Strategia pe Schengen: Sanse mici la aderarea partiala, din cauze politice. Cerem totala

Miercuri, 08 August 2012, ora 15:38
4945 citiri
Strategia pe Schengen: Sanse mici la aderarea partiala, din cauze politice. Cerem totala

Seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor, Marian Tutilescu, admite ca Romania poate fi blocata de la aderarea la Spatiul Schengen, chiar si partiala, la Consiliul JAI din 19 septembrie, dar ca, in acest caz, vrem sa cerem aderarea completa in 2013, profitand de schimbarea regulilor.

Tutilescu a declarat miercuri, pentru Ziare.com, ca, dupa ce ministrul german de Interne si-a anuntat opozitia fata de intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen, iar decizia privind aderarea se ia in Consiliul JAI, prin unanimitate, e clar ca avem o problema.

Desi a evitat sa dea un raspuns daca tensiunile legate de suspendarea lui Traian Basescu ne blocheaza aderarea la Schengen, el considera ca, daca nu vom intra, va fi din cauze politice, intrucat am indeplinit criteriile tehnice.

Germania nu ne vrea, probabil nici Olanda

Marian Tutilescu crede ca e posibil ca la Consiliul JAI din 19 septembrie sa avem o opozitie, dar sansele nu sunt total compromise. Va trebui sa convingem, pana atunci, si Germania, si Olanda.

"E o declaratie politica, motivele n-au de a face cu stadiul nostru de pregatire", a spus Tutilescu despre precizarea ministrului de Interne al Germaniei, care a mentionat miercuri dimineata ca Romania nu e pregatita sa adere la Schengen in aceasta toamna.

"Nu exista motiv tehnic. Dupa Consiliul European din martie, au fost dispuse o serie de masuri tehnice de monitorizare a situatiei, prin intermediul agentiei FRONTEX. Exista si intelegeri bilaterale cu Franta, care a trimis experti pentru monitorizarea granitelor. Toate rapoartele sunt extrem de pozitive. Nu exista motiv tehnic, exista probleme politice.

Semnalele nu sunt incurajatoare nici din partea Olandei, din cauza situatiei interne din acest stat.

"In Olanda exista un guvern interimar, posibil sa fie o situatie ambigua pana la constituirea noului Parlament, care va avea loc dupa Consiliul JAI din 19 septembrie", ne-a mai precizat Tutilescu. El spune ca, in schimb, vom avea sprijinul Frantei.

Nu vom intra partial, vom cere sa intram total

Marian Tutilescu anunta ca autoritatile romane iau in considerare, daca ni se respinge aderarea partiala - doar cu granitele maritime si aeriene - la Schengen la Consiliul JAI din 19 septembrie, sa ceara aderarea totala cu urmatoarea ocazie, pe 31 martie 2013.

"Urmatorul termen pentru aderare nu poate fi decat 31 martie 2013. Daca ajungem la aceasta situatie (blocarea aderarii partiale, in septembrie 2011 -n.red), poate vom dori o aderare completa", a adaugat Tutilescu pentru Ziare.com.

Chestorul considera ca un sprijin pentru aderarea totala a Romaniei la Schengen in martie 2013 e proiectul european prin care unele state europene isi pot suspenda temporar apartenenta la Schengen, care are mari sanse sa fie adoptat pana la sfarsitul lui 2012.

"Pachetul de masuri ar permite Romaniei o aderare completa, in martie 2013", a conchis Tutilescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Tutilescu aderare Schengen, #opozitie aderare Schengen , #Schengen