Cum putem adera la Schengen: Depinde de MCV si Grecia

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 18:30
3468 citiri
Cum putem adera la Schengen: Depinde de MCV si Grecia

Seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor, Marian Tutilescu, spune ca aderarea la spatiul european de libera circulatie depinde de un raport echilibrat pe Justitie, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, care va fi publicat in ianuarie.

El neaga insa informatiile aparute in presa, conform carora aderarea Romaniei la Schengen se va discuta in luna ianuarie, la reuniunea informala a Consiliului Justitie si Afaceri Interne al UE.

"In ianuarie nu poate fi discutata decizia. Nu exista doua momente, unul in care se discuta, altul in care se ia decizia. In ianuarie va fi doar un consiliu informal, cel mai probabil in Irlanda, nu cred ca se poate discuta la un consiliul informal. Discutia si decizia va fi in martie", a spus Tutilescu pentru Ziare.com.

Intrebat daca, in ciuda faptului ca Romania indeplineste conditiile de aderare la Schengen, care "pe hartie" sunt strict tehnice, aderarea noastra va depinde de un raport MCV bun, Tutilescu a raspuns ca ar putea fi de ajuns si unul "echilibrat".

"Da. Un raport bun sau echilibrat ne poate aduce in Schengen. Germania si Olanda au conditionat votul de obtinerea unui raport echilibrat in cadrul MCV", a spus Tutilescu.

Speram doar la o aderare partiala. De vina, si Grecia

Daca pe 8 august Tutilescu spunea ca Romania ar putea cere aderarea totala, gratie pachetului de masuri de guvernanata a Spatiului Schengen, acum el spune ca putem spera doar la una partiala.

Strategia pe Schengen: Sanse mici la aderare, din cauze politice, vrem totala

"Discutam de o aderare in doi pasi, primul in martie, cu liniile aeriene si maritime, la schimbarea orei, doar atunci se poate face. Daca se ia in martie, va fi in ultima duminica din aceasta luna.

Exista si o explicatie legata de situatia din Grecia - daca intram si cu frontierele terestre, exista un risc major de creare a unui flux migrator intre Grecia-Bulgaria-Romania si de aici in Occident. Pachetul de masuri pentru guvernanta Schengen nu va fi adoptat pana in martie", a explicat Tutilescu.

Agentia Newsin informa, citand surse europene, ca subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi abordat la JAI-ul informal din ianuarie, urmand ca decizia finala sa fie luata in martie.

Daca la JAI-ul informal din ianuarie reactia tarilor care au rezerve fata de aderarea celor doua state va fi pozitiva, atunci se va putea lua o decizie la Consiliul JAI din martie, scrie aceeasi sursa.

Chiar daca oficial aderarea la Schengen nu este legata de MCV, raportul va cantari in luarea unei decizii.

In iulie, Comisia Europeana a anuntat ca urmatorul raport pe Romania va fi publicat pana la sfarsitul acestui an.

Ulterior au aparut declaratii privind publicarea raportului in ianuarie, inclusiv din partea ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, desi oficiali europeni au sustinut ca se va respecta calendarul initial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Romania aderare Schengen, #Romania decizie Schengen , #Schengen