Sondaj Ziare.com: Cine este de vina ca nu suntem doriti in Schengen?

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 11:38
5435 citiri
Sondaj Ziare.com: Cine este de vina ca nu suntem doriti in Schengen?

Romania vrea sa adere la spatiul Schengen in martie 2011. Insa, presa occidentala a relatat in ultima vreme ca data aderarii ar putea fi amanata pana in luna septembrie a anului viitor, fiind conditionata de progresele in materie de justitie.

Pana acum, Franta, Olanda si Finlanda si-au manifestat rezerve fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen in martie 2011.

Liderul socialistilor din PE: Romania si Bulgaria nu adera la Schengen in 2011

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, stie ca exista state care privesc cu reticenta intrarea tarii noastre in Schengen, dar nu a dat detalii referitoare la obiectiunile pe care le au respectivele tari fata de acest subiect.

"Dat fiind ca preconizam o intalnire la nivel de ministri de Justitie in Olanda sau la Bucuresti, cu omologul nostru, nu as vrea sa intru foarte mult in detalii, dar pozitia pe care am exprimat-o recent in cadrul intalnirii cu comisarul pe Justitie si comisarul pentru Afaceri Interne, dar si cu secretarul general al CE, am reiterat destul de ferm ideea ca nu ar fi corect ca Romania sa deconteze o serie de exigente motivate de agende politice interne", a spus Predoiu.

Baconschi: Exista o legatura morala intre Schengen si nivelul coruptiei din Romania

Cu privire la Finlanda, ministrul Justitiei a aratat ca omologul sau i-a impartasit ingrijorari la nivel politic legate tot de eficienta in combaterea coruptiei.

Predoiu a tinut sa precizeze ca Ministerul Justitiei isi va continua eforturile de sprijin al MAI pentru realizarea acestui obiectiv. "Aderarea depinde crucial de convingerea partenerilor europeni ca avem capacitatea de a gestiona procedurile Schengen fara distorsionari la nivelul controlului frontierelor datorate unor fenomene de coruptie", a spus Predoiu.

In ceea ce priveste Franta, presedintele Nicolas Sarkozy a explicat recent ce trebuie sa faca Romania pentru ca aderarea sa la Schengen sa nu mai fie privita cu reticenta: sa isi rezove problemele de la frontiere, precum si cele legate de coruptie.

Sarkozy: Romania trebuie isi rezolve problemele de la granite

"Pozitia Frantei (...) este ca Romania si Bulgaria au vocatie sa intre in spatiul Schengen. Daca aceste doua tari intra in procesul Schengen, inseamna ca vor deveni gardieni ai frontierelor Europei, inseamna ca problemele lor de la frontiere trebuie rezolvate inainte de aderarea lor la Schengen", a adaugat Sarkozy, referindu-se la granita dintre Romania si Republica Moldova, considerata necontrolata corespunzator.

Germania nu s-a declarat impotriva aderarii tarii noastre la spatiul Schengen, dar, cu toate astea, cancelarul german Angela Merkel s-a declarat ingrijorata de posibilitatea neregulilor de la granitele Romaniei.

Predoiu: Schengen nu este doar o problema tehnica

In urma cu o luna, Merkel a transmis un mesaj important oficialilor de la Bucuresti: "Trebuie sa fim siguri ca acordarea vizelor la granitele exterioare ale Romaniei se face fara coruptie, fara ilegalitati. E important, pentru ca, altfel, spatiul Schengen in intregime ar fi periclitat de aceste lucruri ilegale", a spus oficialul german.

In ceea ce priveste integrarea rromilor, enuntata de oficialii francezi ca o alta potentiala conditie pentru aderarea Romaniei la Schengen, Merkel a spus insa ca cele doua chestiuni nu au legatura.

Merkel: Romania si Bulgaria, evaluate independent pentru aderarea la Schengen

"Problema integrarii rromilor in Romania nu joaca niciun rol in ceea ce priveste criteriile Schengen, dar este important ca la granita sa se actioneze dupa criteriile de drept, sa existe conditiile tehnice pentru a garanta acest lucru. Acesta este singurul lucru dupa care noi ne ghidam", a spus cancelarul.

Asadar, din afirmatiile de mai sus putem trage concluzia ca Romania nu este dorita in spatiul Schengen pentru ca este perceputa drept o tara corupta.

Ziare.com te invita la vot. A cui este vina ca Romania este considerata o tara cu multe probleme, in special legate de coruptie si din aceasta cauza multe state nu ne vor in spatiul Schengen?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Romania Schengen, #spatiul Schengen Romania, #Franta Olanda Romania Schengen , #Schengen