Schengen si rromii Despre "vina", bande si "pogrom", cu reprezentantii lor

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 09:39
5492 citiri
Schengen si rromii Despre "vina", bande si "pogrom", cu reprezentantii lor

Controversa legata de anuntul Frantei ca se opune aderarii Romaniei la Spatiul Schengen si reactia la aceasta a unor politicieni romani, in frunte cu premierul Victor Ponta, care considera ca unele state se opun din cauza rromilor, a renascut discutia despre "vina" pe care ar avea-o aceasta etnie pe respectivul subiect si despre problemele de integrare sociala pe care le au multi dintre membrii sai.

Ziare.com a discutat cu 4 reprezentanti ai comunitatii rrome despre aceste probleme - deputatul PSD Madalin Voicu, activistii pentru drepturile omului Valeriu Nicolae si Petre Florin Manole si George Lacatus, jurnalist la Evenimentul Zilei si presedintele Asociatiei Jurnalistilor Rromi, pe care i-am intrebat ce cred despre faptul ca rromii sunt considerati problema pentru care nu intram in Schengen, ce parere au despre declaratiile anti-rromi ale ministrului francez de externe, Manuel Valls, dar si cum vad faptul ca rromii sunt priviti ca o bomba "sociala".

Opinia predominanta in randul lor e ca NU problema rroma e motivul pentru care nu suntem primiti in Schengen, desi unii dintre ei admit ca e unul dintre motivele care conteaza in tarile care se opun. Deputatul Madalin Voicu, care considera ca basarabenii care iau cetatenia romana au un rol la fel de mare in respingerea aderarii la Schengen, vorbeste despre "bande tiganesti" conduse de alti est-europeni.

In acelasi timp, cei intervievati considera ca exista multa xenofobie in ce-i priveste pe rromi, Valeriu Nicolae fiind chiar de parere ca exista riscul unei "explozii sociale", a unui "pogrom" impotriva rromilor.

Citeste mai jos parerile celor 4 despre situatia rromilor si respingerea aderarii Romaniei la Schengen:

Rromii si Schengen

Madalin Voicu, PSD:

"Cine a speculat (ca nu suntem primiti in Schengen din cauza rromilor-n.red) e un idiot, nu asta e motivul! Asta cu tiganii dateaza de cel putin 10 ani. Nu are o legatura directa sau implicita cu acceptul sau nu al Frantei legat de Schengen.

(...) Sunt alte cauze si una dintre ele e ca acordam prea multe vize cetatenilor de peste Prut, care invadeaza piata europeana mai rau decat tiganii. Asta e una dintre cauze. Mai sunt si altele, nu cu siguranta vamilor sau a securizarii lor. E un anumit fel de a profita unii, in special moldovenii din Republica Moldova, de a ajunge in Occident trecand prin Romania, acceptandu-se acordarea unei cetatenii prea usor "fratilor nostri", carora noi le dam de toate si ei ne injura peste tot si ne fac de rusine la fel ca altii", a spus Voicu pentru Ziare.com

George Lacatus

"Amanarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen nu are legatura cu rromii. In opinia mea, decizia are legatura cu faptul ca granitele Romaniei sunt foarte slab pazite, de catre niste politisti de frontiera foarte corupti, poate cei mai corupti din Romania. Sa ne aducem aminte faptul ca, cu cateva zile inainte de a se lua in discutie aderarea Romaniei la spatiul Schengen, au avut loc in Romania niste actiuni de amploare, in care au fost arestati mai multi vamesi corupti. Nimeni nu mai stie nimic de acel caz. Nu au fost condamnati vamesii prinsi in flagrant in timp de luau mita".

Valeriu Nicolae

"Sigur ca are legatura (respingerea aderarii cu rromii-n.red)! Nu e singurul motiv, dar asta e unul dintre motive. Celelalte motive sunt ca granitele nu sunt foarte sigure, coruptia sistemului si asa mai departe. Rromii sunt unul dintre motive in discutiile pe Schengen si o sa apara aceleasi motive si cu tarile nordice, cu Olanda au fost intotdeauna, Germania e la fel."

"Faptul ca politicienii romani au incercat sa evite subiectul e o dovada de lipsa de profesionalism si o dovada ca Romania intotdeauna e foarte defensiva cand se discuta problematica rromilor.

Subiectul putea fi rezolvat foarte usor. Daca Romania ar fi venit cu ceva - Agentia Europeana pentru Copii, Incluziune Sociala si Inovare Sociala, care sa aiba o componenta foarte puternica pe rromi. In cazul in care Romania ar face lucrul asta si l-ar face bine, atunci s-ar rezolva o gramada de probleme, nimeni nu ar mai putea sa zica 'Romania nu face ceva' ".

