Cristian Preda propune un pact al partidelor pentru aderarea la Schengen

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 23:59
1712 citiri
Cristian Preda propune un pact al partidelor pentru aderarea la Schengen

Eurodeputatul PD-L Cristian Preda propune un pact al partidelor din Romania pentru aderarea la Spatiul Schengen, care s-ar putea constitui intr-un semnal politic pe plan extern ca in interiorul clasei politice nu exista diferende pe acest subiect.

Cristian Preda si fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu au declarat, la TVR, ca lucrurile pot cunoaste in continuare evolutii pozitive in ceea ce priveste sustinerea pentru aderarea la termen la Schengen.

"Schengen va insemna ca va fi la fel de usor sa ajung de la Bucuresti la Barcelona cum e de usor sa merg de la Buzau la Piatra Neamt. Asta e nu ceva simbolic, ci e ceva fundamental si oamenii vor simti efectul acestei schimbari si pentru noi important e sa se produca mai repede, si nu mai tarziu.

Ca sa se intample mai repede eu cred ca noi trebuie sa vedem in Franta, in Germania, nu doar in aceste tari, parteneri, nu adversari, cu atat mai putin niste adversari pe care ii palmuim din cand in cand. Niste semnale politice au fost transmise si codurile diplomatice functioneaza", a spus Preda.

Acesta s-a declarat convins ca mesajele transmise in ultimele saptamani sunt deja receptionate si ca negocierile vor aduce noutati.

"Nu suntem in situatia finala in acest moment. Trebuie insa sa stim sa ne purtam in felul in care se poarta europenii, pentru ca in Europa este esentiala lectia compromisului inteligent. In Europa nu exista majoritate si opozitie, nici in PE nu exista asa ceva si in general in ceea ce priveste arhitectura politica a Uniunii nu avem o majoritate si o opozitie, unii care ii palmuiesc pe cei din opozitie si ii lasa lati acolo.

Dimpotriva, in Europa trebuie sa gasesti compromisul cat mai favorabil acestor cetateni, sa simta ca vor putea merge, daca vor avea treaba, la Barcelona la fel de usor cum merg de la Constanta la Arad", a subliniat Cristian Preda.

La randul sau, Cristian Diaconescu a sugerat ca inaltii demnitari ai statului trebuie sa mearga in parlamentele german si francez pentru a pleda cauza Romaniei.

"O solutie de propus. Dincolo de discutia in PE pe care o consider extrem de importanta vreau sa va spun toti ministrii membrii Guvernului si in Germania si in Franta isi iau mandat direct de la Parlament si de la comisiile parlamentare. O prezentare a Romaniei in parlamentele german si francez, facuta cu responsabilitate, cu deschidere, in spirit european, aratand vocatia europeana a Romaniei si ce face pentru protejarea statelor membre ale Uniunii cred ca ar fi foarte utila", a opinat presedintele de onoare al UNPR.

Cristian Preda a propus in schimb un pact al partidelor pentru Schengen. "Eu cred ca ar fi foarte interesant ca in acest moment membrii clasei politice sa incheie un pact pentru Schengen, un acord politic care sa arate ca in aceasta privinta, n-avem domne diferente intre PSD, UNPR, PD-L.

Sper sa poata fi incheiat un asemenea pact pentru ca alaturi de o prezentare clara si precisa cum spune dl. Diaconescu a ceea ce inseamna Romania azi cu toate aspiratiile ei, nu doar cu mizeriile ei, dublata de un acord politic semnificativ poate sa insemne un gest care politic conteaza", a aratat eurodeputatul.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Cristian Preda Schengen, #Cristian Diaconescu Schengen, #aderare Schengen , #Schengen