Presa franceza: Franta nu sustine Romania pentru intrarea in Schengen din cauza rromilor

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 15:39
2656 citiri
Presa franceza: Franta nu sustine Romania pentru intrarea in Schengen din cauza rromilor
Foto: Europe1

Presedintele francez, Francois Hollande, ar fi apreciat ca doar o mica parte dintre rromi incearca sa se integreze in Franta si majoritatea trebuie trimisi in tara de origine. Aceasta pozitie ar conduce la un refuz al Frantei privind aderarea Romaniei la zona Schengen, sustine o publicatie franceza.

"Doar o minoritate incearca sa se integreze. Majoritatea rromilor are vocatia de a fi trimisa inapoi in tara de origine", ar fi spus presedintele francez, intr-un cadru restrans, potrivit Europe1.

Vorbele sale sunt un ecou aproape perfect al vorbelor pronuntate de ministrul de Interne francez, Manuel Valls. Marti, acesta afirma ca singura solutie la situatia rromilor din tara sa este expulzarea si asocia aceasta minoritate etnica cu cersetoria si infractionalitatea.

Francois Hollande isi asuma opiniile in ceea ce priveste rromii si intelege, continua sursa citata, ca aceasta chestiune depaseste strict problema populatiei rrome. Trebuie sa intrebam, sustine Hollande, "daca Franta are vocatia de a prmi pe cei mai vulnerabili".

Europe1 continua scriind ca Romania nu va intra in Schengen, intrucat consecinta directa a acestei linii dure a presedintiei franceze trebuie sa depaseasca frontierele Frantei. Un consilier al lui Hollande, sub protectia anonimatului, a confirmat ca Romaniei ii va fi refuzata intrarea in zona de libera circulatie Schengen la 1 ianuarie 2014.

Ministrul de Interne francez a gasit solutia la situatia rromilor: Expulzarea din Franta

Cu sase luni inaintea alegerilor locale si europarlamentare din primavara anului 2014, campania electorala a inceput deja in Franta, iar rromii au devenit subiectul pricipal si tapul ispasitor pentru esecul politicilor sociale, nota la inceputul saptamanii publicatia El Pais, citand drept exemplu declaratiile lui Valls.

Ministrul francez de Interne a declarat ca taberele ilegale ale rromilor romani si bulgari care s-au stabilit in Franta - unde traiesc intre 5.000 si 20.000 de rromi - trebuie sa fie demolate, asigurand totodata ca ocupantii acestora vor fi expulzati in tarile lor de origine.

In ce priveste negocierile pe tema intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, care ar favoriza libera circulatie a comunitatii rrome in alte tari, Valls a accentuat ca acest lucru "inca nu a fost decis" si a precizat ca ceea ce se discuta este punerea in aplicare a acordurilor de libera circulatie doar in aeroporturi, dar nu si la frontierele terestre.

Ambasadorul Frantei, despre rromi, Schengen si Brancusi

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com cu ocazia zilei nationale a Frantei si vizitei premierului francez, Jean Marc Ayrault, la Bucuresti, despre posibilitatea ca Romania sa adere la Schengen in urma discutiilor ce vor avea loc in decembrie.

Gustin sublinia si el faptul ca Romania si Bulgaria ar trebui sa intre in doua etape, incepand cu acordurile de libera circulatie in aeroporturi.

"Calendarul este foarte clar, urmatoarea sedinta are loc in decembrie, acolo Franta nu decide singura, impreuna cu celelate tari se va analiza situatia si sper ca se va gasi o solutie cu aranjamentele propuse si ma gandesc in special la cooperarea aeriana, vor trebui sa fie favorizate schimburile intre Franta si Romania, oameni de afaceri, turisti etc", declara atunci Gustin.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Franta sustinere Romania Schengen, #Franta rromi Romania Schengen , #Schengen