Comisia Europeana a cerut oficial liderilor UE sa aprobe aderarea Romaniei in Schengen

Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 18:12
19297 citiri
Comisia Europeana a cerut oficial liderilor UE sa aprobe aderarea Romaniei in Schengen

Comisia Europeana a transmis miercuri Consiliului si Parlamentului European sa ia masurile necesare pentru ca Romania si Bulgaria sa devina membre ale Spatiului Schengen.

"Este deja demult timpul ca Bulgaria si Romania sa devina membri pe deplin ai Schengen. Bulgaria si Romania au demonstrat ca pot apara granitele externe ale UE, astfel ca ar trebui sa devina membri ai spatiului de libera circulatie", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene, citat de Sofia Globe.

Astfel, institutia cere oficial Consiliului European sa aprobe aderarea tarii noastre si a celei vecine si sa fie desfiintate controalele la frontiera dintre noi si bulgari, dar si celelalte state membre.

De precizat insa ca aceasta cerere oficiala este doar o chestiune formala ce certifica faptul ca Romania si Bulgaria indeplinesc toate criteriile tehnice pentru aderare. Totusi, fiecare guvern al statelor membre trebuie sa ratifice aderarea si state importante s-au declarat deja impotriva.

Comisia Europeana incearca acum sa le schimbe punctul de vedere aratand ca includerea Romaniei si Bulgariei in Schengen, precum si a Croatiei de indata ce va indeplini criteriile, va duce la intarirea zonei. Comisia Europeana spune ca statele membre vor putea astfel sa raspunda unitar amenintarilor si astfel Schengen devine mai puternic.

Vezi aici integral comunicatul Comisiei Europene

Siegfried Muresan: Statele care se opun sa renunte la duplicitate

Eurodeputatul roman Siegfried Muresan a declarat, pentru Agerpres, ca statele care inca se opun aderarii tarii noastre ar trebui sa renunte la duplicitate si calcule politice pentru ca securitatea primeaza.

"Este clar ca problemele de securitate ale UE din ultimii ani nu au fost cauzate nici de Romania, nici de Bulgaria si ca cele doua state pot contribui la solutionarea acestor provocari, iar Comisia Europeana a inteles acest lucru, asa cum o dovedeste si prin comunicarea de astazi. Este timpul ca si guvernele statelor membre care inca se opun aderarii Romaniei la Schengen sa renunte la duplicitate si la calculele politice si sa accepte ca este mai important pentru securitatea Uniunii Europene ca tara noastra sa fie inauntrul spatiului Schengen decat in afara lui", a mentionat Muresan.

"Romania indeplineste demult toate conditiile tehnice de aderare la Spatiul Schengen pentru care a depus eforturi inclusiv financiare foarte mari in plina criza economica si nu exista absolut niciun motiv obiectiv pentru care tara noastra nu este inca membru al spatiului de libera circulatie. Niciun stat membru al UE nu are voie sa joace politic cu securitatea cetatenilor europeni!", a accentuat eurodeputatul roman.

Juncker, singurul care ne vrea in Schengen?

Amintim ca presedintele CE Jean-Claude Juncker a declarat in cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, tinut la inceputul lunii acesteia, ca Romania si Bulgaria trebuie acceptate cat mai rapid in spatiul de libera circulatie.

Citeste si

Insa dupa discursul lui Juncker oficiali din Olanda, Germania si Austria au declarat ca nu vor Romania si Bulgaria in Schengen.

Vezi si:

Citeste si:
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 26 ianuarie, că a intrat în izolare după ce a primit rezultatul pozitiv al testului pentru Covid-19. Ministrul a precizat că are o...
Ședință cu scântei în coaliție, după corectarea ordonanței privind compensarea facturilor. PSD: ”Artizanii liberalizării au adus România în cea mai mare criză energetică”
Ședință cu scântei în coaliție, după corectarea ordonanței privind compensarea facturilor. PSD: ”Artizanii liberalizării au adus România în cea mai mare criză energetică”
Premierul Nicolae Ciucă şi cei 3 lideri ai partidelor ce formează coaliția guvernamentală, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor, s-au întâlnit la Guvern, după ce Executivul a...