Presa externa, despre veto-ul Germaniei: Berlinul, impotriva Romaniei

Luni, 04 Martie 2013, ora 13:41
5804 citiri
Presa externa, despre veto-ul Germaniei: Berlinul, impotriva Romaniei

Declaratia de duminica a ministrului german de Interne, Hans-Peter Friedrich, referitor la dreptul de veto de care tara sa va face uz in cazul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen a facut inconjurul presei internationale.

Germania va impiedica Romania si Bulgaria sa intre in spatiul Schengen atunci cand ministrii europeni se vor intalni, joi, sa discute problema, scrie Reuters, citand interviul lui Friedrich pentru Der Spiegel.

Germania: Veto pentru Romania in Schengen - vezi reactiile Guvernului si Opozitiei (Video)

"Daca Romania si Bulgaria insista pe un vot, incercarea lor va esua din cauza veto-ului german", a spus ministrul de Interne al Germaniei, duminica, subliniind ca si ideea aderarii partiale cu granitele aeriene si maritime este in afara discutiei.

Totodata, Friedrich a mentionat ca cele doua tari care au aderat la UE in anul 2007 trebuie sa combata mai bine coruptia, iar cetatenii germani vor accepta o largire a spatiului Schengen daca cerintele esentiale sunt indeplinite, afirmand insa ca nu este cazul in situatia de fata.

Agentia Reuters este citata si de Yahoo News si Chicago Tribune, in timp ce Deutsche Welle noteaza ca ministrul a cautat si sa indeparteze avertizarile legate de imigratia economica din cele mai sarace doua state ale UE.

"Dreptul la libertatea de miscare inseamna ca fiecare cetatean european poate trai in fiecare stat membru, daca munceste sau studiaza acolo. Orice cetatean european care indeplineste aceste criterii este binevenit aici. Insa oricine vine doar ca sa primeasca ajutoarele de stat si astfel abuzeaza de aceasta libertate de miscare, trebuie sa fie impiedicat", a spus Friedrich.

The Voice of Russia transmite ca Germania ar putea bloca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, iar veto-ul sau ar putea fi sustinut de al Olandei, in timp ce Novinite scrie ca Germania "intuneca sperantele Bulgariei la Schengen" si ca se pregateste sa blocheze aderarea vecinilor de la sud la spatiul Schengen.

In plus, Olanda a transmis ca vrea sa vada doua rapoarte pozitive consecutive ale Comsiei Europene, sub Mecanismul de Cooperare si Verificare. Intre timp, largirea spatiului Schengen a fost scos de pe agenda viitorului Consiliu JAi, din 7-8 martie, de la Bruxelles.

Ponta a comentat Veto-ul Germaniei - vezi cea mai mare prostie, cine are minte putina si cine da gauri in barca (Video)

Si EU Business trece in revista declaratiile lui Friedrich, in timp ce Le Figaro noteaza ca Berlinul este impotriva Romaniei, urmand sa uzeze de dreptul de veto, in cazul in care cele doua tari vor cere o decizie la Consiliul JAI din 7-8 martie.

Romania si Bulgaria, care sperau sa intre in spatiul Schengen inca din anul 2011, s-au lovit de opozitia mai multor tari, printre care Olanda, care cereau mai mult progres in reformele din justitie si in lupta impotriva coruptiei.

Si Ria Novosti si 20minutes.fr scrie despre opozitia Germaniei la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Corlatean, despre Schengen: Nu stam cu mana intinsa. Ii asteptam sa ne invite

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich a declarat duminica, intr-un interviu acordat pentru presa germana, ca tara sa va face uz de dreptul de veto daca Romania si Bulgaria vor insista sa puna pe agenda Consiliului JAI de saptamana viitoare subiectul intrarii in Schengen.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#presa externa Germania veto Romania, #Germania veto Romania Schengen, #Germania Romania aderare Schengen , #Schengen