Coruptia din politie si justitie, motivul amanarii intrarii Romaniei in Schengen - DW

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 16:05
3565 citiri
Coruptia din politie si justitie, motivul amanarii intrarii Romaniei in Schengen - DW
Foto:Arhiva

Coruptia din politia si justitia din Romania ar putea fi motivul real pentru care anumite cancelarii occidentale se opun intrarii tarii noastre in Spatiul Schengen, tinand cont ca incepand din acel moment Romania ar avea acces la baze de date europene.

"Daca, pana in 2009, Romania era ramasa in urma la toate capitolele procesului de aderare, motoarele au fost turate si, intr-un an, decalajul a fost recuperat astfel incat, din punct de vedere tehnic, Romania este acum eligibila pentru a deveni membru Schengen. Doar ca europenii nu se mai multumesc cu jumatati de masura.(....)

Intrarea Romaniei in spatiul Schengen include accesul la o uriasa baza de date care contine zeci de milioane de inregistrari cu caracter politienesc. Justitia si politia romana nu vor putea doar accesa aceasta baza de date, ci o vor putea chiar influenta in termeni reali. Dar daca unealta tehnica este in buna stare, nu acelasi lucru se poate spune despre cei care o vor folosi. Coruptia din justitie si politie a fost aratata cu degetul inca din vara, cand europenii au dat un ultimatum Romaniei prin publicarea unui raport dur. Astazi a venit momentul scadentei", comenteaza jurnalistii de la Deutsche Welle.

Acestia reamintesc declaratiile recente ale unor oficiali francezi sau olandezi care sustin ca ar fi mai oportuna amanarea intrarii Romaniei in spatiul Schengen decat respectarea termenului convenit, martie 2011.

De asemenea, un semnal de alarma a fost tras, vineri, de consilierul prezidential Leonard Orban, fost comisar european, care a declarat ca Romania va trebui sa duca o "batalie foarte serioasa si foarte dura" in acest scop, altfel existand riscul unei amanari pe cativa ani.

Leonard Orban: Intrarea Romaniei in Schengen poate fi amanata cativa ani

"Amanarea nu i-ar afecta practic prea mult pe cetatenii simpli. Sigur, va fi inca o lovitura aplicata moralului anemiat al unei populatii obisnuite insa cu astfel de situatii. Dar pentru democrat-liberali, prelungirea amanarii pana in 2012 ar echivala cu ultimul cui batut in sicriul partidului. Iata cum, singura sansa a PD-L este aceea de a debloca dosarele in care sunt acuzati proprii politicieni si de a incerca sa goneasca roiul de viespi care a pus stapanire pe partid. Este ultima lor sansa", conchid jurnalistii de la Deutsche Welle.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...