Cum ne sabotam singuri aderarea la Spatiul Schengen

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 00:35
5945 citiri
Cum ne sabotam singuri aderarea la Spatiul Schengen
Foto: Adevarul

Bugetul Agentiei Nationale de Integritate este singurul respins pana in prezent in comisiile parlamentare. In mod surprinzator, UDMR-ul aflat la guvernare este cel care a inclinat balanta, votand alaturi de Opozitie. Argumentele maghiarilor se ciocnesc de contraargumentele ANI si ale PDL, iar europenii aflati deja in Schengen ridica spranceana si ne privesc dezaprobator.

Deputatul Mate Andras Levente (foto centru) si senatorul Cseke Attila, pana recent fost ministru al Sanatatii, au votat luni impotriva proiectului de buget al ANI pe 2012, potrivit caruia agentia urma sa primeasca 42,9 milioane de lei. Suma este de trei ori mai mare decat cea avuta la dispozitie de ANI in acest an, lucru explicabil in conditiile in care la anul avem alegeri locale si parlamentare si toti candidatii trebuie sa fie verificati.

Deputatul UDMR este acuzat ca ar fi urmarit sa dea o replica in acest mod inspectorilor de integritate care l-au acuzat recent de conflict de interese, mai exact ca si-a angajat sotia la biroul parlamentar Cluj.

Mate Andras se apara sustinand ca nu i se pare normal ca, in timp ce tuturor institutiilor li se reduc bugetele, cel al ANI sa fie majorat. El sustine ca nu doreste decat ca ANI sa pastreze acelasi buget, iar restul de bani sa fie indreptat catre salariile profesorilor, desi Guvernul din care face parte si UDMR a decis reesalonarea platilor, iar Curtea Constitutionala a fost de acord.

Indignat, senatorul PDL Iulian Urban ii acuza pe partenerii de guvernare de la UDMR ca au dovedit prin acest vot "iresponsabilitate si infantilism politic", iar votul dat in comisie "este un sabotaj direct la adresa eforturilor pe care Romania le face pentru a convinge tarile din UE ca merita sa intre in Schengen".

In opinia senatorului PDL, ANI trebuie sustinuta sa functioneze, nu descurajata, deoarece "peste 80% din clasa politica romaneasca este atinsa de acest flagel al coruptiei, al traficului de interese, de aici venind toate nenorocirile pe care le-a suferit Romania in ultimii 20 de ani".

Ziare.com a discutat cu deputatul Mate Andras, secretarul general ANI, Horia Georgescu, si senatorul PDL Iulian Urban, pentru a afla de ce a picat bugetul ANI la votul din comisia juridica si ce sanse are sa treaca neciopartit la votul in plenul camerelor reunite ale Parlamentului.

Mate Andras (UDMR): PDL e PDL, UDMR e UDMR

Mate Andras ne-a explicat mai intai de ce a votat impotriva majorarii bugetului ANI. "La fiecare institutie importanta este o reducere a bugetului si cred ca, in primul rand, trebuie stabilite prioritatile. Pentru mine, acum, chiar daca lumea spune ca am facut chestia asta pentru ca ANI 'se distreaza' cu mine pe nedrept, exista acele hotarati judecatoresti irevocabile unde se spune foarte clar ca trebuie platite salariile restante ale profesorilor", a spus el.

Intrebat daca nu exista o contradictie intre prezenta UDMR in guvern si votul sau si al colegului sau Cseke Attila, Mate Andras a replicat: "Nu exista niciun conflict. PDL e PDL, iar UDMR e UDMR. Sunt doua formatiuni, iar Guvernul e format din trei formatiuni. Nu e nicio problema, pot sa am opinie separata, UDMR poate sa aibe opinie separata, e democratie, iar votul va decide".

"Nu e vorba ca nu sunt de acord ca ANI sa aiba buget, sunt de acord, dar el trebuie sa fie la nivelul anului trecut, fara nicio scadere, fara nicio majorare. Va rog sa va uitati pe raportul Curtii de Conturi care a stabilit un prejudiciu de peste 600 de milioane de lei vechi, pentru ca bugetul pe 2008 si 2009 a fost cheltuit ilegal. Va dau doua exemple: inchirierea unui spatiu si neutilizat in Bucuresti, respectiv inchirierea unui soft si neutilizat in Bucuresti. Sunt 600 de milioane de lei plus dobanzile. Cred ca aproape 1 miliard conteaza pentru fiecare institutie", a mai argumentat deputatul UDMR.

Horia Georgescu (secretar general ANI): Unii membri ai UDMR incearca, constant, sa submineze activitatea ANI

Conform presei, raportul Curtii de Conturi la care face referire deputatul UDMR ar fi fost intocmit pentru anul in care Agentia Nationala de Integritate abia se infiinta si nu avea buget de achizitii. De asemenea, plangerile penale facute pe parcursul ultimilor ani in acest sens s-au solutionat cu NUP-uri definitive si irevocabile.

Contactat de Ziare.com, Horia Georgescu a refuzat sa comenteze aceste acuzatii, dar a subliniat ca votul pe buget a transmis un puternic mesaj negativ catre Uniunea Europeana, in conditiile in care Romania depune toate eforturile pentru aderarea la Spatiul Schengen si incheierea Mecanismului de verificare si Cooperare, iar comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom a sustinut constant necesitatea unor bugete satisfacatoare pentru ANI si DNA.

"Este un semnal negativ in plan extern mai ales acum, cand toti ne gandim la aderarea la Schengen si raportul pe justitie care se va publica in februarie anul viitor.

