Sefa FMI avertizeaza: Criza refugiatilor compromite supravietuirea Schengen

Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 15:34
4023 citiri
Sefa FMI avertizeaza: Criza refugiatilor compromite supravietuirea Schengen
Foto: Arhiva Facebook/Christine Lagarde

Criza imigratiei in Europa compromite supravietuirea spatiului Schengen, a declarat directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, sambata la Davos, unde are loc Forumul economic mondial.

Punctul de vedere al sfei FMI se alatura astfel altor avertismente in acest sens lansate de mai multi lideri europeni care au declarat in aceasta saptamana la Davos ca afluxul masiv de imigranti in Europa ar putea compromite supravietuirea institutiilor europene, potrivit AFP, citata de Agerpres.

In context, premierii francez si olandez, Manuel Valls si Mark Rutte, au evocat o posibila dislocare europeana din cauza acestei crize a imigratiei.

Comisia Europeana ar putea propune suspendarea Schengen - surse (Video)

Christine Lagarde a mai declarat ca FMI, ca institutie, considera ca, daca aceasta criza este bine gestionata, de ea ar putea profita economic anumite tari aducandu-le o crestere suplimentara.

Surse citate de agentia ANSA declarau, vineri, ca suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioada de pana la doi ani este o posibilitate luata in considerare de Comisia Europeana.

"In cazul unor amenintari grave si persistente asupra frontierelor externe ale Spatiului Schengen, Comisia Europeana poate propune Consiliului activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani", a declarat un oficial din cadrul Executivului UE.

Conform altor surse europene, citate de site-ul TGcom.it, Comisia Europeana ar putea propune oficial suspendarea Schengen cu ocazia viitorului summit al Consiliului European.

Iohannis: Spatiul Schengen este pus sub semnul indoielii, dar Romania tot vrea sa adere

Germania, Austria, Suedia si Danemarca au introdus deja, in ultimele luni, controale temporare in cadrul Schengen, in contextul crizei imigratiei.

Doua luni pana la "colapsul spatiului Schengen". Ultimatumul dat statelor UE de presedintele Consiliului European

Peste un milion de extracomunitari au patruns in spatiul Uniunii Europene in ultimul an, situatie care a generat dispute intre statele membre UE si masuri radicale, luate inclusiv in interiorul Spatiului Schengen. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau zilele trecute ca Uniunea Europeana are la dispozitie doua luni pentru a solutiona criza imigratiei, altfel exista riscul destramarii Spatiului Schengen si zonei euro.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Christine Lagarde FMI refugiati Schengen, #criza imigranti Europa Schengen , #Schengen