Ziare.com

Presedintia cipriota: Aderarea Romaniei la Schengen nu se afla pe agenda JAI

Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 17:28

   

Presedintia cipriota: Aderarea Romaniei la Schengen nu se afla pe agenda JAI
Aderarea Romaniei si Bulgaria la Schengen nu se afla pe agenda JAI din 6-7 decembrie, deoarece nu au fost facute progrese de la ultimul Consiliu, din octombrie, a declarat Nikos Christodoulides, purtatorul de cuvant al Presedintiei cipriote a UE.

Nikos Christodoulides a precizat pentru NewsIn ca subiectul a fost discutat la Consiliul Justitie si Afaceri Interne din octombrie, cand Presedintia cipriota a prezentat stadiul referitor la decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. "De atunci nu au fost facute progrese considerabile pentru a ne permite includerea subiectului pe agenda Consiliului si pentru a permite luarea unei decizii pozitive", a spus purtatorul de cuvant al Presedintiei cipriote.

"Consiliul va reveni asupra acestei chestiuni anul viitor", a mai afirmat Nikos Christodoulides, adaugand ca ambele tari au fost consultate si au fost de acord cu pasii urmatori.

Potrivit unei decizii luate la Consiliul European din 1-2 martie, la Consiliul JAI din septembrie ar fi trebuit stabilit un calendar pentru aderarea celor doua tari la spatiul Schengen. Consiliul a fost insa anulat, intrucat aderarea Romaniei si Bulgariei era singurul subiect pe agenda si exista inca opozitie din partea Olandei. Mai mult, surse europene precizau ca Olandei i s-au alaturat Germania, Franta si Belgia, in contextul in care agenda stabilita in martie a fost data peste cap de evenimente noi.

"Decizia de anulare a Consiliului JAI din 20 septembrie a.c. a fost luata de Presedintia cipriota a Consiliului UE, dupa consultarea statelor membre. Presedintia cipriota a apreciat ca agenda nu avea suficienta substanta, mai ales in conditiile in care partea de justitie fusese anulata inca din luna iulie a.c. Subiectele au fost reportate pe agenda urmatoarei reuniuni a Consiliului JAI din 25-26 octombrie 2012", preciza MAE.

"Din punctul de vedere al Romaniei, care a fost de acord cu abordarea Presedintei cipriote, aceasta perioada reprezinta o oportunitate ce va fi folosita pentru continuarea demersurilor politico-diplomatice in vederea promovarii obiectivului sau de aderare la spatiul Schengen", potrivit unui comunicat al MAE.

Subiectul a fost astfel amanat pentru Consiliul JAI din 25-26 octombrie, cand insa nu s-a luat nicio decizie. Consiliul a luat doar act de stadiul actual al aplicarii acquis-ului Schengen in Romania si Bulgaria.

Inainte de Consiliul JAI, Nikos Christodoulides declara pentru NewsIn ca "Presedintia cipriota a sperat ca va fi posibil sa se ia o decizie la Consiliu privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen potrivit mandatului primit de la Consiliul European din martie. Regretam foarte mult faptul ca, in urma consultarilor cu toate partile interesate, a devenit clar nu nu va fi posibila, in aceasta etapa, o decizie a Consiliului privind extinderea spatiului Schengen".

"Presedintia isi mentine angajamentul, in contextul solicitarilor repetate ale Comisiei Europene, de a-si continua eforturile pentru a contribui la extinderea spatiului Schengen. Prin urmare, Presedintia intentioneaza sa pastreze o legatura stransa cu delegatiile pentru a se asigura ca o decizie a Consiliul va fi luata cat la curand posibil", a spus purtatorul de cuvant al Presedintiei cipriote a UE.

"In ceea ce priveste informatia ca decizia va fi amanata pana in februarie 2013, Presedintia cipriota nu este la curent si nu impartaseste acest plan", a mai precizat Christodoulides, dupa ce European Voice a scris ca decizia a fost amanata pentru februarie 2013, dupa raportul MCV pentru Romania, a carui publicare este prevazuta pentru decembrie.

De altfel, Olanda a anuntat ca va astepta raportul MCV din decembrie pentru a reanaliza pozitia sa privind aderarea Romaniei dar si a Bulgariei la Schengen.

Potrivit unui document trimis in toamna de Guvernul olandez Parlamentului, dezbaterile privind aderarea celor doua tari la Schengen vor fi amanate pentru 2013, dat fiind ca raportul MCV pentru Romania va fi publicat la sfarsitul acestui an.

In octombrie, MAE preciza, la solicitarea NewsIn, ca "Romania va continua consultarile cu toate statele membre, actuala si viitoarea Presedintie a UE, astfel incat aderarea sa fie concretizata in cursul anului viitor, intr-o prima faza cu frontierele aeriene si maritime inca din primul trimestru al anului 2013".

Dupa Consiliul JAI din 25-26 octombrie, ministrul de interne, Mircea Dusa declara pentru NewsIn ca el si omologul bulgar au insistat la reuniune ca in decembrie sa se ia o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, propunere sustinta de presedintia cipriota si de comisarul Cecilia Malmstrom.

"Apreciez interventia presedintiei cipriote care sustine cu tarie ca urgent trebuie luata o decizie in acest sens. De altfel, in interventia sa, si comisarul european pentru afaceri interne (n.r. - Cecilia Malstrom) a precizat acelasi lucru: Comisia si-a facut treaba, cele doua tari si-au facut treaba si trebuie ca foarte urgent sa fie luata o decizie", a precizat Dusa.

