Riscurile economice ale amanarii intrarii in Schengen

Luni, 04 Martie 2013, ora 14:28
5635 citiri
Riscurile economice ale amanarii intrarii in Schengen
Foto: Calea Europeana

Romania ar putea rata, inca o data, intrarea in spatiul Schengen, dupa ce ministrul de Interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich, a declarat ca va folosi dreptul de veto pentru a ne bloca accesul. Din punct de vedere economic, acest esec s-ar putea traduce intr-o intarziere a reformelor si o stagnare prelungita, potrivit specialistilor.

Oficialul german a declarat, pentru ziarul Spiegel, ca Germania va folosi dreptul de veto pentru impiedicarea intrarii in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei daca, la reuniunea ministrilor de Justitie si Afaceri Interne, de pe 7 - 8 martie, acest subiect va fi pus pe agenda.

Potrivit lui Friederich, nu se va accepta nici macar o intrare partiala, cu aeroporturile si porturile maritime, deoarece nu sunt asigurate "premisele de baza". De asemenea, el a criticat persoanele care abuzeaza de libera circulatie pentru a incasa beneficiile sociale din state europene mai bogate.

Ponta, despre Schengen: Exista alte lucruri importante pentru Romania, obiectivele raman neschimbate

Cel mai mare risc al eternei amanari a intrarii Romaniei in spatiul Schengen este reprezentat de intarzierea unor reforme, potrivit lui William Jackson, analist la Capital Economics.

"Un risc mare ar fi ca amanarea aderarii la Schengen sa fie perceputa de autoritatile romane drept un semn ca UE nu vrea sa ii ofere Romaniei drepturile depline de membru. Este un scenariu ipotetic, in prezent, insa, daca s-ar materializa, ar putea reduce vointa autoritatilor sa implementeze reforme politice si economice", a declarat Jackson, pentru Ziare.com.

"Uniunea Europeana a fost o ancora a promovarii reformelor in Europa de Est, care a condus la imbunatatirea calitatii institutiilor si cresterea standardelor de viata. Daca aceasta tendinta se inverseaza, estimarile pe termen lung pentru economia Romaniei ar avea de suferit", a adaugat analistul de la Capital Economics.

La randul sau, profesorul de economie Bogdan Glavan este de parere ca Romania ar avea de pierdut mai mult la nivel de imagine, decat la nivelul economiei reale.

Stroe, despre scandalul Schengen: Germania a ratat ocazia sa taca

"Nu cred ca putem vorbi de un impact important. Orice pas important in directia integrarii - iar intrarea in Schengen insemna acest lucru - ar fi presupus o imagine mai buna in ochii investitorilor straini. Dar, in contextul actual, nu cred ca este semnificativ acest aspect", a comentat Glavan, pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, amanarea intrarii in spatiul Schengen ar inrautati o situatie care deja este foarte proasta, respectiv faptul ca majoritatea investitorilor vin in Romania pentru plasamente speculative.

In schimb, deciziile investitorilor straini mari, care negociaza direct cu Guvernul si obtin anumite facilitati si privilegii, nu vor fi afectate de apartenenta Romaniei la spatiul Schengen.

"Mai degraba ar trebui sa ne concentram pe insanatosirea economiei noastre, nu pe imagine. Acesta este si motivul pentru care nu suntem acceptati in zona Schengen, pentru ca prea mult timp am dat importanta unei imagini si nu fondului problemei. Tot cumparand echipamente, nu facem decat sa cheltuim niste bani in scopuri agreate, dar asta nu inseamna ca am devenit o tara mai sigura, cu o economie mai sanatoasa", a explicat Glavan.

Exodul creierelor, riscul intrarii in Schengen

Avantajele intrarii Romaniei in spatiul Schengen ar fi, pe langa imbunatatirea imaginii de tara cu frontiere sigure, facilitarea relatiilor economice, prin eliminarea unor costuri de tranzactie, formalitati mai putine si usurinta de a calatori.

"Avem de ales intre nici un efect pozitiv si un plus de efect pozitiv prin libertatile privind forta de munca si printr-o incredere mai mare in Romania. Aceasta s-ar putea sa se traduca in investitii mai mari, in cazul in care am intra. Din punctul meu de vedere, pierderea nu este una pe care sa o resimtim. Este ceva ce am fi putut simti daca am fi intrat", a explicat analistul Radu Ciofu, pentru Ziare.com.

Corlatean, despre Schengen: Nu stam cu mana intinsa. Ii asteptam sa ne invite

De asemenea, ar exista avantaje in domeniul turismului si cel al comertului.

Pe de alta parte, si amanarea intrarii Romaniei in spatiul Schengen ar putea avea un avantaj important, potrivit lui Willian Jackson.

"Pana la un punct, ar preveni 'exodul creierelor', adica plecarea din tara a romanilor bine educati, pentru a lucra in restul UE. Este o problema comuna in unele tari baltice, mai ales in Letonia", a conchis analistul de la Capital Economics.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#impact economic intrare Schengen, #amanare intrare Schengen Romania , #Schengen