Si victime, si vinovati in dosarul Schengen (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 13:31
4803 citiri
Si victime, si vinovati in dosarul Schengen (Opinii)

Complicata povestea aceasta a aderarii noastre la Schengen, o poveste al carei adevar se afla, ca mai intotdeauna, la mijloc! Intr-o oarecare masura suntem, ce-i drept victimele unei conjucturi internationale total nefavorabile, dar nici inocenti cu totul nu ne putem socoti, cat timp suntem in postrua hotilor care, in cele din urma, au sfarsit furati, iar exercitiul diplomatiei noastre a fost lamentabil.

Este foarte adevarat ca din punct de vedere tehnic criteriile aderarii fiind indeplinite, conform tratatului de aderare ar fi trebuit sa fim admisi in spatiul Schengen fara amanari, restrictii si comentarii si indiferent de alte criterii nestipulate dintr-un bun inceput. Daca ai patru la matematica nu ramai corigent la geografie.

Este la fel de adevarat ca opozantele aderarii noastre au situatii interne extrem de complicate. In Olanda cea florala, spre exemplu, guvernul joaca dupa cum canta un partid extremist, cam la fel cum ar canta guvernul Romaniei daca stabilitatea lui ar depinde de PRM. Europa e in criza, locurile de munca putine asa ca discursul nationalist prinde de minune, iar sensibilitatile impotriva imigrantilor sunt la cele mai ridicate cote. Acu' ne-am gasit si noi sa aderam!

Privita din acest unghi, amanarea Romaniei si Bulgariei, ca urmare a blocajului din JAI, este nedreapta. Polonia, care detine presedintia CE, nu a reusit sa obtina pentru cele doua tari nici macar de o aderare partiala anul acesta. E drept, se putea si mai rau daca nu ne iubeau polonezii. Caci daca in loc de amanare se trecea la vot si ne rupeam dintii intr-un veto olandezo-finlandez, repunerea pe tapet a chestiunii ar fi implicat repetarea unor proceduri complicate.

Dar nici inocenti nu suntem, caci din 2007 incoace ne tot straduim sa aratam Europei de ce suntem in stare dupa ce ne vedem cu sacii in caruta. Ca suntem corupti nu ne-o spun doar olandezii si finlandezii, ci ne-au tot spus-o si americanii. Ca avem o justitie nefunctionala ne-a avertizat, in limbaj diplomatic, chiar presedintele Obama in timpul intalnirii cu presedintele Traian Basescu. Dincolo de accesele xenofobe si de socotelile electorale de prin alte tari, Europa are motive reale sa se teama de noi si a invatat ca singura modalitate de a ne face sa mai miscam cate o reforma este sa ne stranga cu usa.

Reformele in justitie s-au facut, cate s-au facut, sub presiunea clauzei de salvgardare si dupa expirarea mecanismului de monitorizare ar fi devenit frectie la picior de lemn daca statele europene n-ar fi gasit alt surubel de care sa ne stranga: aderarea la Schengen. Daca-l pierd si pe el, Dumnezeu cu mila! Nu intamplator discutia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi reluata, cel mai probabil in februarie 2012, dupa publicarea raportuli intermediar al Comisiei Europene in legatura cu progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, potrivit lui Gerd Leers, ministrul olandez al Imigratiei.

Sincer, dincolo de faptul ca exced limitele tratatului de aderare, obiectiile olandezilor si ale finlandezilor nu sunt chiar absurde. "Am vrut sa evitam sa luam o decizie azi pe care s-o regretam mai tarziu. (...)Imaginati-va ca aveti o usa cu opt dintre cele mai bune lacate din lume. Dar inaintea usii sta cineva care ii lasa pe toti inauntru - atunci ai o problema", a spus Gert Leers. Paeivi Raesaenen, ministrul finlandez de Interne, a fost mai putin plastic: "nu avem completa incredere ca aceste tari vor fi capabile sa securizeze granitele exterioare ale UE din cauza coruptiei, printre altele".

"In bodega intri si, daca nu ai cu ce plati, te scot chelnerii in suturi. In restaurantul de 5 stele comanzi, si, daca nu ai cu ce plati, nu te scoate nimeni din restaurant, dar te dispretuiesc toti cei cu care esti la masa. Acest lucru se poate intampla cu o tara nechibzuit administrata dupa ce intra in UE!", recunoaste Traian Basescu. Este exact ce ni s-a si initamplat. Din restaurantul UE n-am fost dati afara, dar suntem priviti stramb. Acum am vrea sa intram intr-un alt restaurant de cinci stele sau, ma rog, intr-un salon al aceluiasi restaurant. Patita deja cu noi si cum iar parem cam scapatati, ca sa nu riste sa ramana din nou cu nota neachitata, conducerea selectului local ne tine la usa.

Nu stiu daca un ministru de Externe eficient putea schimba ceva din imaginea proasta care a contribuit la noul esec. Dar, in mod cert, mai putin decat a facut Teodor Baconschi nu cred ca se putea face. Adica mai nimic. Ar fi nedrept ca amanarea sa-i fie imputata in exclusivitate sau preponderent, dar poarta cu siguranta o vina importanta, suficient de mare pentru o demisie de onoare.

Una peste alta, da, am fost nedreptatiti, dar daca n-am fi avut o intreaga colectie de bube in cap, daca n-am fi fost vulnerabili, nici mama extremistilor olandezi nu ne putea bloca.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Schengen Romania, #aderare Romania Schengen, #aderare amanata Schengen Romania , #Schengen