Cum explica Olanda si Finlanda blocarea aderarii - vezi cand vom intra

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 18:04
5748 citiri
Cum explica Olanda si Finlanda blocarea aderarii - vezi cand vom intra

Reprezentantii Olandei si Finlandei, tarile care au blocat in Consiliul JAI al UE aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, au explicat ca au luat aceasta decizie pentru a nu regreta mai tarziu ca s-au grabit sa ne primeasca.

Ei au avansat si o posibila data la care Romania si Bulgaria ar putea intra in Schengen - in vara lui 2012, dupa raportul Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare si Verificare.

"Am vrut sa evitam sa luam o decizie azi pe care s-o regretam mai tarziu", a spus ministrul olandez al imigratiei, Gert Leers, potrivit Expatica Netherlands.

"Imaginati-va ca aveti o usa cu opt dintre cele mai bune lacate din lume. Dar inaintea usii sta cineva care ii lasa pe toti inauntru - atunci ai o problema", a mai spus el.

Paeivi Raesaenen, ministrul finlandez de Interne, a spus ca "nu avem completa incredere ca aceste tari vor fi capabile sa securizeze granitele exterioare ale UE din cauza coruptiei, printre altele".

Ministrul de Interne al Poloniei, Jerzy Miller, care asigura presedintia rotativa a Uniunii Europene, nu a fost insa de aceeasi parere si a acuzat statele care s-au opus aderarii, adica Olanda si Finlanda, de lipsa de solidaritate si de incalcarea promisiunilor din Tratatul de aderare.

"Doua state membre astazi au facut sa fie imposibil sa luam o decizie privind aderarea la Schengen. Asta ma conduce la o concluzie trista privind increderea intre statele membre.

In primul rand, semnand Tratatul de Aderare ca, li s-a promis ca, daca intrunesc conditiile, ele vor fi acceptate in spatiul Schengen si, din aprilie, stim ca toate aceste conditii au fost indeplinite. Din cate inteleg, incredere reciproca inseamna si pastrarea promisiunilor. Astazi, promisiunea a fost incalcata, promisiunea inclusa in Tratatul de Aderare.

Al doilea lucru, traim intr-o perioada dificila si pentru Uniunea Europeana. In aceasta perioada e nevoie de sprijin reciproc.

Premierul polonez a spus de curand, in Parlamentul European, ca ideile europene sunt cea mai mare inventie a Uniunii Europene si cred ca astazi am uitat ca acele idei europene sunt importante", a mai spus Jerzy Miller, insa oficialul polonez a indemnat, totusi, la optimism.

Citeste si:
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat vineri, 15 octombrie, că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern. "Am...
Sursa: Ziare.com