Justitia, vinovata pentru ratarea aderarii la Schengen - Sondaj

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 10:49
2570 citiri
Justitia, vinovata pentru ratarea aderarii la Schengen - Sondaj

Cei mai multi cititori ai Ziare.com care au votat la sondajul referitor la vinovatii pentru faptul ca Romania nu a fost admisa in Spatiul Schengen nici cu ocazia Consiliului JAI din 22 septembrie considera ca justitia din tara noastra poarta cea mai mare responsabilitate.

1.360 de cititori, adica 33,81%, au indicat justitia ca fiind principala vinovata pentru faptul ca Olanda si Finlanda au decis sa se opuna aderarii Romaniei la Schengen.

Cine e de vina pentru esecul Schengen - sondaj Ziare.com

Al doilea pe lista vinovatilor e considerat Traian Basescu, pe care l-au indicat 1.015 persoane, reprezentand 25,24% din numarul votantilor la acest sondaj.

Pozitia a treia in acest top e ocupata de Guvernul Romaniei, votat de 516 oameni, adica 12,83%. Romanii din UE ocupa locul al treilea, adunand 10,96% din total, echivalentul a 441 de voturi.

Olanda si Finlanda, statele care ne-au blocat aderarea, au fost alese de doar 379 de persoane, 9,43% din total.

Ministrii Teodor Baconschi, de la Externe, si Traian Igas de la Interne, au fost considerati vinovati de doar 4,23%, respectiv 2,21%, adica 170 dintre votanti primul si 89 cel de-al doilea.

52 de persoane, reprezentand 1,29% din total, au ales raspunsul "Nu stiu".

Sondajul a fost realizat in perioada 23 - 30 septembrie si la el au participat 2798 cititori Ziare.com.

Olanda si Finlanda nu ne-au vrut

Consiliul Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene a respins aderarea, chiar si partiala, a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, dupa ce Olanda si Finlanda au anuntat ca se opun prin dreptul lor de veto, iar sedinta s-a suspendat fara vreo concluzie.

Decizia a starnit o controversa intre liderii de la Bucuresti si cei care conduc Olanda si Finlanda referitoare la cine e vinovat pentru aceasta decizie, iar presa interna si internationala a scris chiar si de un "razboi al florilor" intre tara noastra si Olanda.

Pe de o parte, oficialii din cele doua tari care nu ne-au dorit in Schengen si-au motivat opozitia prin faptul ca, desi indeplinesc criteriile tehnice, Romania si Bulgaria nu pot asigura protectia granitelor comunitare, in primul rand din cauza coruptiei.

Pe de alta parte, politicienii de la Bucuresti, atat de la Putere, cat si din Opozitie, considera respingerea aderarii un abuz prin care se incalca Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Unii dintre ei au evocat chiar si ipoteza chemarii Olandei in fata Curtii Europene de Justitie, pentru incalcarea acquis-ului comunitar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vinovati ratare aderare Schengen, #responsabili blocare aderare Schengen , #Schengen