"In interventiile noastre, si eu, si colegul bulgar am precizat foarte clar ca sunt indeplinite toate conditiile tehnice in vederea luarii deciziei finale si ca niciun alt motiv subiectiv sau alta conditie subiectiva nu exista. Am insistat ca urgent, la Consiliul JAI din decembrie, sa se ia o decizie privind intrarea Romaniei si a Bulgariei in Spatiul Schengen. Daca nu este posibil in decembrie (luarea unei decizii), sa se stabileasca data exacta cand se ia aceasta decizie", a subliniat ministrul de interne, adaugand ca acest punct de vedere a fost sustinut si de presedintia cipriota a UE si de comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Totodata, oficialul roman a reamintit ca aderarea la Schengen nu poate fi conditionata de MCV.

"Eu imi exprim speranta ca se va lua urgent o decizie. Aceasta nu poate fi legata de MCV. Si nici nu pot exista alte conditii care n-au nicio legatura cu conditiile tehnice pe care cele 2 state le-au indeplinit si decizia trebuie luata. Nu putem folosi alte reguli decat cele cu care functioneaza in momentul de fata Schengen", a mai spus Mircea Dusa.

Intr-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard si care a aparut sambata, ministrul de externe, Titus Corlatean, a declarat ca Romania asteapta o prima decizie pozitiva privind aderarea la Schengen, precum si un raport MCV "obiectiv", in decembrie.

"Conform discutiilor noastre cu capitalele europene si cu CE, ne asteptam la summit-ul din decembrie la un sprijin pentru o prima decizie pozitiva, astfel ca la summit-ul UE din martie sa se decida intrarea cu granitele aeriene si maritime. Si apoi in etapa a doua, pana la sfarsitul anului viitor, sa se finalizeze aderarea la spatiul Schengen", a precizat seful diplomatiei, intrebat ce asteptari are Bucurestiul in privinta Schengen.

Sursa: rNews

Articol citit de 2433 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Prostia ta este ca materia unei supernove unde bobița cat un

varf de ac este mai grea decat un portavion echipat pentru luptă.

 

 

Ponta anunță pentru maine o mare surpriză care

ar rezolva pe loc și aderarea la spațiul Schengen. Sursele spun că il eliberează pe Adrian Năstase căruia ii cedează fotoliul de premier.
Hai la lupta cea mare,
Hoț cu hoț să ne unim!

 

 

maxi

te respect pentru gandirea ta infantila.Ma bucur ca esti cel mai mini.

 

 

Io Felix turnătoru' m-am șucărit! Crinuță, Victor, pă ei! So! So!

.

 

 

Nu se poate și in CSI și in Schengen! La rand vă rog! La muncă

nu paine cu șuncă!

 

 

gata , ne-au ratat astia de la USL sansele la Schengen

Sa ne fie de bine !
Vad ca o gramada sunt fericiti cu Roberto Negoita , facatorul de blocuri de carton , dator la fisc zeci de milioane d euro , dornic de minore ,
cu Dragnea , cu Banicioiu ,
.... sa fie sanatosi .

Din pacate se vor agata de cei care inca mai produc in tara asta si-i vor trage la ei in mocirla .

Romania e pierduta , oricum .

 

 

o stire din anul 2023 - aderarea Romaniei la Schengen nu se afla in

programul albanez -

 

 

www.dosarelerevolutiei.ro

www.dosarelerevolutiei.ro

 

 

Cata vreme e Basescu presedinte, sa uitam SCHENGEN!

Tipul asta incepuse razboi cu lalele olandeze, a arestat bulbii si florile la granitza!
Cu asa apucaturi Olanda nu ne voteaza in veci!

 

 

Pedelac sa fii, noroc sa ai

Din realizarile pedelace. Daca apareau inainte de 2004 nu vedeam nici Europa, nici nato, nici nimic. Si ziceti asa pedelime, uslasii vor sa ne scoata din Europa! Vorba aia, ei ne-au bagat ei ne scot. Vai de capul vostru, nu ati reusit nimic din ce ati promis in 2004. Din ce ati mintit mai bine zis. Inafara de furat nu va reuseste nimic, acolo e singua expertiza pe care o aveti. La furat.

 

 

www.dosarelerevolutiei.ro

www.dosarelerevolutiei.ro .

 

 

Pe agenda JAI nu suntem, dar ciuma portocalie JAR manaca pe

9 Dec, nu ciuma portocalie a adus toti "smcherii" Europei la Bucuresti in vara, de ce nu suntem pe agenda JAI?
Nu este HaHaila ala de se plimba ca o "mare scula" prin Europa ca reprezentant al Romaniei?

 

 

Progrese...

... vom face cand vom platii... Ca sa intram in NATO am dat BCR, ca sa intram in UE am dat PETROM, ca sa intram in Schengen, Olanda cere Portul Constanta. Cand vom privatiza Portul toata lumea va fi de acord ca indeplinim toate cerintele. Profitul va merge in Olanda care ne va tine prelegeri privind democratia.... Nu intereseaza pe nimeni din UE de ce se intampla in Romania cat timp conducerea politica da ce i se cere. Ca pe timpul fanariotilor...

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor