Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Editorial: Minciuni marca "Schengen"

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 10:54
3458 citiri
Editorial: Minciuni marca "Schengen"

Daca in relatiile internationale ar fi voie sa spui public adevarul riscand sa-ti jignesti partenerii, mai ales pe cei carora e musai sa le fii recunoscator in avans, dupa modelul Obama - Premiul Nobel pentru pace, atat scrisoarea ministrilor de Interne de la Berlin si Paris, cat si raspusul presedintelui de la Bucuresti ar fi aratat altfel.

Nu ma indoiesc ca in intalnirile tete-a-tete discursurile suna diferit, asa cum probabil ca a sunat si bucuria acelorasi parteneri in momentul cand Romania a incredintat fara licitatie (asa se petrecea si cu autostrada Transilvania, data americanilor, si ce au mai sarit onorabilii!) firmei franco-germane EADS contractul de furnizare de echipamente pentru securizarea frontierelor, adica aproape 1,5 miliarde de euro.

Spun asta deoarece elemente separate, in contexte fara legatura, luate impreuna, capata in momentul de fata conotatii interesante. De pilda, reprosul cancelarului Angela Merkel la adresa autoritatilor romane apropos de datoriile pe care Bucurestiul le are catre firmele germane, alaturat faptului ca societatea Vinci trebuia sa presteze niste autostrada, intre Comarnic si Brasov (tot vreo 1,5 miliarde de euro) arata la ce se rezuma interesul axei Berlin-Paris fata de chestiunea romaneasca.

Pentru ca explicatii cu justitia nefunctionala sunt povesti pentru tampiti. Atata vreme cat conditiile aderarii la spatiul Schengen sunt indeplinite, asa cum arata Comisia Europeana, iar fenomene ca lipsa de vointa politica in trimiterea in fata legii a unor demnitari sau miscarea tiganilor spre vestul continentului se petrec de niste anisori, a-ti aminti acum de ele nu este de natura sa aiba credibilitate.

Nici cu pozitia presedintelui Traian Basescu nu imi este rusine. Seful statului a aratat poporului roman ca este demn, ca si-a pus ochelari ca sa nu-i intre praful in ochi si a afirmat ca Romania se afla in pragul discriminarii. Corect. Intrebarea e: ne putem permite?

E drept, fitosii din Europa ne-au poftit la ei in casa si ne-au spus care sunt regulile, ca sa nu para ca sunt disperati dupa noi piete de desfacere sau locuri unde sa-si mute fabricile, ca sa le creasca profitul pe seama fortei de munca ieftine. Iar acum s-au trezit ca nu suntem frecventabili. Urat, boieri dumneavoastra!

Dar nu imi dau seama daca e cazul sa le dea Traian Basescu cu tifla, cand stie care sunt interesele la nord de Dunare. Mai ales ca baietii nu o ascund decat in discursul public, tot ce mai scapa e gandit sa sune colateral. Pentru noi, poporul obosit e cool. Parca-parca le-am da si noi vreo doua peste ochi, ca tare se mai cred jmecheri.

Doar ca nu facem noi regulile. Si aici, chiar daca foaia de parcurs se schimba, nedrept, in miezul jocului, exista o parte buna. Dupa cum o arata si presedintele Basescu, minusurile exista (dintr-un punct de vedere, i-au dat apa la moara, zici ca s-au inteles) si poate ca asa, impinsi de la spate, le vom corecta. Altii s-au prins mai iute decat noi ca daca la romani nu le arati pisica, dorm in post.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Romania Schengen, #Romani Basescu, #Romania Germani Franta , #Schengen