Observam ca unii membri ai UDMR incearca, constant, sa submineze cadrul legislativ al ANI si, mai mult decat atat, sa afecteze activitatea operationala prin taierea bugetului. Traim acelasi episod ca cel de anul trecut, cand domnul, deputat la acea data, Peter Lakatos a introdus amendamente care au diminuat bugetul ANI, aspect sanctionat de raportul CE pe justitie.

In plus, stiti ca acesti parlamentari au avut probleme cu ANI, iar in cazul unuia dintre ei (Mate Andras - n.red.)ANI a sesizat parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese", a declarat secretarul general al ANI.

Intrebat ce perspective intrevede pentru acest buget, Horia Georgescu a reamintit ca urmeaza discutiile in comisiile reunite de buget si votul in plen, care nu poate fi anticipat.

"Eu sper ca responsabilitatea politica va avea o alta perspectiva, deoarece semnalul dat ieri decredibilizeaza Romania in ceea ce priveste angajamentul politic pentru lupta impotriva coruptiei.

Constant cele doua institutii care obtin rezultate si sunt laudate in rapoartele pe justitie sunt cele mai atacate din punct de vedere politic si se incearca diluarea atributiilor sau rolurilor pe care le au in combaterea coruptiei. Oricum semnalul negativ a fost dat ieri, probabil ca decizia finala va cantari si mai mult. Cu siguranta ca noi nu ne mai putem atinge obiectivele operationale in 2012 cu bugetul diminuat", ne-a declarat Horia Georgescu.

Iulian Urban (PDL): UDMR practic incepe sa se pozitioneze impotriva intereselor Romaniei

Senatorul PDL Iulian Urban, membru in comisia juridica, a lansat atacuri dure la adresa partenerilor de guvernare de la UDMR, pe care i-a acuzat ca au pus mai presus de interesele generale ale Romaniei interesele personale.

"Prin votul celor doi parlamentari, Mate Andras si Cseke Attila, UDMR a aratat ca pune mai presus interesele personale ale unor membri, cum este deputatul Mate Andras care, pe fondul unor probleme personale pe care le are cu justitia si cu ANI, vrea sa demonstreze ca inca se mai poate ca in Romania un parlamentar sa demoleze o institutie.

UDMR practic incepe sa se pozitioneze impotriva intereselor Romaniei, pentru ca votul de ieri din comisiile juridice reunite deja a avut un ecou nefavorabil la Bruxelles. Pot spune chiar ca acest vot al UDMR este un sabotaj direct la adresa eforturilor pe care Romania le face pentru a convinge tarile din UE ca merita sa intre in Schengen", ne-a declarat, vizibil indignat, senatorul Iulian Urban.

Macovei: USL vrea desfiintarea ANI, UDMR voteaza impotriva Guvernului

Democrat-liberalul considera ca a lasa ANI fara buget este "un act de o iresponsabilitate politica iesita din comun".

"Daca deputatul Mate Andras considera ca este nevinovat in ceea ce priveste acuzatiile de conflict de interese care i se aduc, se poate adresa justitiei, la CEDO, unde vrea el, insa nu ai voie sa ataci interesele Romaniei si sa ii subminezi eforturile depuse in lupta impotriva coruptiei", mai sustine Iulian Urban.

Senatorul nu se fereste sa recunoasca singur faptul ca "peste 80% din clasa politica romaneasca este atinsa de acest flagel al coruptiei, al traficului de interese, de aici venind toate nenorocirile pe care le-a suferit Romania in ultimii 20 de ani".

Urban ii acuza inclusiv pe colegii sai de partid care au lipsit la votul din comisie.

"Sunt la fel de vinovati ca si cei care au votat impotriva. Nu stiu de ce au lipsit, ar trebui ca partidul sa ii sanctioneze insa probabil ca se va intampla ca de obicei si nu va lua nimeni nicio masura impotriva lor. Dar pozitionarea UDMR in jurul interesului personal dovedeste iresponsabilitate si infantilism politic", a mai declarat Urban.

Senatorul admite ca nu stie ce se va intampla daca cu banii ANI la votul in Comisia de Buget-Finante si apoi la votul in plen, unde este posibil ca UDMR sa se opuna in continuare.

"Probabil ca UDMR va continua acest joc, dar din punctul meu de vedere eu sper sa vina cat mai repede momentul in care UDMR sa se duca in Opozitie alaturi de partenerii firesti de gandire din USL, pentru ca, practic, in ultimii 6 ani cat au fost la guvernare, nu imi aduc aminte ca vreodata sa fi venit cu o propunere interesanta in sensul sustinerii intereselor si progresului Romaniei, ba dimpotriva", a declarat Iulian Urban in mod surprinzator.

Intrebat daca o trecere a UDMR in Opozitie nu ar duce la caderea Guvernului Boc si nu ar reduce practic la zero tentativa PDL anuntata luni de Gheorghe Flutur de a revizui in primavara Constitutia.

"Si cu UDMR si fara UDMR revizuirea nu se poate face, pentru ca e nevoie de doua treimi dintre parlamentari. Iar Guvernul nu pica, pentru ca sunt interese care ii leaga pe politicieni. Iar domnul Flutur trebuie intrebat: Daca UDMR e un partener atat de serios la guvernare, de ce nu da nimeni cu pumnul in masa la coalitie sa le spuna ca din ce in ce mai multe dintre voturile lor in Parlament nu au legatura cu politica, ci cu interesele membrilor lor?", a intrebat retoric senatorul PDL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#buget ANI UDMR, #Mate Andras conflict interese, #Romania Schengen, #buget Agentia Nationala Integritate , #Schengen