Solutie pe Schengen? M. Diaconu: Expulzatii romani sa primeasca restrictie de iesire

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 07:31
4731 citiri
Solutie pe Schengen? M. Diaconu: Expulzatii romani sa primeasca restrictie de iesire

Opozitia Frantei la aderarea Romaniei la Schengen, confimata de purtatorul de cuvant al guvernului de la Paris, care a spus ca tara noastra nu e pregatita, venita dupa ce ministrul de Interne francez a indicat rromii ca o problema provenita din Romania, a starnit o serie de reactii, cea mai interesanta fiind a vicepresedintelui PNL Mircea Diaconu, care crede ca ar trebui sa interzicem iesirea din tara a celor expulzati, ca "un gest fata de un stat prieten".

"In clipa in care un stat din UE, vezi Franta, expulzeaza pe motiv de mica delincventa pe cineva, acela ar trebui sa primeasca alt tratament din partea statului de origine, un fel de restrictie de calatorie, de iesire din tara pentru o perioada anumita", a spus Diaconu, pentru Ziare.com.

Fostul ministru al Culturii spune ca, din ce se vede acum, nu justitia e motivul neaderarii Romaniei la Schengen, ci problema rromilor.

Citeste raspunsurile vicepresedintelui PNL Mircea Diaconu pentru Ziare.com

Franta se opune aderarii Romaniei la Schengen, ce parere aveti?

Inteleg ca acum argumentul e despre tigani. Comportamentul lor, nu ei. De capul meu, nu vorbesc in numele USL, cred ca e cazul ca statul roman sa faca si el un pas-doi pe poteca asta. In clipa in care un stat din UE, vezi Franta, expulzeaza pe motiv de mica delincventa pe cineva, acela ar trebui sa primeasca alt tratament din partea statului de origine, un fel de restrictie de calatorie, de iesire din tara pentru o perioada anumita.

Mi se pare normal, cata vreme statele celelalte au o actiune, sa faci si tu un gest.

Adica infractorii rromi dovediti sa nu-i lasam sa mai plece un timp in Occident?

Sigur ca da. Sa existe niste restrictii de iesire pe anumite perioada, sa raspundem unui gest normal facut de un stat prieten.

Nu inseamna deloc o limitare a dreptului de calatorie, e vorba de cei care sunt expulzati din motiv de mica delincventa.

Ca sa clarificam, al tuturor infractorilor romani sau a celor rromi?

A tuturor, sigur! Si francezii, cand ii numara, ii numara dupa pasaportul romanesc, toti sunt cetateni romani, nu doar comunitatea tiganeasca.

Trebuie facut ceva si tintit pe comunitatea rroma, in materie de integrare?

Statul roman trebuie sa faca mai mult. In privinta asta s-a mizat prea mult pe ONG-uri, care vor rezolva problema. Nu ajunge!

Credeti ca e si justitia sau doar problema rromilor care ne opreste sa intram in Schengen?

Din ce am vazut din atitudinea Frantei, era vorba de delincventa de tip stradal, delincventa marunta, cersetoria.

Ce spun alti politicieni

Alte reactii la foarte probabila amanare a aderarii Romaniei la Schengen au mers intre condamnarea guvernului USL, din partea Opozitiei, si speranta ca vom intra totusi in Schengen din partea Puterii.

"Guvernul Ponta-Antonescu e cel mai mincinos guvern din istoria Romaniei! E guvernul Gold Corporation, guvernul "ziua si taxa", guvernul-televizor, care guverneaza Romania doar atunci cand e publicitate la televizor. E un guvern necredibil, care s-a cladit pe minciuna si demagogie. Cu alte cuvinte, PDL nu mai pune pret pe vorbele spuse de guvernantii USL. Ceea ce vedem acum la aceasta guvernare e o iresponsabilitate incredibila, sunt doi oameni care s-au trezit cu tara pe mana si au "bagat masina in sant" si au inceput sa se certe intre ei care ia mai multe piese din masina.

Nu sunt surprins ca majoritatea USL nu e in stare sa duca la bun sfarsit un proiect inceput, de fapt nici proiectele lasate de PDL nu sunt in stare sa le duca la bun sfarsit. Responsabilitatea apartine USL, ei afecteaza credibilitatea Romaniei in strainatate", a spus vicepresedintele PDL Alin Tise pentru Ziare.com.

Deputatul PSD Florin Iordache ne-a declarat si el: "Din ce stiu eu, in Schengen se intra in 2 etape si in prima etapa noi eram acceptati cu frontierele aeriene. Vad ca si membrii Guvernului francez s-au contrazis in aceasta chestiune.

Pana acum Franta a spus ca indeplinim conditiile. Eu sunt optimist in ceea ce priveste Schengen, pentru ca in ce priveste pasii tehnici, Romania deja i-a facut."

Cristina Pocora, purtatoarea de cuvant a PNL a spus pentru Ziare.com, inainte de declaratia purtatoarei de cuvant a guvernului francez, ca inca nu exista o pozitie oficiala a presedintelui Frantei, cel care ia decizia in privinta Schengen.

"Nu avem nicio informatie si nici nu reiese o pozitie oficiala a presedintelui Frantei care sa se fi schimbat fata de datele pe care le avem. Nici dosarul nu s-a schimbat, practic noi ne-am indeplinit toate conditiile tehnice. Nu exista conditionalitati politice, desi s-a incercat de-a lungul timpului sa se impuna. Noi sustinem toate eforturile guvernamentale si de diplomatie parlamentara pentru ca Romania sa intre in Spatiul Schengen", a comentat Pocora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Mircea Diaconu Schengen expulzari, #Mircea Diaconu Romania Franta Schengen , #Schengen