Cristian Diaconescu, din Olanda: Putem intra in Schengen in februarie

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 12:17
4814 citiri
Cristian Diaconescu, din Olanda: Putem intra in Schengen in februarie

Vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu, a declarat pentru Ziare.com, din Olanda, ca e optimist privind ridicarea opozitiei acestei tari la aderarea partiala a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen in luna februarie, dupa raportul Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Senatorul UNPR s-a aflat intr-o misiune de convingere a membrilor Parlamentului olandez ca Romania merita sa adere la Schengen si spune ca ridicarea opozitiei Olandei depinde de o serie de masuri si garantii pe care le-ar putea oferi Legislativul de la Bucuresti. Diaconescu a discutat despre venirea unei delegatii olandeze in Romania, care sa se convinga despre "ireversibilitatea" proceselor de reforma in justitie.

"Sunt doua lucruri aici - unu: sigur ca Olanda evalueaza cu mare atentie criteriile din Mecanismul de Cooperare si Verificare, recunosc ca ii preocupa functionarea administratiei, coruptia si modul in care frontiera e securizata, si doi: exista posibilitatea de a gasi o solutie de natura politica privind aderarea Romaniei la Schengen care sa fie adoptata in februarie, cand apare raportul MCV. La inceputul anului, se poate gasi o solutie", ne-a declarat fostul ministru de Externe.

El spune ca Parlamentul roman trebuie sa ia initiativa si sa ofere o serie de garantii privind justitia romana, cea care ii ingrijoreaza pe olandezi.

"Parlamentul ar avea un rol deosebit (...) ar fi nimerit ca Parlamentul roman sa construiasca un soi de angajament, sa ofere o serie de garantii privind ireversibilitatea unor procese in justitie, sa existe un consens bilateral", a mai spus presedintele de onoare al UNPR.

Delegatie olandeza in Romania?

Vicepresedintele Senatului spune ca olandezii ar putea trimite propria delegatie in Romania, care sa se convinga de progresele Romaniei in domeniul intaririi statului de drept, dincolo de cele inregistrate in raportul Comisiei Europene.

"Evalueaza posibilitatea de a face si propriile analize - e in acelasi pachet", a mai spus Diaconescu pentru Ziare.com.

Motive de optimism

"A fost un lucru bun ca au acceptat dialogul", a spus senatorul UNPR, care s-a intalnit cu reprezentantii tuturor grupurilor parlamentare din Olanda, mai putin cu cel al lui Gert Wilders, Partidul Libertatii, considerat extremist si antiimigratie.

Diaconescu a mai explicat ca problema trebuie sa aiba o rezolvare politica, intrucat reticentele sunt de natura politica pentru marea majoritate a parlamentarilor. El a mai dezvaluit si faptul ca exista sustinere puternica pentru aderarea Romaniei la Schengen fara conditii si fara etape intermediare.

"Networkingul olandez, Camera de Comert extinsa, din care fac parte si politicieni vor aderarea imediata, nu au nuante, sunt pro-Romania", a precizat Diaconescu.

Misiune in Olanda

Cristian Diaconescu, vicepresedinte al Senatului, efectueaza, in perioada 15 - 18 decembrie, o vizita oficiala in Olanda, singura tara europeana care continua sa se opuna aderarii Romaniei la spatiul Schengen, la invitatia vicepresedintelui Senatului olandez, Hans Franken.

Cristian Diaconescu avea programate intalniri cu conducerile Comisiei de Politica Externa si Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul de la Haga, precum si cu conducerile partidelor parlamentare din Regatul Tarilor de Jos - Partidul Popular pentru Libertate si Democratie (VVD), Partidul Muncii (PvdA), Uniunea Crestin Democrata (CDA), Partidul pentru Libertate (PVV), Partidul Socialist (SP), Partidul Democrat 66 (D66), Stanga Verde (GL), Uniunea Crestina (CU), dar si cu reprezentanti ai Grupului Independent (FSD).

Diaconescu se va bate in Parlamentul Olandei pentru intrarea Romaniei in Schengen

Interzisi in Schengen

Olanda si Finlanda au fost singurele tari din Uniunea Europeana care s-au opus aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, la Consiliul JAI din septembrie 2011, considerand ca avem grave deficiente in ce priveste coruptia si functionarea statului de drept.

Daca Finlanda si-a mai flexibilizat pozitia intre timp, ministrul olandez al Imigratiei, Gert Leers, a spus, la ultimul Consiliu Justitie si Afaceri Interne al UE, ca Olanda nu isi va schimba pozitia de a se opune chiar si unei aderari partiale la Schengen, doar cu frontierele maritime si aeriene.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Diaconescu Romania Schengen februarie, #Romania aderare Schengen Olanda, #Romania Schengen comisie, #comisie Romania Olanda Schengen , #Schengen