Tutilescu: Schengen isi schimba regulile. Statele ar putea fi date temporar afara!

Marti, 20 Martie 2012, ora 07:55
6541 citiri
Tutilescu: Schengen isi schimba regulile. Statele ar putea fi date temporar afara!

Seful Departamentului Schengen din Guvernul Romaniei, chestorul Marian Tutilescu, a dezvaluit ca statele europene lucreaza la un tratat european de amploare pentru modificarea regulilor Schengen, pe modelul Tratatului fiscal ce va modifica regulile de guvernanta economico-bugetara.

"Se lucreaza acum la un nou mecanism de guvernanta a Spatiului Schengen, asa cum s-a lucrat pe zona euro, cu alte reguli. Se inaspresc regulile, inclusiv cu posibilitatea obligarii unui stat membru Schengen care se confrunta cu dificultati in asigurarea securizarii frontierelor sa-si introduca controale la frontierele interne", a afirmat Tutilescu pentru Ziare.com.

"Putem s-o numim suspendare temporara din Schengen. Asta e filosofia Schengen, ridicarea controalelor la frontierele interne. Prin noul mecanism, un stat poate fi obligat de celelalte state, respectiv de Comisie, sa-si reintroduca controalele la frontiere, pe o perioada determinata, pana isi rezolva acele probleme", a completat seful Departamentului Schengen.

Inainte sa intre Romania - vezi de ce

Marian Tutilescu a dezvaluit faptul ca aceasta modificare va trebui sa se faca pana se incheie intrarea completa a Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen, din cauza faptului ca, altfel, vom crea un culoar cu tara-problema a Spatiului Schengen, Grecia, care are dificultati nu doar cu criza, ci si cu migrantii.

"Chestiunea asta are relevanta si pentru noi, se va aplica tuturor statelor membre. Se va finaliza adoptarea acestui pachet de masuri pana la finalizarea aderarii noastre si a Bulgariei la Schengen.

In momentul de fata, Spatiul Schengen se confrunta cu o mare problema in Grecia. Acolo exista un mare numar de migranti, care sunt veniti fie prin frontiera cu Turcia, fie prin insule. Numarul asta foarte mare, pe care grecii il gestioneaza cu dificultate si care pot sa creeze probleme - daca urca pe un feribot, ei pot sa circule nestingeriti in Spatiul Schengen.

Din cauza asta, in momentul in care se va deschide frontiera Greciei cu Bulgaria si a noastra cu Bulgaria, se creeaza o cale libera pentru acei migranti, de aceea se doreste adoptarea acestui mecanism ca sa inaspreasca mai mult conditiile si sa poata sa oblige un stat sa introduca din nou controale la frontiera", a mai declarat Tutilescu pentru Ziare.com.

In ce faza e noul acord?

Marian Tutilescu ne-a explicat ca noul acord Schengen, despre care a vorbit pentru prima data la nivel inalt presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, e in faza negocierilor in grupurile de lucru si are sustinerea statelor importante din UE, incepand cu Franta, Germania si Olanda.

"Exista suport puternic al acestor state. Ati vazut declaratiile presedintelui Sarkozy. Cel mai probabil, conform discutiilor din faza aceasta, pana la sfarsitul anului ar trebui sa se finalizeze adoptarea acestui nou mecanism de guvernanta a Spatiului Schengen, a conchis Tutilescu.

Ce-a obtinut Romania dupa tevatura pe Schengen?

Secretarul de stat Marian Tutilescu spune ca, dupa ce Romania a ridicat problema blocajului Olandei la aderarea noastra si a Bulgariei la Schengen, au loc o serie de intalniri multilaterale, la Bruxelles.

"Scenariul ar fi asta - astazi vor avea loc niste discutii ca urmare a rezolutiei Consiliului European din martie privind masurile pe care Comisia si Uniunea Europeana ar trebui sa le ia ca sa sprijine cele 2 tari pentru aderare, incepand cu luna septembrie.

Intalnirea cu presedintia daneza, reprezentantele Romaniei, Bulgariei si Olandei, posibil si reprezentanti ai Comisiei, pentru stabilirea acelor masuri, ca un follow up al rezolutiei Consiliului European din martie", a mai afirmat Tutilescu.

Seful Departamentului Schengen a mai precizat si ca, daca se ia o decizie privind aderarea Romaniei la Schengen, in septembrie, in doua etape, procesul va incepe in prima saptamana din octombrie si se va termina, cel mai tarziu, in iunie 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Tutilescu modificare reguli Schengen, #Tutilescu Schengen suspendare state , #Schengen