Opinii: Ramele dezagreabile ale Europei

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 13:56
5662 citiri
Opinii: Ramele dezagreabile ale Europei
Foto: daily.mail

O vorba, mai putin cunoscuta romanilor, spune ca daca te faci singur rama, nu te poti plange apoi ca esti calcat in picioare. Ironia e ca tocmai un neamt a formulat primul judecata. Din acest punct de vedere, presedintele are dreptate - nu ne putem face rame ca sa treaca Germania si Franta peste noi, fie ele si gigantii Europei.

Totusi. Problema noastra este ca ne-am facut rame pana acum, atunci cand ne milogeam pe la portile celor mai importante puteri din UE sa ne primeasca si pe noi in marea si selecta lor familie. Ne-am facut singuri rame cand, pentru asta, le-am acceptat toate conditiile si pretentiile fara a ridica ochii din pamant, cand le-am vandut bancile, rafinariile si resursele pe mai nimic, pentru a le castiga bunavointa, sau cand le-am oferit contracte absurd de generoase doar pentru a le intra in voie.

Ne-am facut singuri rame cand ne-am facut de ras in Europa si in lume prin "marfa" pe care o oferim preponderent la export - tiganii si infractorii. Ii spunea, la un moment dat, Traian Basescu lui Sarkozy, in aceeasi nota a arogantei nejustificate, ca pentru fiecare rrom expatriat sa trimita si un medic din Franta. Desigur, o figura de stil poate reusita, dar adevarul e ca lotul medicilor s-ar epuiza rapid, in timp ce numarul emigrantilor romani care au probleme cu legea in Hexagon ar ramane aproape neschimbat.

Problema noastra e ca atunci cand trebuia sa ne pastram demnitatea si sa negociem intrarea in Uniunea Europeana infinit mai onorabil, sa nu fim disperati sa obtinem un loc pe care oricum nu meritam sa-l primim, am fost umili, cu capul plecat, rame fara nicio pretentie. Iar acum, cand ar trebuie sa lasam tonul iritat si orgoliul ranit deoparte si sa recunoastem ca suntem prea murdari si prost crescuti pentru a mai intra inca o data intr-o casa curata cu bocancii plini de noroi, acum noi ne isterizam si ne izmenim ca "asa ceva nu se face".

Acum presedintele nostru are revelatii ca lumea nu e dreapta, ca nici Europa nu respecta regulile scrise sau nescrise. Asta dupa ce si el, si ai lui si noi toti la un loc ne-am facut un fel de a fi din nerespectarea regulilor si legilor si normelor. Acum, taman acum, cand ne buricam sus si tare ca am indeplinit si noi cu bine niste conditii tehnice, Europa ne da cu flit.

E cel mult o ironie. Desigur ca nu e corect, dar Traian Basescu ar trebui sa stie perfect ce inseamna sa promiti ceva, iar apoi sa iti "reevaluezi perspectivele".

Cand presedintele parafrazeaza pe celebrul bataus din Targu Ocna, cu a sa perversa locala, si cand spune ca "ori suntem toti egali, ori nu mai suntem", ar trebui sa stie ca - asa cum in solidaritatea pe care ne-a cerut-o unii erau mai solidari decat ceilalti - si Europa renunta, in sfarsit, sa mai judece dupa principiul "politically corect". O nedreptate de principiu, dar o dreptate de fond.

Nu inteleg cum politicienilor nostri nu li se pare si mai grav ca vom fi pusi in asteptare in privinta spatiului Schengen, IMPOTRIVA faptului ca ne-am indeplinit sarcinile tehnice pe care le aveam in contract. Ma mir cum acest refuz, in ciuda faptului ca, aparent, ne-am facut treaba, nu trezeste nicio suspiciune la nivelul cel mai inalt si nu ridica niciun semn de intrebare nimanui aproape.

Iar mesajul Europei, respectiv deocamdata doar al Frantei si Germaniei, este ca mai bine mai stam putin in afara spatiului lor. Cel putin pana cand ne-om mai pune justitia la punct. Macar putin. Cat sa elucidam niste cazuri precum: Nastase, Ridzi, Pasat, Copos, Anastase, Falca si multe altele...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu presedinte Romania, #Romania aderare spatiul Schengen, #Romania Schengen Uniunea Europeana , #Schengen