Seful OLAF: Romania ar putea adera la Schengen, sper ca decizia sa fie luata curand

Joi, 22 Septembrie 2016, ora 08:14
3263 citiri
Seful OLAF: Romania ar putea adera la Schengen, sper ca decizia sa fie luata curand
Foto: Facebook/Giovanni Kessler

Seful Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF), Giovanni Kessler, considera ca Romania are parametrii necesari pentru a adera la Spatiul Schengen, dar o decizie in acest sens este una strict politica,

"Parerea Comisiei Europene, a OLAF-ului si a mea personal, care este si mai puternica dupa vizita de azi, este ca da, Romania ar putea adera la spatiul Shengen. UE e mai complexa decat Comisia Europeana, care este un for tehnic. Pana la urma, decizia este la nivelul politicului si sper ca aceasta decizie sa fie luata cat de curand", a declarat Giovanni Kessler, miercuri, cu ocazia unei intalniri de lucru organizate in Punctul de Trecere a Frontierei Albita.

Iata ce spunea saptamana trecuta presedintele Klaus Iohannis despre intrarea Romaniei in Schengen. Cu ocazia vizitei la Bucuresti, si presedintele Frantei ne-a dat un semnal pozitiv in acest sens.

Kessler a apreciat ca vamile romane sunt parteneri de incredere pentru OLAF, mai ales cand vine vorba de traficul de tigari, fenomen care are efecte negative atat asupra Romaniei, cat si asupra Uniunii Europene.

"Operatiunea care are loc in aceste zile arata ca Romania are capacitatea de a rezolva aceasta problema si de a aduce diferite tari din regiune impreuna, pentru a lupta impotriva traficului de tigari. (...) In ceea ce priveste coruptia, nu am capacitatea de a evalua situatia coruptiei cu privire la vamile romanesti sau alt serviciu vamal.

Stim ca mai exista coruptie in mai toate institutiile publice si serviciile vamale din Europa in general, dar suntem dedicati si lucram ca sa nu lasam loc la acte de coruptie in niciun serviciu vamal si in nicio institutie publica", a afirmat Kessler.

La randul sau, Dorel Fronea, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala si coordonator al autoritatii vamale, a subliniat ca in aceasta perioada combaterea traficului cu tigarete este principalul obiectiv al vamilor romanesti.

Afla care este legatura dintre tigarile de contrabanda si traficul de arme

"Vrem o mai buna colaborare transfrontaliera. In perioada urmatoare, vor fi intalniri cu conducerile vamilor din Serbia, Polonia, Finlanda, Germania si Suedia. Incercam sa facem demersuri pentru a arata ca putem fi un parteneriat de incredere in colaborarea transfrontaliera.

Ma bazez pe parteneriatul cu Republica Moldova, cu Ucraina si OLAF si intalnirea de azi trebuie sa fie un exemplu de buna practica pentru toate statele. Vom face toate demersurile pentru a transforma Romania in principalul pilon de stabilitate frontaliera in zona", a spus Dorel Fronea.

Citeste si despre perchezitiile de mare amploare la contrabandisti cu tigari: 80 de persoane audiate

Seful OLAF, a avut o intalnire de lucru cu autoritati vamale din Romania, Ucraina si Republica Moldova, scopul reuniunii fiind cooperarea transfrontaliera in scopul prevenirii si combaterii traficului ilicit la frontierele externe ale Uniunii Europene.

OLAF este institutia care investigheaza frauda impotriva bugetului Uniunii Europene, coruptia si abaterile grave in cadrul institutiilor europene si dezvolta politica antifrauda pentru Comisia Europeana.

Citeste si despre fraudele de peste 230 de milioane de euro la proiectele din fonduri UE in Romania

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#sef OLAF Romania Schengen, #Romania aderare Schengen vami , #Schengen
Comentarii