Romania, la ultima vizita de evaluare Schengen

Duminica, 05 Decembrie 2010, ora 23:32
2564 citiri

Ultima vizita de evaluare a Romaniei pentru aderarea la spatiul Schengen va avea loc in domeniul SIS/SIRENE in perioada 6 - 10 decembrie si vizeaza evaluarea din punct de vedere al indeplinirii standardelor Schengen a structurilor MAI cu competente in domeniu - Centrul National SIS, Biroul SIRENE, Sectia 1 Politie a municipiului Bucuresti, Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, Inspectoratul Judetean de Politie Arges, Inspectoratul Judetean de Politie Iasi, Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, precum si posibile vizite surprize.

Avand in vedere termenul asumat de Romania pentru aderarea la spatiul Schengen - martie 2011 si intarzierile in operationalizarea SIS II, tara noastra si-a anuntat intentia de a utiliza SISone4ALL, ca solutie intermediara pentru conectarea la SIS. Etapele acestei conectari sunt prevazute in roadmap-ul agreat la Bruxelles, pana in prezent, acestea desfasurandu-se conform calendarului stabilit.

Romania a primit deja sprijin pentru implementarea SISone4ALL si SIRENE din partea anumitor state membre - Polonia (in calitate de coaching country), Germania, Portugalia, Austria si Elvetia, programele de cooperare fiind deja in derulare. De asemenea, la 25 februarie 2010, in marja Consiliului JAI, s-a semnat o Declaratie Comuna cu partenerii austrieci, in vederea intensificarii cooperarii bilaterale in domeniul securitatii interne in contextul implementarii complete a acquis-ului Schengen in Romania.

Toate masurile necesare pentru aderarea la spatiul Schengen au fost incluse in Planul de Actiune Schengen revizuit 2010.

Planul contine recomandarile rezultate in urma misiunilor de evaluare deja organizate si masurile necesare pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare la spatiul Schengen.

Monitorizarea planului se realizeaza saptamanal, o mare parte din recomandarile initiale fiind deja solutionate.

Aderarea la spatiul Schengen reprezinta unul dintre obiectivele strategice ale Romaniei, dupa integrarea in randul statelor membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007.

Indeplinirea angajamentelor din calendarul stabilit impreuna cu statele membre este prioritatea zero a Ministerului Administratiei si Internelor.

Integrarea va asigura deplina libertate de miscare a cetatenilor romani in statele membre ale spatiului Schengen.

Romania va avea obligatia dupa aderare, din martie 2011, de a asigura securitatea celor aproximativ 500 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene.

Pentru aderarea la spatiul Schengen Romania trebuie sa parcurga un proces de evaluare, care consta in mai multe etape. Pana in prezent tara noastra a realizat doua dintre aceste etape: transmiterea Declaratiilor de pregatire (Declaration of readiness) privind aderarea la spatiul Schengen si completarea si transmiterea chestionarului Schengen.

A treia si cea mai importanta etapa - desfasurarea vizitelor de evaluare Schengen, pentru verificarea, in teren, a stadiului implementarii acquis-ului Schengen - a debutat in 2009. De atunci au fost organizate vizite de evaluare in domeniul cooperarii politienesti, in domeniul privind protectia datelor personale, privind sistemul de vize. De asemenea, au avut loc vizitele de evaluare pe frontierele maritime, pe frontierele aeriene si pe frontierele terestre.

Principala concluzie a celor sase rapoarte de evaluare Schengen este ca Romania a ajuns intr-un stadiu avansat in ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen si este in mare parte pregatita sa adere la spatiul Schengen. Singurul raport care a recomandat reevaluarea tarii noastre a fost cel in domeniul frontierelor aeriene. Misiunea de a avut loc in perioada 15 - 17 noiembrie. In urma vizitei, Comisia de evaluare va intocmi un raport, iar concluziile acestuia vor fi cunoscute, cel mai probabil, intr-o luna.

Statele membre si-au exprimat deja satisfactia cu privire la modul in care Romania a implementat pana in acest moment recomandarile echipelor de evaluare.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#intrare spatiul Schengen, #spatiul Schengen Romania , #Schengen