Olanda nu este singura tara care se opune aderarii depline a Romaniei la Schengen

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 09:42
5812 citiri
Olanda nu este singura tara care se opune aderarii depline a Romaniei la Schengen
Foto: Arhiva

Olanda nu este singura care se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, ci si alte tari sunt impotriva unei aderari depline, iar la Haga chiar si opozitia laburista impartaseste pozitia Guvernului, considera purtatorul de cuvant al Ministerului olandez de Interne, Eijk van der Sander.

Cristian Diaconescu, din Olanda: Putem intra in Schengen in februarie

Purtatorul de cuvant a confirmat ca Olanda asteapta doua rapoarte ale Comisiei Europene (CE) referitoare la progresele Romaniei in lupta anticoruptie inainte de a se gandi la o eventuala schimbare a pozitiei sale, asa incat este de asteptat ca veto-ul olandez sa fie mentinut cel putin pana in iulie anul viitor.

"Nu este raportul nostru, daca vreti un raspuns trebuie sa va adresati CE, trebuie sa-i intrebati pe cei care scriu raportul", a declarat Eijk van der Sander, purtator de cuvant in Ministerul olandez de Interne, intrebat daca achitarea - chiar daca nu este vorba de o decizie finala - a lui Adrian Nastase in cazul Tamara ar putea influenta negativ urmatorul raport MCV.

"Pentru Olanda, este imperativ sa existe un raport pozitiv in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, astfel incat pe baza raportului MCV sa avem incredere in schimbarile din Romania si sa facem un pas inainte in ceea ce priveste procesul de aderare la Schengen", a mai spus van der Sander.

Oficialul olandez a adaugat ca "raportul va fi un argument important si in cadrul discutiilor cu Parlamentul olandez. Pentru ca si Parlamentul olandez se opune foarte mult in acest moment la aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen din cauza ultimelor rapoarte negative".

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne a explicat ce inseamna schimbari sustenabile pentru Olanda: "Sustenabil inseamna nu numai schimbari ireversibile, ci schimbari care sa produca efecte. Spre exemplu, stiu ca aveti judecatori noi, dar sunt inca lipsiti de experienta, or asta e o problema. Aveti nevoie sa faceti pasul urmator, sa va asigurati ca acesti judecatori sunt si experimentati.

Lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate nu este doar despre judecarea oamenilor corupti, fara sa faceti nimic impotriva fenomenului coruptiei. Persoanele corupte trebuie judecate, dar in acelasi timp trebuie sa va asigurati ca astfel de lucruri nu se vor mai intampla in viitor".

Eijk van der Sander a reamintit ca Olanda va lua o decizie in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen dupa doua rapoarte favorabile.

"Va fi un raport in februarie sau in martie, apoi unul in vara, care va fi un round-up al acestor cinci ani. Daca aceste rapoarte vor fi pozitive, putem privi inainte", a precizat van der Sander.

El a negat faptul ca Olanda este singura tara care se opune aderarii Romaniei si Bulgariei: "Nu este adevarat. Si alte tari se opun unei aderari depline la Schengen. A existat in vara un compromis privind aderarea in etape. Dar nu a fost doar Olanda care s-a opus aderarii. Nu este adevarat ca suntem singurii. Suntem doar singurii care spun nu chiar si unei aderari partiale, dar sunt mai multe tari care se opun unei aderari complete a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen".

Purtatorul de cuvant sustine ca opozitia Olandei nu are nicio legatura cu situatia interna, Guvernul minoritar fiind sprijinit de un partid de extrema-dreapta cu un program anti-imigratie.

"Parlamentarii laburisti - de opozitie - sunt foarte critici la adresa aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen si nu au sprijinit rezolutia Parlamentului European care recomanda aderarea celor doua tari. E un curent raspandit in tot spectrul politic olandez", sustine purtatorul de cuvant.

Summit UE: Intrarea Romaniei in Schengen, urgentata

Eijk van der Sander a reamintit ca aderarea la Spatiul Schengen nu inseamna doar indeplinirea unor criterii tehnice: "Nu este vorba doar de criterii tehnice, ci si de increderea pe care o acordam acestor tari, pentru ca vom imparti cheile cu ele. Chiar daca criteriile tehnice sunt indeplinite, daca cei de la vama pot fi mituiti, nu se poate. De aceea suntem atat de stricti".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
Câteva zile au mai rămas până la „Air Schengen”. Ce trebuie să știe cei care vor călători cu avionul. Milioane de pasageri scapă de controlul la frontieră
Câteva zile au mai rămas până la „Air Schengen”. Ce trebuie să știe cei care vor călători cu avionul. Milioane de pasageri scapă de controlul la frontieră
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în spaţiul Schengen pe cale aeriană şi...
#Olanda opune aderare Schengen, #aderare Romania Schengen, #Spatiul Schengen, #Romania Bulgaria Schengen , #Schengen