Petre Florin Manole

"Nu, nu cred. Rromii se pot deplasa deja de mai multi ani liberi prin Europa, prin Franta. Nu cred ca exista un motiv intemeiat pentru a considera ca aderarea Romaniei la Schengen va influenta cumva migratia, nici ca migratia influenteaza aderarea. Cred insa ca Franta preseaza cu fiecare prilej guvernul roman, pe tema integrarii romilor."

Despre declaratiile ministrului francez de Interne, Manuel Valls, despre rromi. Si (non) reactia Bucurestiului

Madalin Voicu:

"Domnul Valls are un ton usor excentric, daca o luam diplomatic, si de-a dreptul discriminatoriu daca o luam ca mesaj direct legat de rromi. "

George Lacatus

"Faptul ca se da mereu vine pe rromi e la indemana autoritatilor straine. Rromii sunt vizibili. De fapt, sunt tapi ispasitori, pentru lipsa de masuri de integrare a acestora, in toate tarile Europei. Mai precizez faptul ca, acum cativa ani, cand presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a decis sa-i expulzeze pe rromii infractori, a demarat o ampla campanie de izgonire a rromilor din Franta.

Ulterior, dupa finalizarea actiunii, atat Ministerul de Interne, cat si Ministerul de Externe au trimis comunicate de presa oficiale in care au anuntat faptul ca nicinul din rromii expulzati din Franta nu avea cazier. Prin urmare, unde este vina rromilor?"

Petre Florin Manole

"Declaratiile lui Valls au, dupa parerea mea, doua semnificatii majore. Prima tine de criza in care se gaseste stanga franceza dar si cea europeana - e rusinos cand Comisia Europeana da lectii de respectare a drepturilor omului unui important politician din Partidul Socialist. In cel de-al doilea rand, daca e sa ne referim doar la reprosul pentru lipsa programelor de insertie din Romania si Bulgaria, acesta este perfect justificat. Nimeni nu poate numi o politica publica implementata de guvern pentru rromi din ultimii 10 ani din simplul motiv pentru ca asa ceva nu exista. De aici si tacerea guvernantilor romani - nu au ce sa spuna."

Valeriu Nicolae

"Valls are nevoie, ca orice alt politician, sa fie populista, e o declaratie care prinde la o mare parte a publicului francez. E discutabil daca e rasista, dar e o declaratie care n-ar trebui sa existe. Din pacate, Uniunea Europeana nu se descurca deloc sa trimita un mesaj ca anti-tiganismul sa nu fie incurajat.

Avem un comisar european pe rromi (Viviane Reding - comisar european pe justitie-n.red) care e un dezastru, care e un comisar european pentru "self promotion" (autopromovare- n.red), care nu are nicio treaba pe partea de rromi si toate interventiile ei sunt fie absurde, fie populiste, n-au nicio logica. E cel mai usor. E segmentul de populatie cel mai usor de atacat. Prinde bine la votanti, sunt mase mari de oameni care chiar urasc rromii si, cand cineva zice ceva impotriva rromilor, e privit ca o personalitate."

Rromii si ura fata de ei, o problema nerezolvata. De la "bande" la "pogrom"

Madalin Voicu

"Trebuie sa spun ceva - exista o mare problema in Romania cu aceste bande de rromi care pleaca mult prea liber peste granite si care sunt conduse de niste filiere care nu sunt tiganesti, sunt rusesti, ucrainene, moldovenesti, albaneze, sarbesti. Ei reprezinta partea de servanti, fac lucrul negandit - cersitul, jepcaritul."

Valeriu Nicolae

"Din pacate, politicienii romani se comporta iresponsabil, ii intereaseaza castigurile relative, fara sa-si dea seama ca riscam o explozie interetnica daca vom continua in felul asta. Continuand sa zici ca rromii sunt o problema, ca din cauza lor nu intram in Schengen, prezentand rromii asa cum sunt prezentati, ca un fel de subspecie umana, incet-incet incurajam un pogrom."

Petre Florin Manole

"Nu stiu (care sunt motivele pentru care rromii sunt mereu tapi ispasitori-n.red)... Nu ma pricep suficient de bine la sociologie, antropologie, ca sa am un raspuns bun la aceasta intrebare. Sa spui: rasism! discriminare! e prea simplu. Istoric putem s-o luam de la criminalizarea saraciei, dupa Marea Ciuma. Saracii sunt marginali, vinovati, periculosi. Apoi cred ca societatea europeana a fost si este una profund xenofoba; traim pe continentul cu cele mai multe si mai sangeroase conflicte interetnice sau interconfesionale in ultima suta de ani. Cel mai scurt raspuns la intrebarea de ce romii? este urmatoarul: de ce evreii? de ce musulmanii? de ce magrebienii?"

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#aderare rromi Schengen, #explozie interetnica rromi, #pogrom rromi Valeriu Nicolae , #Schengen