Purtator de cuvant PSD: Basescu nu ne vrea in Schengen, se bucura ca nu intram

Luni, 04 Martie 2013, ora 17:21
3452 citiri
Purtator de cuvant PSD: Basescu nu ne vrea in Schengen, se bucura ca nu intram

Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, crede ca presedintele Traian Basescu nu isi doreste ca Romania sa adere la Spatiul Schengen si chiar se bucura de esec.

"Nu suntem dezamagiti, dar nu putem fi nici bucurosi, e pozitia unui membru al guvernului german si acum nu are sens sa mai mergem in Consiliu (Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene - n.red) pentru un vot. E un moment important sa analizam de ce s-a ajuns aici.

PDL si Traian Basescu se laudau cu relatia foarte buna pe care o au cu cancelarul Angela Merkel si cu Germania. De ce nu mai pune mana Traian Basescu pe telefon si sa vorbeasca cu cancelarul sa intram in Schengen? Poate Traian Basescu nu doreste sa-si foloseasca relatia personala cu Germania. Ma intreb - de ce Traian Basescu e singurul care asociaza MCV cu Schengen, de ce Traian Basescu se bucura ca nu intram in Schengen?", a declarat europarlamentarul PSD pentru Ziare.com.

Intrebat de ce spune ca Traian Basescu se bucura ca nu intram in Schengen, Ivan a raspuns: "am vazut scrisoarea pe care a trimis-o catre premier, cum ca nu intram in Schengen daca nu facem nu stiu ce pe MCV, toate iesirile cu argumentele Olandei si Germaniei, pe care aceste tari nu au mai trebuit sa le sustina, ele au fost anuntate de presedintele tarii."

"Nu ma gandesc ca Traian Basescu nu stie ce spune. Traian Basescu nu-si doreste sa intram in Schengen. El sacrifica interesele Romaniei pentru un interes politic. Una e sa ne batem in motiuni, alta e sa faci asa ceva. Dar nu e nimic nou, a mai facut asta si vara trecuta, si toamna trecuta. Vrea sa atace USL, indiferent de orice costuri pentru Romania", a adaugat Ivan.

Franta e ambasadorul Romaniei pentru Schengen

Catalin Ivan declara ca toate guvernele de stanga ale Europei sustin aderarea noastra la Schengen, in special Franta, si declara ca problema nu e in Romania, ci in tarile care nu ne vor.

"Declaratia ministrului de Externe spune ca, in conditiile indeplinirii tuturor conditiilor de aderare, in conditiile in care Franta e un ambasador al Romaniei pentru aderare, in care toate guvernele de stanga si liberale din Europa ne sustin, nu vad ce ar mai putea face Guvernul", a comentat Ivan.

Intrebat ce va face Guvernul pentru Schengen, el a raspuns simplu: "Asteptam sa se deblocheze situatia in statele membre - problema e acolo, nu la noi, e legat de alegeri. Acolo au o problema cu somajul, care e foarte sensibila".

Ministrul de Externe al Romaniei, Titus Corlatean, a declarat, vineri seara, ca Romania "nu mai e interesata de aderarea la Schengen" daca vom fi respinsi la Consiliul JAI de saptamana aceasta.

"O astfel de eventuala decizie (de amanare a aderarii la Schengen - n.red) ar transforma procesul in unul necredibil. Ori daca orice as face, oricat as indeplini criteriile, oricati bani am baga si nu ajunge, atunci dati-mi voie sa va spun ca nu mai suntem interesati de acest proces.

Asa cum am stat fara Schengen pana acum, asa putem sta si de acum incolo. Cand vor vrea sa ne cheme, foarte bine. Cata vreme noi suntem corecti si eventual se va decide inca o data amanarea, atunci cei care se opun au o problema de credibilitate", a declarat Titus Corlatean, pozitie sustinuta apoi de premierul Victor Ponta si co-presedintele USL Crin Antonescu.

Ulterior, Germania a anuntat ca se va opune aderarii Romaniei si Bulgariei prin veto la Consiliul Jai de saptamana aceasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ivan Basescu aderare Schengen, #Catalin Ivan Basescu PDL Schengen , #Schengen