Diaconescu, despre declaratiile lui Baconschi: Neinspirate si contraproductive

Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 17:50
1994 citiri
Diaconescu, despre declaratiile lui Baconschi: Neinspirate si contraproductive
Foto: Arhiva

Cristian Diaconescu comenteaza recentele declaratii ale lui Teodor Baconschi calificand drept "neinspirata si contraproductiva" abordarea potrivit careia Romania ar putea conditiona aderarea Croatiei la UE, pneinspirata si contraproductivaunctand ca aceasta tara nu e vinovata de problemele Romaniei privind spatiul Schengen.

"In primul rand, doresc sa calific abordarea conform careia Romania ar putea conditiona, din perspectiva Mecanismului de Cooperare si Verificare, aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, drept o abordare neinspirata, contraproductiva si injusta fata de o tara prietena si o natiune cu vocatie europeana. Consider ca vocatia europeana a oricarei tari nu trebuie sa devina subiect de negociere si cu atat mai putin atunci cand vorbim despre Croatia.

Croatia nu se face vinovata in niciun caz de felul in care am stiut noi sa ne gestionam problemele de migratie in zona occidentala a Europei si nici de felul in care am reusit sa ii convingem pe occidentali de performantele Romaniei", se arata intr-un comunicat de presa semnat de Cristian Diaconescu, in calitate de presedinte al UNPR (de fapt presedinte de onoare, n.r.).

Baconschi nu exclude o replica dura pentru amanarea intrarii in Schengen

"Nu pot sa nu remarc, in plan secundar, din nou, o oarecare intarziere a unui mesaj nuantat din partea sefului diplomatiei romanesti, intarziere care in vara acestui an, ne amintim, a avut efecte negative asupra unor cetateni romani si in ceea ce priveste imaginea Romaniei in plan politic european", mai arata Diaconescu.

Liderul UNPR pledeaza pentru intensificarea contactelor in zonele nefavorabile Romaniei. "In alta ordine de idei, consider ca autoritatile romane abilitate ar trebui sa devina mai active, sa intensifice relatiile si contactele in zonele care dezvolta mesaje defavorabile aderarii noastre la spatiul Schengen, mai cu seama ca palierul de actiune este unul exclusiv politic.

Astfel de probleme se pot rezova doar prin prezentarea in detaliu a progreselor facute de Romania in ce priveste securizarea frontierelor si conectarea la sistemele informatizate ale spatiului Schengen si explicitarea transparenta a oportunitatilor care apar odata cu aderarea Romaniei.

Un bun argument in favoarea Romaniei ramane standardul ridicat al investitiilor pe care tara noastra le-a facut pentru securizarea frontierelor, fapt care inseamna in mod direct o investitie in securizarea frontierelor Uniunii Europene", mai transmite fostul ministru de Externe.

"Nici noi si cu atat mai putin tarile membre ale spatiului Schengen nu ne putem permite tergiversarea aderarii Romaniei, prezenta tarii noastre in acest spatiu necesitand in acest moment doar confirmari de ordin formal", conchide Cristian Diaconescu.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...