Daca e decembrie, se vede Schengenul? (Opinii)

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 09:27
7394 citiri
Daca e decembrie, se vede Schengenul? (Opinii)

Odata cu relativa detensionare a situatiei politice din tara, revine pe tapet o problema a carei rezolvare se lasa asteptata: accesul Romaniei in spatiul Schengen.

Intr-o recenta alocutiune, presedintele Basescu afirma ca "institutiile Romaniei au rezistat la efortul la care au fost supuse de majoritatea parlamentara si nu este de neglijat sprijinul politic pe care l-am primit de la CE, lideri europeni, lideri NATO, carora le multumesc", sublinia seful retitularizat al statului.

Domnia sa nu a nominalizat institutiile presate de actuala Putere si nici in ce a constat efortul lor astfel incat "lovitura de stat" sa esueze. De fapt, nici nu ar avea relevanta. Numele unora sunt familiare, ale altora presupuse.

Situatia e similara daca se face referire si la personajele "pietei comune" de pe continent. Dupa cum e stiut, pentru a avea bilet de intrare la acest multinational "land of milk and honey" numit Schengen, trebuie sa detii macar note de trecere la multe materii.

De la acel MCV nefericit invocat de comisarul european pe Justitie, Viviane Reding, pana la vechea si totusi mereu inedita problema a minoritatii de etnie rroma, bunaoara. De altfel, Traian Basescu anunta ca va aborda acest ultim aspect cu doamna Reding, mai ales dupa masurile severe adoptate de Franta.

Firesc, intrucat perceptia europeana despre nomazii aciuati mai peste tot este in masura sa dea multora de gandit si, de ce sa n-o spunem, atarna greu la evaluarea cu note de care vorbeam.

Opinia presedintelui Basescu in favoarea realizarii unei uniuni bancare pe batranul continent, fapt care ar avantaja tara noastra, este cel putin o carte buna ce pledeaza si in cazul admiterii in Schengen. Ca si atitudinea de sustinere a zonei euro expusa de catre seful statului.

Este un raspuns la demersurile financiare adoptate de Germania, stat cu un cuvant greu de spus in Europa. S-a simtit asta prin ricoseu si in Romania, atat din punct de vedere decizional politic, cat si ca pondere in investitii.

Chestiunea discutata nu cu mult timp in urma despre un soi de pas inainte al Bulgariei fata de sora ei din nordul Dunarii n-a fost decat o imagine de eventual stimulent pentru Sofia si un imbold de recuperare a ecartului adresat Bucurestiului.

Tandemul nu poate fi dezmembrat ca data de aviz pozitiv in elitista zona geopolitica. In fine, anul acesta pare-se ca ceata se va ridica. "Daca nu in octombrie, cel mai tarziu in decembrie vom afla cand va avea Romania acces in spatiul Schengen", anunta recent Traian Basescu.

Am adauga, daca pana atunci, dat fiind scrutinul electoral parlamentar, nu vom ridica noi semne de intrebare in randul liderilor politici occidentali. Unii dintre ei cu resentimente afisate ori de cate ori li s-a ivit ocazia.

Joe Biden are Covid și s-a izolat. Pentru prima dată vorbește despre condițiile retragerii candidaturii sale
Joe Biden are Covid și s-a izolat. Pentru prima dată vorbește despre condițiile retragerii candidaturii sale
Preşedintele american Joe Biden, care a fost testat pozitiv la Covid-19, a declarat miercuri că se simte "bine", însă acest nou anunţ riscă să alimenteze îngrijorările legate de vârsta...
Strategie-surpriză: cum s-ar putea schimba discursul lui Donald Trump după ce a scăpat de asasinare
Strategie-surpriză: cum s-ar putea schimba discursul lui Donald Trump după ce a scăpat de asasinare
Tentativa de asasinare a lui Donald Trump l-a propulsat și mai puternic pe fostul președinte în sondaje. Acuzat de-a lungul timpului de adversarii politici că incită la "ură, la dezbinare,...
#Romania Schengen decembrie 2012, #Basescu MCV Schengen, #Schengen Romania aderare , #Schengen
Comentarii
  1. Joe Biden are Covid și s-a izolat. Pentru prima dată vorbește despre condițiile retragerii candidaturii sale
  2. Strategie-surpriză: cum s-ar putea schimba discursul lui Donald Trump după ce a scăpat de asasinare
  3. Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
  4. Iohannis tras la răspundere de USR după ce a lipsit la dineul șefilor de stat din NATO. "A mers în vacanţă la Neptun/Dispreţ faţă de români"
  5. Iohannis retrimite în Parlament Legea care îi obliga pe prosumatori să achiziționeze baterii de stocare
  6. Mureșan: „Ursula von der Leyen are întreaga susținere a PPE”. De ce voturi dispune pentru un nou mandat la șefia Comisiei VIDEO
  7. Dîncu: ”Ciolacu este foarte blând cu miniștrii”. Liderul PSD preconizează remanieri în această toamnă
  8. Iohannis ar putea intra în cursa pentru șefia Comisiei Europene, dacă Ursula von der Leyen nu obține voturile necesare SURSE
  9. Șoșoacă, primul discurs în Parlamentul European: ”Am băgat frica în ei”. Metsola i-a cerut de mai multe ori să încheie VIDEO
  10. Toți producătorii de energie din țară, băgați de urgență în ședință de ministrul Sebastian Burduja