Corlatean: Nu s-a avansat in cazul statelor care leaga MCV de aderarea la Schengen

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 10:10
1695 citiri
Corlatean: Nu s-a avansat in cazul statelor care leaga MCV de aderarea la Schengen

Romania isi mentine obiectivul ca in luna martie sa fie adoptata o decizie favorabila pentru aderarea in trepte la spatiul Schengen, a declarat, marti, la Bruxelles, ministrul Titus Corlatean, care a admis ca nu s-a avansat in ceea ce priveste opozitia anumitor state si legatura cu MCV.

"Faptul ca Romania a investit un miliard de euro bani europeni si bani romanesti in securizarea frontierelor cu cea mai inalta tehnologie si in pregatirea personalului, faptul ca a existat o transparenta maxima, acces din partea diferitilor experti in frontiere, incepand cu cei olandezi, care au asistat, au verificat si au transmis rapoarte pozitive, aceste lucruri au ajutat. Deci din acest punct de vedere este o asteptare absolut legitima si este un sprijin foarte larg", a afirmat ministrul de Externe.

El a mentionat ca reprezentantul MAI la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (secretarul de stat Marian Tutilescu n.red.) ar putea folosi raportul anual privind guvernanta Schengen pentru a ridica problema indeplinirii conditiilor de aderare de catre Romania, desi subiectul aderarii la zona libera de circulatie a Romaniei si Bulgariei nu se afla pe agenda reuniunii care are loc joi si vineri la Bruxelles.

"In orice, caz noi ne mentinem obiectivul ca in luna martie sa fie adoptata o decizie favorabila pentru admiterea in spatiul Schengen, in cele doua trepte. Prima treapta in martie, si ulterior, pana la sfarsitul anului, cea de a doua treapta, din contactele pe care le-a avut cu foarte multi colegi europeni exista o intelegere foarte clara si o apreciere a efortului pe care, pe fond, Romania l-a depus", a subliniat seful diplomatiei romane.

Ministrul Titus Corlatean a reamintit, de asemenea, ca au existat una-doua situatii in care unele state au legat subiectul aderarii la Schengen de asteptarea raportului pe MCV, si aici din pacate nu s-a avansat. "In orice caz noi ne mentinem acest obiectiv, care este important si legitim pentru cetatenii romani", a punctat seful diplomatiei romane.

Anterior, secretarul de stat Marian Tutilescu declarase ca Germania si Olanda asteapta raportul MCV pentru o decizie pe Schengen, astfel ca autoritatile romane vor inita contacte cu cele doua tari dupa publicarea acestuia pentru a avea un rezultat pozitiv in martie.

Sperantele pentru Consiliul JAI

Intrebat cu ce sperante se duce la Consiliul JAI din 6-7 decembrie, Tutilescu a declarat marti ca nu se pune problema de a avea sperante in privinta aderarii la Schengen, deoarece la acest Consiliu "nu este prevazut un asemenea subiect pe agenda".

"Cel mai probabil subiectul va fi discutat anul viitor in primul Consiliu formal, pentru ca in ianuarie va fi un Consiliu informal organizat de Presedintia irlandeza", unde nu se pot lua decizii, a precizat secretarul de stat in MAI. "Primul Consiliu va fi la inceputul lunii martie, cand eu sper ca acest subiect va fi pus pe agenda si, mai mult decat atat, sper si intr-o decizie pozitiva pentru ca avem toate motivele sa speram acest lucru.

Daca aceasta decizie va fi luata la Consiliul JAI din martie, pe varianta acelui compromis in 2 pasi, frontierele maritime si aeriene vor fi ridicate in ultima duminica din luna martie", a spus Tutilescu, adaugand ca subiectul ar putea fi abordat si la Consiliul European din 13-14 decembrie, pentru a se fixa un timing pentru 2013.

Referitor la faptul ca unele tari leaga raportul MCV de aderarea la Schengen, secretarul de stat in MAE a declarat ca autoritatile romane vor initia demersuri pe langa statele care asteapta raportul pe Mecanismul de Cooperare si Verificare.

"Cel putin din declatiile facute in media de reprezentantii Germaniei si Olandei se asteapta intr-adevar acel raport intermediar din MCV. Noi avem incepe contactele cu cele doua tari la inceputul anului viitor sau imediat dupa publicarea acestui raport pentru a identifica problemele si pentru a gasi solutii in asa fel incat in martie sa putem avea un rezultat pozitiv al acestui demers", a explicat Tutilescu.

Aderarea Romaniei si Bulgaria la Schengen nu se afla pe agenda JAI din 6-7 decembrie, deoarece nu au fost facute progrese de la ultimul Consiliu, din octombrie, a declara Nikos Christodoulides, purtatorul de cuvant al Presedintiei cipriote a UE.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Corlatean aderare Romania Schengen, #Romania JAI aderare Schengen , #Schengen