Romania si Bulgaria ar putea institui echipe comune la frontiera

Marti, 14 Iunie 2011, ora 20:27
1386 citiri
Romania si Bulgaria ar putea institui echipe comune la frontiera
Foto: ro-news.ro

Bulgaria si Romania iau in calcul posibilitatea de a-si continua eforturile conjugate pentru aderarea la Schengen instituind echipe comune ale politiei de frontiera, a declarat, marti, ministrul bulgar de Interne, Tvetan Tvetanov, dupa convorbiri, la Sofia, cu omologul roman, Traian Igas.

"Cand vom intra in Schengen, iar granitele interne vor fi eliminate, va trebui sa instituim un mecanism aditional de compensare, pentru a contracara contrabanda si alte infractiuni", a declarat Tvetanov, citat de agentia FOCUS News.

Propunerea va fi elaborata in urmatoarele zece zile si va fi prezentata la un forum la Salzburg, la care vor participa si ministrii din Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovenia si Republica Ceha. "Sper ca initiativa va fi aprobata", a adaugat Tvetanov.

Tvetanov a mai spus ca in septembrie va fi prezentata si o viziune mai clara in privinta a ceea ce pot oferi cele doua tari spatiului Schengen.

"O parte din aceasta sunt si echipele comune de politie bulgaro-romane, care vor opera de anul acesta", a adaugat ministrul bulgar.

Potrivit agentiei BTA, Igas a spus ca modul de cooperare dintre Romania si Bulgaria poate servi drept exemplu pentru restul statelor UE. El a subliniat ca isi incheie vizita din Bulgaria cu sentimentul ca si-a realizat obiectivul propus si l-a invitat pe omologul bulgar sa faca, la randul sau, o vizita in Romania.

Romania si Bulgaria - care isi propusesera aderarea comuna la Schengen in martie 2011 - nu au putut sa se alature spatiului de libera circulatie din Europa la data pe care o aveau in vedere, iar o decizie in privinta integrarii lor a fost amanata, la Consiliul JAI de saptamana trecuta, pentru luna septembrie.

Desi Romania si Bulgaria au indeplinit conditiile tehnice prevazute pentru aderare, unele capitale au invocat problemele pe care cele mai noi membre ale UE le au cu reforma justitiei si coruptia si s-au opus aderarii lor in martie 2011, considerata prematura.

Coruptia pune pentru aceste state sceptice o problema de incredere in Romania si Bulgaria, existand temeri ca nu pot asigura controlul eficient al frontierei externe a UE.

A fost adus in discutie raportul din iulie 2011 privind Mecanismul de Cooperare si Verificare ca un pas esential in luarea unei decizii. In plus, Olanda a subliniat necesitatea unei "perioade de proba" pentru cele doua tari, iar Franta a vorbit despre posibilitatea unei aderari in etape, mai intai cu aeroporturile, apoi cu porturile, iar in final, eventual dupa mijlocul anului 2012, si terestru.

In toate aceste etape, Romania si Bulgaria ar urma sa fie monitorizate si asistate de politisti de frontiera din statele membre, care sa confirme daca pot fi considerate suficient de apte pentru a apara granitele externe ale Uniunii.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Romania Bulgaria Schengen, #echipe comune politie frontiera , #Schengen