Revista Presei: Ce am ratat prin amanarea intrarii in Schengen

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 08:25
4754 citiri
Revista Presei: Ce am ratat prin amanarea intrarii in Schengen
Foto: EuropaWeb

Spatiul Schengen ar fi insemnat pentru Romania trecerea granitelor doar cu buletinul, fara control in 25 de state: amanarea aderarii lasa Romania in stand-by, iar presedintele Basescu este nevoit sa isi asume esecul.

"Evenimentul Zilei" prezinta avantajele de care ar fi avut parte Romania, daca ar fi aderat la spatiul Schengen: printre acestea, trecerea grantei doar cu buletinul in statele membre si sedere de 90 de zile fara viza sau loc de munca.

Olanda si Finlanda au incurcat planurile de aderare la Schenegen a Romaniei si Bulgariei, scrie "Puterea", care arata ca nu se stie cand va mai fi pus in discutie subiectul, la Consiliul JAI.

Reprezentantii Poloniei sustin ca promisiunea facuta Romaniei si Bulgariei la aderare, pentru intrarea in Schengen, a fost incalcata in cadrul consiliului, arata "Jurnalul National.

"Adevarul" scrie ca demersul pentru aderarea la Schengen s-a soldat cu un esec, insa Romania a recastigat un mare prieten, mai precis Polonia, care a permis ca aderarea sa fie din nou discutata, in cadrul unei alte intalniri a consiliului.

Evenimentul Zilei: Ce am ratat prin amanarea intrarii in Schengen

Schengen, spatiul fara frontiere interne, a fost creat de Franta, Luxemburg, Germania, Belgia si Olanda, in 14 iunie 1985, prin semnarea unui acord in localitatea Schengen din Luxemburg. A eliminat controalele la frontierele statelor semnatare, creand o singura frontiera externa. In prezent, din Schengen fac parte 25 de state, fiind vorba despre o suprafata de circa 4,2 milioane de kilometri patrati si peste 400 de milioane de locuitori.

Cand vom adera la spatiul Schengen, vom putea trece frontiera indiferent de ora si prin orice loc, cu un document de identitate valabil. Vom trece granita ca si cum am calatori prin a noastra. Vom putea sta in alte tari membre, timp de 90 de zile, fara viza si fara loc de munca, arata Evenimentul Zilei.

Puterea: Aderarea la Schenegen s-a amanat

Olanda si Finlanda au incurcat planurile de aderare la Schenegen a Romaniei si Bulgariei, dupa ce au anuntat ca se opun aderarii in cadrul consiliului JAI.

Dezbaterile dintre ministrii de Interne din Uniunea Europeana privind extinderea Schengen au fost suspendate dupa ce fiecare tara si-a prezentat pozitia in acest dosar. Nu s-a luat insa nici o decizie privind calendarul aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen si nici nu s-a decis cand va fi repus in discutie acest subiect, scrie Puterea.

Jurnalul National: Intrarea in Schengen a fost amanata

Presedintia poloneza a UE a anuntat, la finalul intrunirii, ca doua state au facut imposibila adoptarea unei decizii privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

"Acest lucru ne duce la o concluzie trista in privinta increderii reciproce intre statele membre. La data semnarii Tratatului de aderare, Romania si Bulgaria au primit promisiunea ca, daca indeplinesc conditiile necesare, vor fi admise in Spatiul Schengen. Stim din aprilie ca au indeplinit conditiile. Azi, promisiunea a fost incalcata", a declarat Jerzy Miller, ministrul polonez de Interne, potrivit Jurnalul National.

Adevarul: Esec Schengen, dar am recastigat un mare prieten

Romania a recastigat prietenia Poloniei, odata cu disputele privind aderarea la Schengen: Consiliul Ministrilor de Justitie si Afaceri Interne (JAI) a amanat votul privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, in ciuda eforturilor diplomatice al Poloniei.

22 de state membre au acceptat aderarea partiala a Romaniei si Bulgariei, insa pentru aderare este nevoie de votul unanim al ministrilor de Interne din UE. Presedintia poloneza inca mai spera sa poata include pe agenda unui Consiliu urmator chestiunea aderarii celor doua tari, a adaugat, dupa discurs, un purtator de cuvant al polonezilor, informeaza Adevarul.

Romania Libera: Traian Basescu ataca din nou Casa Regala a Romaniei

Presedintele Traian Basescu a admis ca amanarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen fara un orizont clar este un esec pe care si-l asuma. Presedinte sustine ca "diplomatia are limitele ei" si aduce in discutie problema rromilor care au migrat in Europa.

"Diplomatia are limitele ei. Nu pot sa-i spui finlandezului ca nu e adevarat ca tiganii sunt in centrul Helsinkiului. Ce poti sa le spui cand tiganii cersesc agresiv si chiar fura prin autobuz?", a precizat Traian Basescu.

Pe de alta parte, presedintele a continuat si atacul asupra Casei Regale, sustinand ca Romania "nu are un rege" ci "un ex-rege", iar principele Radu Duda "nu are simtul umorului" si "habar n-are ce scrie in Constitutia Romaniei", relateaza Romania Libera. (L.S.)

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#aderare Schengen, #amanare aderare Schengen , #Schengen