Tutilescu, despre Schengen: Etapa tehnica s-a incheiat, de acum incolo totul e politic

Joi, 09 Iunie 2011, ora 17:42
2301 citiri
Tutilescu, despre Schengen: Etapa tehnica s-a incheiat, de acum incolo totul e politic
Foto: Arhiva

Seful Departamentului Schengen din cadrul MAI, Marian Tutilescu, este multumit ca la Consiliul JAI de joi concluziile au fost ca Romania a indeplinit in totalitate conditiile tehnice de intrare in Spatiul Schengen, si, mai ales, de faptul ca s-a fixat luna septembrie ca termen pentru adoptarea unei decizii definitive.

"Adoptarea proiectului de concluzii privind indeplinirea de catre Romania si Bulgaria a prevederilor acquis-ului Schengen certifica faptul ca cele doua tari au indeplinit toate criteriile de evaluare in vederea accederii in Spatiul Schengen. Totodata, proiectul de concluzii mai contine si o referire la faptul ca nu mai tarziu de luna septembrie, cand este cel mai apropiat Consiliu JAI formal, se va lua o decizie privind aderarea celor doua tari.

Asta a fost chestiunea cea mai importanta, ca nu a ramas problema in suspensie, 'sigur, indeplinesc conditiile, dar o sa luam decizia nu se stie cand', ci s-a stabilit clar ca decizia se va lua in septembrie, la primul Consiliu cu puteri depline, cum il numim noi", a declarat Marian Tutilescu, pentru Ziare.com.

Decizia de intrare a Romaniei si Bulgariei in Schengen va fi luata in septembrie

Acesta a reamintit ca de la 1 iulie incepe presedintia poloneza a UE si ca un consiliu va avea loc pana in luna septembrie, la Sopot, in Polonia, dar acela va fi informal, de preluare a mandatului, neputandu-se adopta in cadrul lui decizii majore, de genul acceptarii Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen.

O aderare in etape, mai probabila in actualul context european complicat

Intrebat ce rezultat anticipeaza pentru Consiliul JAI din septembrie, chestorul sef Marian Tutilescu a raspuns: "Ca asteptare personala, sunt convins ca in luna septembrie se va lua o decizie pozitiva, dar ramane de vazut daca va fi o aderare completa sau una in etape. Cea de a doua varianta pare mai posibila, in actualul context european, destul de complicat".

Totodata, acesta a admis ca, incepand din acest moment, mai precis dupa ce s-a constatat oficial ca Romania a indeplinit toate conditionalitatile tehnice, importanta covarsitoare o are factorul politic.

"Orice decizie are si o componenta politica, pentru ca este rezultatul unui compromis politic. Cu siguranta decizia care va fi luata in septembrie va avea o incarcatura politica si mai mare, pentru ca pana la urma reprezinta un vot al tuturor statelor membre Schengen si el nu poate fi decat politic.

Romania indeplineste in totalitate toate criteriile tehnice. Proiectul adoptat astazi confirma ca s-a incheiat procesul de evaluare, s-a incheiat etapa tehnica si a fost validata ca atare. De acum incolo, totul e politic", a declarat seful departamentului Schengen Marian Tutilescu, pentru Ziare.com.

Joi, la Luxemburg, in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), au fost adoptate concluziile Consiliului privind aplicarea integrala a dispozitiilor acquis-ului Schengen in Romania si Bulgaria, prin care se recunosc eforturile facute de Romania pentru indeplinirea prevederilor acquis-ului Schengen, pe baza constatarilor facute in rapoartele de evaluare, in cele 7 domenii aferente.

Documentul concluzioneaza ca Romania este pregatita sa adere la spatiul Schengen si prevede ca decizia va fi luata la viitoarea reuniune a Consiliului JAI, in luna septembrie 2011.

Adoptarea proiectului de concluzii vine la doar o zi dupa ce Parlamentul European a votat cu o larga majoritate (487 voturi pentru, 77 impotriva si 29 de abtineri), avizul consultativ in favoarea intrarii Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Romania aderare Schengen, #marian tutilescu schengen, #Romania Bulgaria Schengen , #Schengen