Decizie pe tema aderarii Romaniei la Schengen, pe 5 decembrie

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 16:43
3733 citiri
Decizie pe tema aderarii Romaniei la Schengen, pe 5 decembrie

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat marti, la Palatul Victoria, ca in data de 5 decembrie "la JAI se va pronunta Comisia referitor la aderarea in Schengen a Romaniei si Bulgariei", mai exact daca decizia "se translateaza pana in martie 2013".

Intrebat ce termen realist exista, la nivelul Guvernului, pentru intrarea Romaniei in spatiul Schengen, Andrei Zaharescu a raspuns ca Executivul asteapta sa vada mai intai ce se intampla pe 5 decembrie.

"Noi asteptam data de 5 decembrie. Pe 5 decembrie stiu ca la JAI se va pronunta Comisia referitor la aderarea in Schengen a Romaniei si a Bulgariei. Haideti sa asteptam data de 5 cand se va vedea daca se translateaza pana in martie 2013 sau se ia o hotarare", a explicat reprezentantul Executivului.

Intrebat in ce for se va discuta acest subiect pe 5 decembrie, in conditiile in care JAI este programat pentru 6-7 decembrie, Andrei Zaharescu a raspuns ca nu are aceasta informatie.

Aderarea Romaniei si Bulgaria la Schengen nu se afla pe agenda JAI din 6-7 decembrie, deoarece nu au fost facute progrese de la ultimul Consiliu, din octombrie, a declarat pentru NewsIn Nikos Christodoulides, purtatorul de cuvant al Presedintiei cipriote a UE.

Nikos Christodoulides a precizat ca subiectul a fost discutat la Consiliul Justitie si Afaceri Interne din octombrie, cand Presedintia cipriota a prezentat stadiul referitor la decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. "De atunci nu au fost facute progrese considerabile pentru a ne permite includerea subiectului pe agenda Consiliului si pentru a permite luarea unei decizii pozitive", a spus purtatorul de cuvant al Presedintiei cipriote.

"Romania si Bulgaria au facut toate pregatirile necesare, dar exista inca unele considerente politice", a precizat Christodoulides.

"Consiliul va reveni asupra acestei chestiuni anul viitor", a mai afirmat Nikos Christodoulides, adaugand ca ambele tari au fost consultate si au fost de acord cu pasii urmatori.

Tutilescu: Vom initia contacte cu Germania si Olanda dupa MCV pentru un rezultat pozitiv pe Schengen

Secretarul de stat Marian Tutilescu a declarat marti ca, potrivit informatiilor din presa, Germania si Olanda asteapta raportul MCV pentru o decizie pe Schengen, astfel ca autoritatile romane vor inita contacte cu cele doua tari dupa publicarea acestuia pentru a avea un rezultat pozitiv in martie.

Intrebat cu ce sperante se duce la Consiliul JAI din 6-7 decembrie, Tutilescu a declarat ca nu se pune problema de a avea sperante in privinta aderarii la Schengen, deoarece la acest Consiliu "nu este prevazut un asemenea subiect pe agenda".

"Cel mai probabil subiectul va fi discutat anul viitor in primul Consiliu formal, pentru ca in ianuarie va fi un Consiliu informal organizat de Presedintia irlandeza", unde nu se pot lua decizii, a precizat secretarul de stat in MAI.

"Primul Consiliu va fi la inceputul lunii martie, cand eu sper ca acest subiect va fi pus pe agenda si, mai mult decat atat, sper si intr-o decizie pozitiva pentru ca avem toate motivele sa speram acest lucru. Daca aceasta decizie va fi luata la Consiliul JAI din martie, pe varianta acelui compromis in doi pasi, frontierele maritime si aeriene vor fi ridicate in ultima duminica din luna martie", a spus Tutilescu, adaugand ca subiectul ar putea fi abordat si la Consiliul European din 13-14 decembrie, pentru a se fixa un timing pentru 2013.

Referitor la faptul ca unele tari leaga raportul MCV de aderarea la Schengen, secretarul de stat in MAE a declarat ca autoritatile romane vor initia demersuri pe langa statele care asteapta raportul pe Mecanismul de Cooperare si Verificare.

"Cel putin din declatiile facute in media de reprezentantii Germaniei si Olandei se asteapta intr-adevar acel raport intermediar din MCV. Noi avem incepe contactele cu cele doua tari la inceputul anului viitor sau imediat dupa publicarea acestui raport pentru a identifica problemele si pentru a gasi solutii in asa fel incat in martie sa putem avea un rezultat pozitiv al acestui demers", a explicat Tutilescu.

Cum putem adera la Schengen: Depinde de MCV si Grecia

Secretarul de stat in MAI a mai spus ca Romania nu mai are de intreprins masuri suplimentare in ceea ce priveste aderarea la Schengen, dar ramane problema deciziei la nivel politic si aici trebuie facute eforturi in continuare.

Intrebat daca au existat masuri pe care Romania nu le-a indeplinit, Tutilescu a precizat ca este vorba de o confuzie in cee ce priveste o anumita prevedere din Raport bianual al Comisiei Europene privind Guvernanta Schengen.

"La Consiliul European din martie, s-a stabilit, la nivel politic, ca la nivelul Comisiei Europene sa se stabileasca, impreuna cu cele doua tari si cu Frontex, masuri de monitorizare a celor doua state pana la aderarea care in acel moment era prevazuta pentru luna septembrie, masuri care sa creasca gradul de incredere intre parteneri. Pentru ca la acea data doar Olanda avea o pozitie de refuz a unui vot pozitiv, la aceste misiuni pe care Frontex le organizeaza in mod permanent (...), au participat si experti olandezi pe toate cele trei categorii de frontiere", a precizat Titulescu, adaugand ca toate rapoartele, inclusiv ale expertilor olandezi, au fost pozitive si, ca atare, "acest capitol noi il consideram incheiat".

"Nu avem niciun fel de problema (...) ca la un moment sa se organizeze noi misiuni de monitorizare pentru ca suntem siguri pe capacitatile noastre de a asigura securitatea frontierelor externe ale UE, avem capacitatile tehnice, avem resursele necesare, inclusiv resursele umane", a subliniat secretarul de stat.

Potrivit unor surse europene, subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi abordat la JAI-ul informal din ianuarie, iar o eventuala decizie ar putea fi luata in martie. Daca la JAI-ul informal din ianuarie reactia tarilor care au rezerve fata de aderarea celor doua state va fi pozitiva, atunci se va putea lua o decizie la Consiliul JAI din martie. Chiar daca oficial aderarea la Schengen nu este legata de MCV, raportul va cantari in luarea unei decizii.

In luna iulie, Comisia Europeana a decis publicarea unui raport intermediar pana la sfarsitul anului. Oficiali romani, printre care presedintele Traian Basescu si ministrul MAEur, Leonard Orban, au declarat recent ca raportul ar putea fi publicat in ianuarie.

De atfel, dupa alegerile din 9 decembrie o misiune a CE va veni la Bucuresti pentru o ultima evaluare si este putin probabil ca raportul sa fie gata inainte de sarbatorile de iarna.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#decizie aderare Romania Schengen, #Marian Tutilescu Romania aderare Schengen, #Romania intrare spatiul Schengen , #Schengen