
7942 citiri
Juncker vede Romania in Schengen, Austria insa nu ne vrea
Foto: Arhiva Ziare.com

Cancelarul Christian Kern si ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, s-au declarat impotriva viziunii presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind extinderea spre estul Uniunii Europene a zonei euro si a spatiului Schengen.

In discursul sau anual privind starea Uniunii Europene, Juncker a indemnat la primirea Romaniei si Bulgarei in Schengen.

"Este timpul sa aducem Romania si Bulgaria in zona Schengen. Si Croatia trebuie adusa in Schengen, dupa ce indeplineste conditiile tehnice", a afirmat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Daca vrem ca euro sa uneasca mai degraba decat sa divizeze continentul nostru, atunci trebuie sa fie mai mult decat moneda unui grup select de tari. Euro este menita sa fie moneda unica a intregii Uniuni Europene", a adaugat seful Comisiei Europene.

Cancelarul austriac spune insa ca extinderea celor doua zone nu ar trebui realizata, atat timp cat nu sunt rezolvate probleme precum fraudele fiscale, munca detasata firmelor est-europene pentru a limita costurile si nerespectarea nivelului datoriei publice.

"Daca doriti, aceasta este, de fapt, o extindere a problemelor si nu un plus in cooperarea europeana. Eu cred ca aceasta idee nu este gandita pana la capat", a completat Christian Kern.

Sebastian Kurz a indicat situatia Greciei drept un exemplu concludent al problemelor create de includerea unor state care nu au indeplinit criteriile stabilite de Uniunea Europeana.

"Zonele euro si Schengen sunt deschise tuturor, insa doar celor care indeplinesc criteriile (...) Trebuie sa evitam situatii ca cea din Grecia", a completat seful diplomatiei austriece.

Pe de alta parte, ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a spus, miercuri, ca planul lui Juncker de a consolida UE prin extinderea zonei euro corespunde, in general, cu viziunea Berlinului privind viitorul blocului comunitar.

"Este bine ca pune presiune (pentru extinderea zonei euro), insa preconditiile (pentru aderarea la zona euro) trebuie indeplinite", a declarat Schaeuble pentru postul ARD.

Amintim ca, in perioada in care Titus Corlatean era ministru de Externe, acesta a avut o intalnire cu austriacul Michael Spindelegger, vicecancelar si ministru pentru Afacerile Europene, care a exprimat sustinerea tarii sale pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, relateaza site-ul MAE.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Austria Romania spatiul Schengen, #Juncker Romania spatiul Schengen , #Schengen