Consiliul JAI anulat, mai multe tari se opun aderarii Romaniei la Schengen - surse

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 09:31
5358 citiri
Consiliul JAI anulat, mai multe tari se opun aderarii Romaniei la Schengen - surse

Consiliul JAI care ar fi trebuit sa aiba loc saptamana viitoare a fost anulat, din cauza lipsei de consens privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, Germania si Belgia alaturandu-se pozitiei Olandei, sustin surse europene.

Cum aderarea celor doua tari la Schengen era singurul punct pe agenda, dar nu s-ar fi ajuns la nicio decizie, s-a decis anularea Consiliului JAI. Astfel, urmatorul Consiliu va avea loc la 25 octombrie.

De la Consiliul European din martie, cand s-a decis ca aderarea Romaniei si Bulgariei sa fie dezbatuta la Consiliul JAI din septembrie, ca urmare a opozitiei Olandei fata de primirea acestor tari, au aparut insa noi evenimente care au dat agenda peste cap.

Pe langa Olanda, acum se opun aderarii si Belgia - in contextul alegerilor locale din octombrie - si Germania, care a transmis, de altfel, semnale in acest sens prin declaratiile ministrului de interne Hans-Peter Friedrich, care si-a exprimat scepticismul in legatura cu aderarea Romaniei si Bulgariei.

Potrivit unor surse europene, aderarea putea fi luata in discutie in urma cu 3 luni, cand se pare ca fusese netezit terenul pentru o decizie pozitiva.

Acum, sansele ca Romania si Bulgaria sa fie primite in Schengen anul acesta sunt minime, mai afirma sursele.

La 5 septembrie, ministrul de Externe, Titus Corlatean, declara, la Realitatea TV, ca in 2011, desi indeplinise criteriile de aderare, Romania nu a fost primita in Schengen din ratiuni politice, astfel ca, si cu referendum si fara, obiectivul este dificil de atins si anul acesta.

"Anul trecut, Comisia Europeana si majoritatea statelor membre au spus: Romania a indeplinit criteriile de aderare, cu eforturi, cu buget alocat, eforturi depuse de mai multe guvernari la rand. Si cu toate astea n-am intrat. De ce? Au fost unul, doua state care s-au opus din ratiuni de politica interna", a precizat ministrul, intrebat cum influenteaza controversele din jurul referendumului de suspendare a presedintelui Traian Basescu decizia privind aderarea la Schengen.

Titus Corlatean a adaugat ca pozitia Olandei, care este in campanie electorala, nu s-a schimbat.

"Deci, cu, fara referendum, ar fi fost un element de dificultate", a precizat seful diplomatiei, adaugand ca e de datoria Romaniei sa faca in continuare demersuri pentru ca acest subiect sa fie pe agenda Consiliului JAI, "in speranta ca prin demersurile pe care le facem si in zilele urmatoare pe diferite niveluri sa putem obtine un rezultat pozitiv".

"Nu spun ca este simplu, nu spun ca este cel mai probabil, spun ca e de datoria noastra sa facem eforturi pana la capat", a conchis Corlatean.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...