Schengen: Aderarea Romaniei, amanata pe termen nedeterminat

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 15:23
10043 citiri
Schengen: Aderarea Romaniei, amanata pe termen nedeterminat

Discutia din Consiliul Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen a fost intrerupta joi si nu va mai fi reluata.

Cu alte cuvinte, Romania nu va intra in Schengen din luna octombrie, nici macar partial, cu frontiera aeriana.

Discutiile au fost intrerupte la nivel de ministri, la solicitarea presedintiei poloneze a UE, care incerca sa gaseasca o solutie la faptul ca Olanda si Finlanda au anuntat ca se vor opune prin veto aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Negocierile au continuat intre ambasadorii Romaniei, Bulgariei, Olandei si Finlandei, mediate de cel al Poloniei, dar acestia nu au ajuns la nicio solutie pentru deblocarea situatiei, ceea ce inseamna ca aderarea tarii noastre e blocata pe termen nedeterminat.

"Romania si Bulgaria trebuie sa indeplineasca nu numai criteriile tehnice, ci si conditiile ce tin de lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Trebuie sa vedem progrese ireversibile in directia cea buna", spusese ministrul Imigratiei din Olanda, Gert Leers, inainte de sedinta Consiliului JAI.

TVR citeaza surse olandeze care spun au fost "dezacorduri majore" in discutiile dintre ministri.

O decizie politica privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen ar putea fi luata la Consiliul European din 17-18 octombrie.

Polonia ne apara - s-a incalcat o promisiune

Ministrul de Interne al Poloniei, Jerzy Miller, care asigura presedintia rotativa a Uniunii Europene, a acuzat statele care s-au opus aderarii, adica Olanda si Finlanda, de lipsa de solidaritate si de incalcarea promisiunilor din Tratatul de aderare.

"Doua state membre astazi au facut sa fie imposibil sa luam o decizie privind aderarea la Schengen. Asta ma conduce la o concluzie trista privind increderea intre statele membre.

In primul rand, semnand Tratatul de Aderare ca, li s-a promis ca, daca intrunesc conditiile, ele vor fi acceptate in spatiul Schengen si, din aprilie, stim ca toate aceste conditii au fost indeplinite. Din cate inteleg, incredere reciproca inseamna si pastrarea promisiunilor. Astazi, promisiunea a fost incalcata, promisiunea inclusa in Tratatul de Aderare.

Al doilea lucru, traim intr-o perioada dificila si pentru Uniunea Europeana. In aceasta perioada e nevoie de sprijin reciproc.

Premierul polonez a spus de curand, in Parlamentul European, ca ideile europene sunt cea mai mare inventie a Uniunii Europene si cred ca astazi am uitat ca acele idei europene sunt importante", a mai spus Jerzy Miller, insa oficialul polonez a indemnat, totusi, la optimism.

Baconschi: Amanarea este mai buna decat un vot negativ

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi ca Romania trebuie sa astepte decizia Consiliului European pentru a vedea daca va intra, sau nu, in spatiul Schengen, insa el, pe plan diplomatic, lucreaza sa ii convinga pe olandezi si finlandezi sa ne dea un vot favorabil.

Baconschi, despre Schengen: Trebuie sa asteptam decizia Consiliului European

De asemenea, Ministrul de Externe a precizat ca amanarea unei decizii privind primirea Romaniei in Schengen este o formula mai buna decat un vot negativ, intrucat mentine deschisa discutia, adaugand ca pana la Consiliul European din octombrie Romania trebuie sa convinga Olanda si Finlanda.

"Da, este o formula care mentine deschisa discutia. Va fi timp. Pana la Consiliu trebuie sa construim in continuare consensul la nivelul tuturor statelor membre, e o decizie care se adopta prin consens", a explicat Baconschi, la Parlament, la reuniunea PPE.

Ministrul de Interne, Traian Igas, a declarat ca Romania si Bulgaria ar fi trebuit acceptate si ca reprezentantii Olandei si Finlandei, care s-au opus, pareau stanjeniti ca au trebuit sa se opuna/

Igas: Colegii din Olanda si Finlanda pareau stanjeniti de mandatul lor

Leonard Orban: Nu exista criteriul "incredere" inscris in tratatele Uniunii - Interviu Ziare.com

Deputatul UDMR, Attila Korodi, membru in comisia pentru politica externa, a declarat pentru Ziare.com ca Romania nu are nicio vina ca nu a fost acceptata joi in spatiul Schengen, ci contextul european nu ne-a fost favorabil.

"Eu cred ca in principiu putem sa vorbim de contextul european, mai ales in aceste tari, si de scepticismul pronuntat. Chiar azi de dimineata (joi n.red.) am avut intalnire, impreuna cu presedintele Kelemen Hunor, cu presedintele Partidului Popular European si ne-a subliniat foarte clar ca Romania, in acest context, nu are nicio vina.

Pur si simplu vorbim de anumite dezbateri publice, care inseamna un blocaj, in acest caz in Olanda, si intr-o masura mult mai mica Finlanda", a precizat deputatul UDMR, intrebat daca tara noastra poate da vina pe partidele extremiste din Olanda si Finlanda pentru esecul aderarii in Schengen.

Attila Korodi: Romania nu are nicio vina ca nu a aderat la Schengen

PNL cere demisia lui Baconschi si Igas

Partidul National Liberal solicita demisia ministrului de Externe, Teodor Baconschi, si ministrului de Interne, Traian Igas, pe care ii considera direct responsabili de amanarea unei decizii privind aderarea tarii noastre la spatiul Schengen.

"Partidul National Liberal constata, din nou, ca Romania nu dispune de sprijin la nivelul Uniunii Europene, amanarea unei decizii privind aderarea tarii noastre la spatiul Schengen fiind, in primul rand, un vot de blam pentru Presedinte si diplomatia romaneasca.

PNL va sprijini in continuare aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, insa in acelasi timp considera ca este necesara asumarea unor responsabilitati politice pentru acest esec sub forma demisiilor sau a demiterii domnilor Baconschi si Igas", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Bulgaria: Olanda si Finlanda sunt acum izolate

Ministrul de Interne al Bulgariei, Tvetan Tvetanov, a declarat, potrivit Novinite, ca Olanda si Finlanda sunt acum izolate din cauza deciziei de a respinge aderarea tarii sale si a Romaniei la Schengen.

"Nu au reusit sa ofere o explicatie logica", a mai spus demnitarul de la sud de Dunare.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#aderare Romania Schengen, #Romania amanare Schengen JAI , #Schengen
Comentarii