Viviane Reding: Aderarea Romaniei la Schengen ar putea fi amanata

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 13:48
5296 citiri
Viviane Reding: Aderarea Romaniei la Schengen ar putea fi amanata
Foto: Arhiva

Comisiarul european pentru Justitie, Viviane Reding, declara ca nu ar fi "surprinsa" daca aderarea Romaniei la spatiul Schengen ar fi amanata.

Totodata, vicepresedintele Comisiei Europene a declarat, intr-un interviu pentru Le Monde, ca puciul parlamentar din Romania a putut fi oprit printr-o actiune conjugata a Comisiei, a Parlamentului European, dar si a FMI.

Comisarul european a vorbit despre criza politica din Romania, precizand totodata ca spera ca, dupa esecul demiterii presedintelui Traian Basescu, fortele politice sa poata coabita.

"Mentinem o monitorizare atenta dupa batalia teribila care a avut loc in ultimele doua luni. Am putut spune 'stop' acestui soi de puci parlamentar. Am evitat ce era mai rau datorita unei actiuni ferme din partea a numerosi actori, printre care Comisia Europeana, Parlamentul si statele europene, dar si din partea FMI.

Cele mai grave derive au putut fi limitate gratie mecanismului de verificare si control pe care l-am instituit. Speram ca toti actorii politici vor putea depasi divergentele si vor putea pregati alegerile legislative. Tinerele democratii din Est trebuie sa realizeze in timp scurt ceea ce noi, vechile state, am realizat in decenii", a afirmat Reding.

Intrebata de jurnalistii francezi daca aderarea Romaniei la Schengen mai este de actualitate, comisarul a spus ca nu ar fi surprinsa de o eventuala amanare.

"Decizia le apartine statelor membre, in unanimitate, daca deschid sau nu frontierele, in baza unei analize politice. Chestiunea esentiala este daca putem avea incredere in statul de drept roman. Spatiul Schengen nu vizeaza numai functionarea tehnica a frontierelor, dar si buna functionare a Justitiei. Nu as fi surprinsa daca statele ar decide sa nu integreze imediat Romania", a completat Reding.

Comisarul nu a vorbit si depre o amanare a aderarii Bulgariei, ceea ce ar putea insemna ca Romania si Bulgaria ar putea fi de decuplate.

Barroso sustine ca Bulgaria este pregatita pentru Schengen

De astfel, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat in luna iulie ca un nou raport de evaluare a respectarii angajamentelor pe care si le-a asumat Romania in cadrul MCV va fi intocmit la sfarsitul acestui an, in timp ce Bulgaria va fi evaluata abia la sfarsitul anului viitor.

Vineri, in timpul unei vizite la Sofia, oficialul european a afirmat ca Bulgaria este pregatita sa intre in spatiul Schengen, apreciind totusi ca tara trebuie sa mai lucreze la absorbtia fondurilor europene si sa imbunatateasca lupta anticoruptie.

Necesitatea unui ministru european al Justitiei

Pe de alta parte, Reding a reluat ideea unui ministru european pentru Justitie, ipoteza pe care a mai lansat-o si la mijlocul lunii iulie, intr-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Viviane Reding cere un ministru european al Justitiei

"Justitia trebuie sa fie independenta. Nu s-au rezolvat toate problemele, dar ce era mai rau s-a evitat datorita unei coalitii de institutii europene care si-au exprimat unanim preocuparea. Este ceva nou si demonstreaza ca, si in timp de criza, Europa nu se rezuma la o mare piata.

Europa e mai ales un continent unde oamenii trebuie sa fie asigurati de respectarea drepturilor lor. Criza a aratat ca avem nevoie de un ministru european de Finante, dar poate, intr-o zi, va exista si un ministru european al Justitiei", a completat vicepresedintele Comisiei Europene.

Despre taberele de rromi din Franta

Totodata, Reding le-a vorbit jurnalistilor de la Le Monde si despre desfiintarea taberelor de romi si expulzarile din Franta.

" (...) Franta, la cererea noastra, si-a modificat legislatia pentru a spori garantiile procedurale in caz de expulzare. Aceasta tara si-a adaptat legile la standardele europene. De data aceasta, circulara care incadreaza recentele decizii a fost semnata de sapte ministri.

De acum, indepartarea de pe teritoriu face, din cate stiu, obiectul unei decizii prealabile din partea Justitiei. Persoanele vizate sunt informate individual si nu se mai pune problema unor indepartari in masa. Desfiintarea taberelor ilegale si insalubre ramane o chestiune nationala", a mai declarat comisarul european, atragand atentia ca Franta va trebui sa modifice strategia de integrare a rromilor.

Presiunile Bruxelles-ului, resimtite negativ

In ultima parte a interviului, Reding a comentat modul in care sunt resimtite cerintele de la Bruxelles in unele state din UE, mentionand ca este constienta de reactiile negative din unele tari.

"Este foarte usor sa creezi sentimente populiste, mai greu este sa explici lucruri. Temerile oamenilor trebuie ascultate, dar trebuie sa se si arate ca ele sunt nefondate. (...)

Criza actuala confirma ca, atunci cand lipsesc banii, disputele familiale se intensifica. Insa sunt optimista, pentru ca situatia ne-a permis sa realizam mai multe reforme in doi ani decat am realizat in ultimii 20 de ani. Consolidarea institutiilor comune era o necesitate, imposibil de realizat la infiintarea euro", a conchis Reding.

Reactia MAE roman la declaratia lui Reding privind amanarea aderarii la Schengen.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a aratat surprins de declaratia vicepresedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, privind posibilitatea amanarii aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#amanare aderare Romania Schengen, #Viviane Reding Romania Schegen, #CE puci parlamentar romania , #Schengen
Comentarii
Poza homo.politicus
homo.politicus
rank 3
UE ar face bine sa declare liderii USL indezirabili
Poza internet
internet
rank 5
Declaratia lui V.Reding seamana cu declaratia unui elev de la BAC