Corlatean: Strategia lui Baconschi este cea a patrupedului suparat pe sac

Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 17:06
3321 citiri
Corlatean: Strategia lui Baconschi este cea a patrupedului suparat pe sac
Foto: Arhiva

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean, a criticat luni afirmatiile ministrului de Externe, Teodor Baconschi, referitoare la denuntarea unilaterala a MCV, apreciind ca "strategia" adoptata de acesta este a "patrupedului suparat pe sac".

"Declaratiile ministrului Baconschi confirma falimentul politicii externe a regimului Basescu, regim care a avut la dispozitie sase ani pentru a promova in Romania o reforma eficace si reala in domeniul justitiei si pentru a conferi eficacitate mecanismelor de combatere a coruptiei. Nu a facut-o, ba dimpotriva, evolutiile in ultimii ani au fost mai rele", a spus Corlatean.

Baconschi nu exclude o replica dura pentru amanarea intrarii in Schengen

El a mai precizat ca situatia in care a ajuns ministrul de Externe "este o dovada a neputintei, o dovada a lipsei de profesionalism in domeniul promovarii intereselor Romaniei in plan extern, pentru ca strategia adoptata este cea a supararii, ca acel personaj patruped pe sac, si de aici un razboi al regimului actual, calificat drept corupt in foarte multe capitale europene, si la Bruxelles, impotriva tuturor partenerilor europeni, impotriva Comisiei Europene, impotriva statelor care doresc sa adere la UE."

"Aderarea propriu-zisa la spatiul Schengen, asa cum decurg lucrurile si din cauza nepriceperii acestei echipe a lui Traian Basescu risca sa se amane pe o perioada indelungata", a mai declarat Corlatean.

De asemenea, senatorul PSD sustine ca Baconschi a "uitat faptul ca tocmai Traian Basescu si subordonatii sai au facut tot posibilul in 2005-2006 pentru consolidarea monitorizarii europene a Romaniei in domeniul justitiei si combaterii coruptiei in scopul utilizarii acestuia ca mijloc de presiune politica si pretext pentru rafuiala politica in plan intern cu adversarii aflati in opozitie".

"Astazi, aceasta strategie politica falimentara se intoarce impotriva Romaniei care nu poate scapa de conditionalitatile care insusi regimul Basescu - Macovei - Morar l-a asumat voluntar inainte de aderarea Romaniei la UE", a mai explicat Corlatean.

Pe de alta parte, senatorul a explicat consecintele unui gest precum cel invocat de ministrul de Externe. "Daca va alege aceasta solutie a denuntarii unilaterale a MCV, Comisia Europeana ar putea actiona in justitie la Curtea de la Luxemburg Romania, ceea ce ar genera complicatii suplimentare pentru tara noastra. In plus, acelasi regim Basescu face o greseala politica monumentala, pentru ca practic ameninta cu inghetarea procedurii de aderare a Croatiei la UE, aceeasi Croatie pe care anterior Guvernul Romaniei s-a angajat sa o sprijine in ceea ce priveste aderarea cat mai rapida. Asta demonstreaza si inconsecventa politica, dar si deruta a actualilor guvernanti in politica externa", a mai apreciat social-democratul.

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, declara intr-un interviu publicat luni de "Adevarul" ca exista posibilitatea ca Romania sa denunte unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie, in conditiile in care acesta devine pretext de presiune in alte domenii, cum ar fi Schengen.

#Corlatean Baconschi, #Baconschi Schengen, #Romania Schengen , #Schengen
Comentarii
Poza darnic00
darnic00
rank 5
Poza morcoVELU
morcoVELU
rank 1
Aratatu cu Deshtu', suspendarea lu Basescu si furtu' strategia lu' Adi Termopan si Rapp-istu' Ponta