Ziare.com

Comisia Europeana: Controalele la granitele interne ar costa 18 miliarde de euro pe an

Miercuri, 04 Mai 2016, ora 08:46

   

Comisia Europeana: Controalele la granitele interne ar costa 18 miliarde de euro pe an
Reintroducerea controalelor permanente la granitele din interiorul Uniunii Europene ar cauza pierderi economice anuale cuprinse intre 5 miliarde si 18 miliarde de euro, a estimat marti Comisia Europeana.

Estimarea a fost inclusa in cele mai recente previziuni economice prezentate de executivul comunitar, un raport de 200 de pagini, potrivit DPA.

"Costurile reintroducerii permanente si mai sistematice a controalelor frontaliere ar fi semnificative pentru lucratorii transfrontalieri si calatori, pentru transportul rutier si administratia publica si ar ajunge intre 5 si 18 miliarde euro pe an", mentioneaza raportul Comisiei.

Reintroducerea controalelor frontaliere in interiorul UE ar avea ca rezultate imediate intarzieri la livrarea transporturilor cargo si cresterea timpului petrecut in trafic de navetisti, iar pe termen mai lung ar duce la descurajarea comertului si a turismului, releva documentul citat.

Conform unor studii, reintroducerea controalelor la granitele interne ale Uniunii Europene ar avea acelasi efect ca sporirea preturilor importurilor cu 1-3%, a adaugat executivul comunitar.

Guvernele statelor membre ale UE se afla sub o presiune in crestere pentru a inaspri controalele la granite ca raspuns la cresterea fluxului de migranti catre Europa si la atacurile teroriste comise la Paris si Bruxelles.

Actualele reguli ale UE prevad ca libera circulatie in spatiul Schengen poate fi suspendata, dar numai cu titlu temporar.

Germania vrea inca 6 luni de controale la frontierele din Schengen

Germania introduce controale la frontiera cu Austria. CE: Pare sa respecte legislatia Schengen

Adio, Schengen? Dupa Germania, granite inchise in Belgia, Austria, Slovacia si Polonia

Comisia Europeana ar urma sa anunte miercuri ca tarile care au reintrodus controalele frontaliere pentru a detecta migrantii ilegali, precum Germania si Danemarca, vor fi autorizate sa prelungeasca masurile respective cu sase luni.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre controale granite UE
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 543 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da, asta ar putea genera costuri de panã la 18 miliarde Euro!..

Dar asta ar contribui cu adevãrat la RE-securizarea frontierelor, un oarecare control al infractionalitãtii transfrontaliere precum hotia, pedofilia, contrabanda, cersitul, traficul ilegal de droguri, arme, persoane si multe altele - pozitive!
Infrastructura existã deja!
La frontiere existã deja mai multe benzi pe fiecare sens de circulatie, fiecare masinã si ocupantii ei pot fi scanate, actele masinii si actele de identitate ale persoanelor ocupante - totul dureazã mai putin de 5 minute la un microbuz plin cu 12 persoane.
Da, s-ar putea sã fie nevoie de angajãri suplimentare de personal, care doar sã supravegheze activitatea de "self-service"!
"Belive it, or not" - aceastã metodã a intrat deja in probe, iar rezultatele sunt mai mult decat doar "bune"!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor