Ministrul german de Interne: Nu a venit momentul aderarii la Schengen pentru Romania si Bulgaria

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 14:22
3501 citiri
Ministrul german de Interne: Nu a venit momentul aderarii la Schengen pentru Romania si Bulgaria
Foto: Faz

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat joi, la sosirea la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), ca Romania si Bulgaria au facut progrese considerabile in privinta reformelor monitorizate prin MCV.

Totusi, Friedrich a spus ca acestea sunt insuficiente din perspectiva conditiilor legale care sa permita admiterea in Spatiul Schengen.

"Dupa parerea noastra nu a venit momentul pentru eliminarea controalelor la frontiera pentru aceste doua tari. Vom primi in ianuarie rapoartele de tara, de acum se stie ca s-au facut progrese considerabile in privinta reformelor din domeniu, care nu sunt insa suficiente in privinta conditiilor legale care sa permita admiterea in spatiul Schengen", a spus Hans-Peter Friedrich.

Ministru german: Masuri mai dure impotriva "imigrantilor saraciei" din Romania si Bulgaria

In privinta stabilirii unei date ulterioare pentru luarea unei decizii (privind aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen - n.red.), el a precizat ca "deocamdata nu poate aprecia cand va veni momentul admiterii".

Un alt subiect abordat de Friedrich a fost reprezentat de preocuparile pe care le au unele state legate de libertatea de circulatie, in conditiile in care vicepresedintele CE Viviane Reding, responsabila pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, urmeaza sa le prezinte joi ministrilor o comunicare in domeniu.

"Unele tari folosesc gresit libertatea de miscare"

"Unele tari au o problema si anume ca libertatea de miscare este folosita gresit de catre cei care vin dintr-o tara in alta ca sa primeasca beneficii sociale. Asta nu se poate, nu corespunde reglementarilor libertatii de miscare. Unele tari s-au adresat Comisiei Europene din luna iunie, printre care si Germania, si au cerut o actiune comuna pentru cautarea unei solutii la aceasta problema", a spus ministrul federal de interne.

El a reamintit ca CE va prezenta joi o comunicare, dar a tinut sa mentioneze foarte clar ca "nu suntem multumiti de aceasta, nu este suficienta pentru rezolvarea problemei, suntem de acord ca trebuie o abordare comuna".

Ministrul german de Interne vrea interdictii pentru cei care au fost expulzati

"Ceea ce lipseste in raport este atat claritate din punct de vedere legal, cat si o solutie la faptul ca statele de origine nu se folosesc de mijloacele prevazute in cadrul legislatiei UE pentru a imbunatati situatia propriilor cetateni. Avem nevoie de o intelegere comuna pentru protectia libertatii de miscare si impiedicarea abuzurilor. La nevoie, ne vom vedea nevoiti sa ne intelegem la nivel multilateral, in afara structurilor UE, ca sa alegem o abordare comuna", a avertizat Hans-Peter Friedrich.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#ministru german Romania Schengen, #Romania Schengen consiliu JAI , #Schengen