El Pais: Contrabanda si coruptia nu lasa Romania in Schengen

Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 17:20
2199 citiri
El Pais: Contrabanda si coruptia nu lasa Romania in Schengen

Contrabanda si coruptia impiedica Romania sa adere la spatiul Schengen, scrie cotidianul El Pais, subliniind ca operatiunile de contrabanda sunt ceva obisnuit la punctul de frontiera Albita, cea mai estica granita a Uniunii Europene.

In articolul cu titlul "Sa traiesti cu spatele la Schengen", El Pais apreciaza ca eforturile autoritatilor romane si bulgare de a consolida frontierele pentru a-si atinge obiectivul de a adera in spatiul Schengen s-au dovedit pana acum sterile.

"A fost solutionata problema in ceea ce priveste echipamentul tehnic (desfasurat) la punctele de trecere ale frontierelor", explica directorul Societatii Academice Romane (SAR), Sorin Ionita, care recunoaste totusi ca "exista dificultati in sistemul de date pentru identificarea persoanelor".

Potrivit El Pais, Romania si Bulgaria au investit peste un miliard de euro pentru a-si achizitiona echipamente de supraveghere de inalta tehnologie, ceea ce ar fi trebuit sa fie suficient pentru ca Uniunea Europeana sa fie de acord cu cerintele Bucurestilor si Sofiei de a se alatura spatiului Schengen.

Cu toate acestea, noul conservatorism care se manifesta in randul tarilor UE din cauza recesiunii economice si un ultranationalism evident au facut ca Olanda si Finlanda sa respinga in septembrie aderarea celor doua tari la Schengen. Olanda si Finlanda sustineau la acea vreme ca frontierele romane si bulgare continua sa fie vulnerabile in fata crimei organizate si a coruptiei.

"Daca nu ar fi existat criza financiara si o efervescenta in crestere a extremei dreapta, Bulgaria si Romania ar fi intrat in spatiul Schengen", subliniaza Ionita. "Dorim sa ne asiguram ca nu exista niciun risc de mita, de vreme ce ne-am lamurit cu lipsa bunei conduite in randul vamesilor", explica cu acel prilej ambasadoarea Finlandei la Bucuresti, Ulla Vaisto, decizia tarii sale pe tema Schengen.

El Pais citeaza o declaratie a inspectorului adjunct al politiei de frontiera din Botosani, Cezar Hrisca, potrivit caruia contrabandistii aleg persoane sarace din zone de frontiera care cer putini bani pentru transportul marfurilor de contrabanda comparativ cu castigurile care se obtin ulterior din vanzarea acestora.

Aceste grupari infractionale prefera sa investeasca o suma mai mare de bani pentru a mitui politisti care le usureaza activitatea, ceea ce presupune o medie de 5.000 de euro pe zi pentru un post de frontiera. Coruptia se traduce apoi in case fabuloase si terenuri intinse achizitionate de sefii de tura, in conditiile in care salariul lor mediu este de circa 500 de euro.

Ziarul spaniol scrie ca liderul Sindicatului Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a dezvaluit ca in Romania exista un sistem piramidal de incasare a spagilor care seamana cu o partida de sah.

"Pot fi sacrificati pionii si uneori caii (pesti mari din vami), insa niciodata reginele (politicienii care folosesc bani murdari pentru a-si finanta partidele)", a explicat Lincu (care in luna martie a acestui an a fost pus sub urmarire penala de procurorii Parchetului General pentru comiterea unor infractiuni precum delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata si fals intelectual - n.red.).

Sorin Ionita crede ca sindicatul are partial dreptate, insa adauga ca ar trebui ca aceste declaratii sa joace rolul de autocritica, dat fiind ca ele au survenit dupa ce mai multi membri ai sindicatului "Pro Lex" au fost retinuti.

In Bulgaria, aceasta practica se regaseste inclusiv in umorul negru: "Ce cadou primeste un vames de ziua lui? O zi de tura doar pentru el". Pentru a rezolva aceasta problema, Sofia a inceput sa utilizeze o programare computerizata care ii distribuie aleatoriu pe vamesi in diverse puncte de frontiera.

Insa Sorin Ionita atrage atentia ca in punctele de frontiera se pot obtine venituri extra modeste, marile afaceri murdare din Romania realizandu-se in portul Constanta. El Pais aminteste ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a retinut in august 28 de persoane, printre care politisti, vamesi si oameni politici, pentru o presupusa mita in acest port. Se estimeaza ca contrabandistii percepeau intre 1.000 si 5.000 de euro pentru fiecare container de marfuri care intra in Uniunea Europeana, in total circa 1,5 miliarde de euro pe an.

Directorul SAR remarca faptul ca intrarea in spatiul Schengen nu va solutiona problema evaziunii fiscale si a criminalitatii organizate din Romania si Bulgaria. Intre timp, frontierele externe ale UE raman vulnerabile, concluzioneaza ziarul spaniol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Romania Schengen El Pais, #Romania Schengen coruptie Spania , #Schengen