Schengen: PNL cere demisia lui Baconschi si Igas

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 17:43
1423 citiri
Schengen: PNL cere demisia lui Baconschi si Igas
Foto: Arhiva

Partidul National Liberal solicita demisia ministrului de Externe, Teodor Baconschi, si ministrului de Interne, Traian Igas, pe care ii considera direct responsabili de amanarea unei decizii privind aderarea tarii noastre la spatiul Schengen.

"Partidul National Liberal constata, din nou, ca Romania nu dispune de sprijin la nivelul Uniunii Europene, amanarea unei decizii privind aderarea tarii noastre la spatiul Schengen fiind, in primul rand, un vot de blam pentru Presedinte si diplomatia romaneasca.

PNL va sprijini in continuare aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, insa in acelasi timp considera ca este necesara asumarea unor responsabilitati politice pentru acest esec sub forma demisiilor sau a demiterii domnilor Baconschi si Igas", se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

Liberalii sustin ca Teodor Baconschi trebuie sa isi asume esecul Schengen.

"Ca urmare a amanarii votului pe Schengen, se impune foarte clar asumarea responsabilitatii de catre Guvern, dar mai ales de catre Ministerul de Externe, pentru ca esecul Schengen nu tine doar de o problema tehnica, ci si de o problema politica, de relatii internationale.

De asemenea, PNL apreciaza ca declaratia ministrului de Externe, Teodor Baconschi, potrivit caruia problema Schengen apartine Ministerului Justitiei si Ministerului Administratiei si Internelor este o declaratie iresponsabila. Asteptam ca Executivul din Romania sa isi asume responsabilitatea si sa vina cu propuneri foarte concrete privind etapele urmatoare de aderare a Romaniei la Schengen, si prin eforturi diplomatice externe, dar si la nivelul Guvernului, prin eforturi pe plan intern pentru indeplinirea conditionalitatilor", se mai arata in comunicat.

Schengen: Aderarea Romaniei, amanata pe termen nedeterminat

Discutia din Consiliul Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen a fost intrerupta joi si nu va mai fi reluata.

Cu alte cuvinte, Romania nu va intra in Schengen din luna octombrie, nici macar partial, cu frontiera aeriana.

Discutiile au fost intrerupte la nivel de ministri, la solicitarea presedintiei poloneze a UE, care incerca sa gaseasca o solutie la faptul ca Olanda si Finlanda au anuntat ca se vor opune prin veto aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

I.U.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Romania blocare aderare spatiul Schengen, #PNL cere demisie Baconschi Igas , #Schengen