O aderare prematura a Bulgariei la Schengen, un risc - ambasador francez

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 22:22
1718 citiri
O aderare prematura a Bulgariei la Schengen, un risc - ambasador francez
Foto: Standart

Franta considera ca Bulgaria trebuie sa fie in Schengen, dar, deocamdata, coruptia si crima organizata din aceasta tara constituie un risc prea mare, considera ambasadorul francez la Sofia, H. E. Philippe Autie (foto).

"Franta crede ca Bulgaria are menirea sa fie in Schengen, iar aceasta tara a depus eforturi serioase in aceasta directie. Activitatea ministrului de interne, Tvetan Tvetanov, si a echipei sale este foarte apreciata de partenerii europeni, care iau in calcul investitiile de ordin tehnic, uman, financiar si organizational facute de Cabinet pentru a consolida controlul la granitele Bulgariei. Sunt bucuros ca ministrii de interne, justitie si finante ai tarilor noastre au cooperat atat de bine pentru a combate crima organizata in intreaga UE", a spus ambasadorul, citat de Standart.

"Zona Schengen este acum sub presiunea constanta, in crestere a fluxurilor de imigranti. Trei patrimi dintre imigrantii ilegali din UE trec prin sud-estul Europei, mai ales pe la granita Grecia-Turcia, aflata nu departe de Bulgaria", a subliniat el.

"Aderand la Schengen, Bulgaria va deveni una dintre tintele imigrantilor ilegali. Este in interesul Bulgariei sa fie bine pregatita, pentru ca o aderare prematura la Schengen ar fi un risc pentru aceasta tara. Intr-un astfel de context, coruptia si crima organizata constituie de asemenea un risc prea mare", a explicat el.

"Fireste, institutiile bulgare se vor ocupa de aceste probleme mostenite de la guvernul precedent. Este imposibil sa tratam aceste chestiuni peste noapte. Determinarea aratata de Borisov si echipa sa este salutata de partenerii europeni si de CE. Sfatul meu ar fi sa existe un sistem judiciar functional, capabil sa faca fata problemelor reprezentate de coruptie si crima organizata", a declarat ambasadorul.

"Securitatea zonei Schengen nu este o chestiune bilaterala intre Franta si Bulgaria, ci este la fel de importanta pentru intreaga comunitate UE si, in mare masura, si pentru cetatenii bulgari", a conchis el.

Franta si Germania au cerut oficial amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, declarand ca o astfel de aderare ar fi "prematura" daca s-ar produce in martie 2011, potrivit unei scrisori adresate comisarului pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

"Nu sunt reunite toate conditiile pentru aderarea celor doua tari in Spatiul Schengen", scriu cei doi ministri in scrisoarea pe care a putut sa o consulte RFI Romania. Ei vorbesc despre "carente", care au legatura cu securitatea si justitia, cu coruptia si criminalitatea organizata. "Nu este posibil sa nu luam in calcul aceste carente, constatate de Comisia Europeana in Mecanismul de Cooperare si Verificare", spun cei doi ministri.

Aceste carente ar putea avea consecinte grave pentru securitatea interna a Uniunii Europene, mai scriu Brice Hortefeux si Thomas de Maiziere, din cauza influentei pe care o pot avea asupra frontierei si asupra accesului la bazele de date Schengen.

Ca urmare, ignorarea defectelor observate nu ar fi nici realista, nici responsabila, conchid cei doi : "Estimam ca decizia ar trebui luata cand principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adica atunci cand vor fi facute progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate".

In aceeasi scrisoare se recunoaste insa ca din punct de vedere tehnic, procesul aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen este global pozitiv.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Romania Bulgaria Schengen, #Bulgaria aderare Schengen , #Schengen