Ziare.com

Cum va arata "noul Schengen" despre care vorbea Macron la Bucuresti

Luni, 11 Septembrie 2017, ora 16:16

   

Cum va arata "noul Schengen" despre care vorbea Macron la Bucuresti
Cu prilejul vizitei din august a presedintelui francez Emmanuel Macron, publicul a fost informat ca Romania are "tot dreptul" sa ceara aderarea la Spatiul Schengen si ca acest lucru se va intampla, dar dupa ce zona va trece printr-un proces de reforma.

"Trebuie sa fiu cinstit, Europa Spatiului Schengen nu functioneaza bine", spunea, la Palatul Cotroceni, presedintele Macron, iar ideea este unanim acceptata la Bruxelles.

Nu toata lumea insa impartaseste viziunea presedintelui Frantei in ceea ce priveste conditionalitatea intre reforma Schengen si primirea Romaniei si Bulgariei in aceasta zona.

Curs de Guvernare a stat de vorba cu oficiali ai Comisiei Europene, care au descris problemele, viziunea de reforma si, mai ales, orizontul de timp in care Schengen ar putea fi "upgradat". Cu ajutorul acestora, ridicam si valul asupra negocierilor diplomatice si a evenimentelor politice care au influentat, in ultimii ani, capitolele Romania si Bulgaria din "dosarul Schengen".

Vestea buna: Comisia Europeana va prezenta in urmatoarele 2 luni, in etape, componentele planului de reforma gandite pentru Spatiul Schengen.

Vestea proasta: Indiferent de rapiditatea cu care va fi implementat acest plan de reforma - in interiorul granitelor Schengen dar si in statele care cer sa fie parte a acestei zone - decizia de primire a Romaniei si a Bulgariei va fi in continuare una politica. Influentata de capacitatea guvernelor de la Bucuresti si Sofia de a demonstra seriozitate si predictibilitate.

Spatiul Schengen - riscuri asumate, probleme actuale si solutii de viitor

In Europa exista 26 de state membre cu drepturi depline in Acordul Schengen, state ce alcatuiesc o zona in care au fost desfiintate frontierele interne. In interiorul acestei zone exista garantia teoretica ca sisteme nationale - politie, paza frontierei etc - functioneaza in aceeasi parametri si comunica in timp real.

Realitatile ultimilor 2-3 ani (atentatele produse in marile capitale europene, criza migratiei si deciziile pe care anumite state le-au adoptat in incercarea de a se proteja de valurile de migratie) au evidentiat insa "defecte" de sistem.

"De fapt, nu sunt erori, ci parte a arhitecturii zonei. Sunt riscuri pe care ni le-am asumat, pentru ca stiam ca avem sisteme de protectie care pot functiona doar pana la un anumit grad de presiune", declara pentru unul dintre oficialii care de 10 ani lucreaza pe dosarul Schengen deschis la Bruxelles.

"Criza migratiei si atentatele au mai produs un fenomen pe care nu l-am anticipat: a disparut increderea intre membri. Potrivit Acordului, fiecare stat membru Schengen are dreptul sa impuna controale temporare la granitele nationale. Ei bine, s-a petrecut un efect de domino, controale la frontiere in Marea Britanie, in Ungaria, in Austria, in Franta, in Belgia si in alte state. Si garduri. Mai putem oare vorbi de incredere?

In octombrie, vom ajunge la o rascruce, pentru ca atunci expira perioada maxima pana la care puteau fi extinse controalele la granite. Acesta este motivul pentru care exista o presiune generala sa adaptam Schengen cat mai rapid", spune un oficial al Comisiei Europene.

Un grup de lucru al Comisiei Europene pregateste pachetul de modificari. "In septembrie, Comisia va anunta pachetul de masuri pe migratie, iar pachetul de masuri pentru reforma Schengen va fi prezentat in octombrie", afirma sursele Curs de Guvernare.

Ca principiu, este foarte posibil ca oficialii Comisiei sa propuna integrarea politicii de Aparare cu cea de Securitate. Numitorul comun va fi bazat pe cooperare, nu pe integrare comunitara.

"Nu dorim un Spatiu Schengen cu cercuri concentrice, asta e clar. Vom proceda la clarificarea sistemelor - trebuie ca Frontex sa se dezvolte, trebuie sa crestem eficienta Biroului European pentru Azil din Malta. In primul rand, insa, trebuie sa depasim stadiul de fragmentare a sistemelor nationale de evidenta. Trebuie sa avem proceduri unice, clare si viteza de reactie", afirma oficialul european.

"Intensitatea presiunii pe Schengen depinde insa in mare masura de ce se intampla in afara granitelor Europei, cauzele migratiei sunt in afara controlului nostru", afirma oficialul european, care precizeaza ca UE incearca, de exemplu, sa operationalizeze un acord pe migratie cu Libia, similar celui incheiat cu Turcia.

Citeste mai departe despre cum va arata "noul Schengen" de care vorbea Emmanuel Macron la Bucuresti: Calendarul reformelor si sansele de aderare ale Romaniei pe Curs de Guvernare
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Romania Schengen Macron
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7616 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Plata inainte - UE nu e de incredere

"Romania are "tot dreptul" sa ceară aderarea la Spațiul Schengen". După ce Romania a cheltuit mai mult de un miliard de euro, acum ne explică macroun că nu vom vom fi primiți! Fiindcă cei din interior se ciolănesc intre ei, fiindcă va fi un nou pachet pe măsuri pe migrare, apoi pachet pe Shengen! Dacă așa cunm afirmă macroun sunt defecte in sistemul lor, cred că nu mai trebuie să insistăm să intrăm, dar nici pachetul de măsuri pe migrație, nu trebuie acceptat. Tot am fost fraieriți și șantajați de acest UE, așa că de acum ar trebui intai plata și apoi să vedem dacă punem botu' la pachetele voastre otrăvite. Ce ar fi să-ncepem cu 1 miliard de euro dat inapoi fiindcă Europa nu și-a ținut cuvantul? KWI pui de dac, se aude? Ori doar casele te interesează? Apoi veto unde o să-i doară mai tare!

 

Cat timp admiterea va necesita acordul unanim al membrilor, nu va

mai avea acces niciun alt stat in Spațiul Schengen!
Nu au ce căuta "unanimitatea" și "consensul" (trăznaie inventată de Romani la HelsinKi) in luarea hotărarilor unei organizații internaționale, cu atat mai puțin/mult cu privire la accederea de noi membri.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor